Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rosenberg får chans att bli joker

Lundhs blogg

Det svänger snabbt i fotboll. Markus Rosenberg var inte direkt var aktuell för EM-truppen, och det enda han spelat för Erik Hamrén var dryga tio minuter i den första matchen mot Italien, i Cesena i november 2009. Visst, han var uttagen till Cypern för ett drygt år sedan men fick problem med knäet och sedan tackade han nej till EM-kvalen efter det.

Rosenberg trodde inte själv på en plats i EM trots tio mål i Bundesliga, och hade inte hört av Allbäck/Hamrén på länge, länge när de ringde veckan före uttagningen. Och nu är det Rosenberg som leder anfallet mot Island i EM-genrepet. Bakom sig har han Zlatan Ibrahimovic som får fortsätta i en släpande roll. Vilket är helt rätt.

Naturligtvis är Johan Elmander förstaval på den platsen, men även om Leif Swärd är positiv och tror på spel i EM-premiären för den skadade anfallare går det naturligtvis inte att garantera. Därför har plötsligt Rosenberg ett gyllene läge att skaffa sig ett grepp om att vara tvåa bakom Elmander med chans på spel från start mot Ukraina.

Annons

Hänger helt enkelt på att Rosenberg sätter chanserna han får mot Island. Är rätt övertygad om att han kommer att få möjligheter med Zlatan bakom sig, men ett av problemen Rosenberg haft är just att han inte utnyttjat de många chanser han ofta springer sig fram till, men några strutar i morgon och Tobias Hysén är en bit efter.

Fick leta länge i minnet för att hitta Markus Rosenberg från start i landslaget senast. Ja, faktum är att minnet inte funkade bra nog även om jag minns hans korta inhopp för Erik Hamrén och att han var inhoppare i EM 2008, då han kom in på slutet mot Grekland och fick en halvlek mot Spanien utan större lycka.

Visade sig att Rosenberg inte startat en A-landskamp sedan bortamatchen mot Österrike i februari 2009, då Sverige vann med 2-0 i Graz efter mål av succémannen Rasmus Elm och Kim Källström. Då bildade Rosenberg anfallspar med Marcus Berg och Daniel Nannskog hoppade in. Ja, den trion hade jag inte dragit ur hatten direkt, och så här såg startelvan ut:

Annons

Sverige: 1 Andreas Isaksson – 2 Adam Johansson (15 Mikael Nilsson 46′), 3 Olof Mellberg (13 Andreas Granqvist 46′), 4 Daniel Majstorovic [K -45] (14 Petter Hansson 46′ [K 46-]), 5 Erik Edman – 6 Rasmus Elm, 9 Kim Källström (18 Sebastian Larsson 76′), 8 Viktor Elm, 7 Christian Wilhelmsson (17 Samuel Holmén 46′) – 10 Marcus Berg (19 Daniel Nannskog 67′), 11 Markus Rosenberg.

Senaste tävlingslandskampen från start för Rosenberg var i november 2007, då Sverige mötte SpanienSantiago Bernabeu och fick sig en rejäl omgång av Xavi, Iniesta och Puyol. Då startade Rosenberg ihop med Zlatan Ibrahimovic på topp och Marcus Allbäck var bänkad, men Rosenberg blev utbytt efter en timme och i den avgörande EM-kvalmatchen mot Lettland startade Allbäck. Elvan var som följer:

Annons

Sverige: 1 Andreas Isaksson – 2 Mikael Nilsson, 3 Olof Mellberg, 4 Petter Hansson, 5 Erik Edman – 6 Daniel Andersson (16 Kim Källström 46′) – 7 Christian Wilhelmsson (15 Kennedy Bakircioglü 79′), 8 Anders Svensson, 9 Fredrik Ljungberg (K) – 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Markus Rosenberg (17 Marcus Allbäck 60′).

Plötsligt är Rosenberg rätt nära spel i EM, och ser man tillbaka ett drygt år så är det rätt otroligt att Alexander Gerndt, Marcus Berg och John Guidetti alla legat före honom i rejset att nå EM och sedan har de alla fallit i från på grund av olika skäl, och nu är det Rosenberg som kan få bli hjälte för Sverige.

Han är en avslutare som är optimal i rollen som nia, och med en spelare som Zlatan bakom sig så kommer det att bli lägen och passningar, om nu de gamle Malmö-liraren kan hitta varandra. Det var en del gnällande dem emellan på träningen på Gotland. Jag tror inte heller Rosenberg glömt Zlatans gamla dissande när han sa sig minnas Rosenberg som back…

Annons

När jag snackade med Rosenberg om det i Visby så suckade han och sa att Zlatan hade riktigt dåligt minne, men samtidigt kunde inte Rosenberg minnas att han spelat med Zlatan från start i landslaget, men det var kanske i och för sig en match ingen ville minnas. Hoppas det blir bättre mot Island.

***

En bättre EM-låt än den officiella:

[youtubeplay id=”5DbeZSBB9qM” size=”medium”]

***

659 miljoner fans faller på sin egen orimlighet. Även om Manchester United är stora.

***

Erik Hamrén körde en väntad elva förutom när det gäller vänsterbacken där Behrang Safari får spela. Skälet är Martin Olssons ljumskar som krånglar och att man vilar honom ihop med Elmander, Anders Svensson och Mikael Lustig. Startelvan:

Andreas Isaksson

Andreas Granqvist, Olof Mellberg, Jonas Olsson, Behrang Safari

Annons

Rasmus Elm, Kim Källström

Sebastian Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen

Markus Rosenberg

För Andreas Isaksson är det en kamp mot klockan, nu när det gäller att slipa formen på två matcher. Han måste minst få en halvlek mot islänningarna.

Andreas Granqvist kan spela sig kvar i startelvan om han fortsätter som mot kroaterna.

Jonas Olsson kan genom en bra insats hålla Antonsson och Granqvist bakom sig, även om hans speltid nog är kopplad till att “Granen” fortsätter till höger.

Ola Toivonen ska övertyga om att han håller till vänster, och det är ju så att Hamrén är svag för Degerforsaren.

Frågan är om Anders Svensson kan slå ut Rasmus Elm?

***

Sverige-Island ser du i TV4. Avspark 20:15 och vi kör studio från 20:00.

Många frågor om hur TV4 sänder EM och hur man kan se på nätet och mobilen? En hel del av frågorna får svar HÄR. Har du andra frågor så gå in på twitter och ställ dem till mig.

Annons

***

Om det inte blir fullt på Gamla Ullevi i ett av landslagets EM-genrep är det för dåligt. Sänk priserna, gör något, för det är bara badwill och jag fattar inte att SvFF inte lägger ut en sådan match där den drar fullt. Inte ens på landslagets öppna träning var det särskilt mycket folk, och det är synd att man inte tar hem det.

***

Blir Lars Lagerbäck hyllad? Han borde bli det.

Publicerad 2012-05-29 23:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto