Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Här är mitt EM-tips - från premiär till pokal

Lundhs blogg

EM-slutspelet, eller Euro 2012 som Uefa vill branda det, drar i gång i dag, fredag, och jag har tippat varenda match från EM-premiären mellan Polen och Grekland i Warszawa fram till finalen i Kiev den 1 juli, och jag styr bort från de stora favoriterna Spanien, Tyskland och Holland och tror att ett annat land får lyfta bucklan.

Här är mitt totala EM-tips, och om det är facit eller ej visar sig under resans gång och jag kan även bjuda på att Karim Benzema vinner skytteligan.

Annons
A 8 juni Polen Grekland 2-0
A Ryssland Tjeckien 3-1
B 9 juni Holland Danmark 3-0
B Tyskland Portugal 2-0
C 10 juni Spanien Italien 2-0
C Irland Kroatien 1-1
D 11 juni Frankrike England 2-0
D Ukraina Sverige 1-3
A 12 juni Grekland Tjeckien 0.0
A Polen Ryssland 1-2
B 13 juni Danmark Portugal 1-2
B Holland Tyskland 2-2
C 14 juni Italien Kroatien 1-1
C Spanien Irland 3-1
D 15 juni Sverige England 2-2
D Ukraina Frankrike 0-2
A 16 juni Tjeckien Polen 1-1
A Grekland Ryssland 0-2
B 17 juni Portugal Holland 2-2
B Danmark Tyskland 0-3
C 18 juni Kroatien Spanien 1-2
C Italien Irland 0-1
D 19 juni England Ukraina 1-0
D Sverige Frankrike 1-1

Resultaten ger följande slutställning i grupperna:

Grupp A

1. Ryssland, 9 poäng

2. Polen, 4 poäng

3. Tjeckien, 2 poäng

4. Grekland, 1 poäng

Kommentar: Visst är det lätt att tro att hemmanationen Polen är överskattad, resultaten de senaste åren har inte imponerat. Ändå tror jag att Lewandowski o Co hanterar trycket tillräckligt och blir burna av hemmafansen nog för att klara av två landslag på nergång. Även om Tjeckien och Grekland inte går att avfärda helt så räcker det att se på trupperna att det inte är de bästa manskapen utan att bäst-före-datum är passerad på en hel del, och att de får svårt. Ryssland överraskade under EM ’08 men bommade VM ’10, men är nu tillbaka under en ny holländare, Dick Advocaat och även om ässen inte övertygat utanför rysk ligafotboll tror jag att de springer hem gruppen.

Annons

Grupp B

1. Tyskland, 7 poäng

2. Holland, 5 poäng

3. Portugal, 4 poäng

4. Danmark, 0 poäng

Kommentar: Dödens grupp? Ja, i varje fall för danskarna och Morten Olsen. Även om man har Nicklas Bendtner och Christian Eriksen så räcker man inte till mot de här motståndarna och det gör inte ett Ronaldo-beroende Portugal heller. Portugiserna är för svaga bakåt och framåt är det för mycket Ronaldo som gör att skickliga motståndare som tyskar och holländare kan stänga ner. Löw vs van Marwijk om förstaplatsen då, och där väger tyskarna tyngre när man tar sig till kvart och slipper spanjorerna.

Grupp C

1. Spanien, 9 poäng

2. Irland, 4 poäng

3. Kroatien, 2 poäng

4. Italien, 1 poäng

Kommentar: Kan verkligen Irland skrälla? Jag tror det för varken Kroatien som är på nedåtgående och egentligen aldrig hämtat sig efter debaclet i EM 08 då turkarna vände, eller Italien som är tungt skadedrabbat och dessutom har spelskandalen och ont om forwards i form, är i superstöt. Men det är klart att den direkt avgörande match mellan Trapattoni och Prandelli kan gå hur som, ändå så tror jag irländarnas enklare och destruktivare fotboll gör att de tråcklar sig vidare. Kanske på ett nickmål av Richard Dunne? Spanien är inte lika starkt som 2008 och 2010 men denna gruppen joggar Xavi o Co sig igenom.

Annons

Grupp D

1. Frankrike, 7 poäng

2. Sverige, 5 poäng

3. England, 4 poäng

4. Ukraina, 0 poäng

Kommentar: Frankrikes försvar darrar förvisso, men det räcker att kolla på deras anfallstrio (mon dieu!) och spelarna bakom för att inse att det kan rassla lite mål bakom Mexes och Laurent Blancs lag kommer ända att vinna. Dessutom har man gruppen upplagd på ett bra sätt där man spelar av engelsmän och ukrainare innan man med oavgjort ser till att ducka Spanien i kvarten. Kampen om andraplatsen står mellan England och Sverige och då jag tror länderna kryssar så tar sig Hamrén vidare på att Frankrike är klart i sista. För även om Roy Hodgson kommer att spela defensivt och riskminimerande så är man inte efter alla skador och bråk bra nog att ta poäng mot fransmännen, och då hamnar man i brygga. Ukraina, då? Ja, det är naturligtvis ett tufft motstånd, men trycket på spelarna i premiären kommer att vara mäktigt och sett till de matcher mot Ukraina som Sverige gjort de senaste åren så tror jag Zlatan o Co tar greppet om en kvartsfinal med vinst i den svenska EM-premiären-

Annons

Kvartsfinaler

Ryssland-Holland 1-2

Kommentar: Reprisen från EM 08 slutar med att ett mer cyniskt Holland tar hem det, för Bert van Marwijks män är bättre.

Tyskland-Polen 3-1

Kommentar: Laddat möte mellan länderna, men längre än till kvartsfinal tar sig inte hemmanationen när tyskarna står i vägen.

Spanien-Sverige 2-1

Kommentar: Även om Sverige är ett av få landslag som slagit Spanien under deras makalösa period då man tagit EM och VM så räcker inte Hamréns lagbygge till.

Frankrike-Irland 2-0

Kommentar: Vilken laddning kring den här kvarten om irländarna får chansen att hämnas Henrys hand, men inte ens Trapattoni kan hjälpa ett kämpande lag förbi dagens franska lag.

Semifinaler

Holland-Spanien 1-0

Kommentar: En repris från VM-finalen senast och känslan är att spanjorerna knappast mäktar med att gå hela vägen igen. Holland kan täta och så har man van Persie eller Huntelaar.

Annons

Tyskland-Frankrike 1-2

Kommentar: När dessa länder möts är det en hätsk rivalitet. Tror att Blancs landslag är där Jogi Löws var för två år sedan och att offensiven är vassare.

Final

Holland-Frankrike 1-3

Kommentar: Ska aldrig Holland vinna? Nja, nästan aldrig och det franska landslaget är ett av världens bästa i frontlinjerna och det räcker när EM:s blivande kung Benzema hjälper dem till en ny titel, den första sedan EM 2000.

Publicerad 2012-06-08 17:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto