Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad rätt av Hodgson att visa stjärnorna världen

Lundhs blogg

Englands landslag brukar vara beskyllt för att vara svårtåtkomligt, och det är det naturligtvis fortfarande. Men jag uppskattar att se att en del av det stora stjärnorna åkte till Auschwitz utanför Krakow tidigare i veckan efter en träning, och att andra spelare samtidigt besökte Oskar Schindlers fabrik (vars story är grunden till filmen “Schindler’s list”) i Krakow.

Visst, Wayne Rooney, Steven Gerrard, Ashley Cole, John Terry och de andra i laget är i Polen och Ukraina för att spela EM. Ändå finns det naturligtvis tid att göra annat än att spela tv-spel, åka vattenskoter och surfa, och det är också ett sätt att visa respekt för landet man besöker och dessutom lär sig säkert spelarna något, om inte annat är det alltid nyttigt att få en påminnelse om vad som hänt tidigare.

Passade själv på att åka till Auschwitz när Sverige EM-kvalade mot Polen i slutet på 90-talet och vi bodde i Krakow. Besöket på koncentrationslägret där över en miljon judar blev mördade av nazisterna under andra världskriget sitter än kvar. Det var så skakande att se storleken och inse att där man industriellt avrättade andra människor, och av dem var 230 000 barn.

Annons

Just högarna av prylar från folk som tagits dit levande och sedan mördats. Ja, det var oerhört svårt att ta in att det verkligen hänt, och det är viktigt att vi tar till oss historien och inte glömmer den, för i det fallet är fotbollen bara en lek, trots allt.

Roy Hodsgon är en klok man på många sätt: “There are so many lessons to be learnt and understood from the Holocaust and we believe football can play its part in encouraging society to speak out against intolerance in all its forms – and in advancing the important work of teaching future generations about the horrors of the Holocaust.

Naturligtvis vet jag inte om Roy Hodgson låg bakom beslutet eller om det är mer PR-inriktat folk inom FA som styr det. Fast om Roy var emot, hade det säkert inte blivit av, så funkar det. Jag struntar egentligen i vilket, för det viktiga är att spelarna är där och visar att de är intresserade och tar till sig.

Annons

Inte heller tror jag att England floppar i EM för att man lade några timmar för att lära sig om historien och om den värld man landat i just nu. Jag är helt säker att Wayne Rooney kommer att ha med sig besöket för alltid i sitt liv, för det är starkt.

Så här sade United-stjärnan när han väl var där, och på något sätt var det befriande med en intervju som inte handlade om ett par skor att kränga eller en match, utan att han reflekterade som förälder:

It’s hard to understand. I am a parent and it was tough to see what happened there. You’ve seen the amount of children who died. You see the children’s clothes and shoes, it’s really sad. You have to see it first hand. You don’t realise how those who lived there to work managed without food, without water. It’s a form of torture and then they died. The others got murdered.

Annons

Naturligtvis kan man inte kräva av fotbollsspelare att de ska sätta sig in i varken nutiden eller historien, men ett förbund och en landslagsledning har ett ansvar att både utbilda spelarna och sedan använda dem som förebilder i annat än kommersiella syften.

Vi vet ju att Svenska Fotbollsförbundet skriver avtal med olika partners och i utbyte mot cash så får Volvo, Svenska Spel, ICA och de andra använda spelare i landslagsställ. Naturligtvis en perfekt uppgörelse och inget som någon kan gnälla över. På samma sätt kan man använda spelarna till att besöka icke-kommersiella ställen för att sända ett budskap som är opolitiskt men speglar rätt värden.

Trots allt så är spelarna så intressanta både för oss i medierna och även för alla fans att om de åker och besöker ett intressant ställe så får man ut budskapet. Jag fattade aldrig att man avstod från att åka till Robben Island när man var i Sydafrika häromåret, just sett till att fotbollen ofta lyfts fram som ett bra exempel på att alla är välkomna. Då ansåg man att de fyra timmarna var för mycket tid…

Annons

Okej för att man vill ducka det politiska läget i Ukraina men när det finns spelare i truppen som Kim Källström, Andreas Isaksson och Johan Elmander vars fruar Erica Källström, Marielle Isaksson och Amanda Elmander dragit i gång ett vällovligt projekt för att samla in pengar för att hjälpa ett barnhem i Ukraina så hade man ju gärna sett att även landslaget gjorde något.

Det finns tid till fotboll ändå, och det är inte den typen av besök som sätter ett eventuellt fälleben för Sverige i EM, utan i så fall handlar det om helt andra saker.

Publicerad 2012-06-10 11:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto