Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En chef som vill skita i det efter en match…nja

Förbundskapten har en favoritvinnare av EM – vilket ni kan se från dagens presskonferens:

Erik Hamrén är en känslomänniska. Precis på samma sätt som han jublar efter ett svenskt mål så var han uppenbarligen helt sänkt efter förlusten mot Ukraina. Så sänkt att han hade några mörka timmar och då ville skita i jobbet och göra något annat. Det var SvD:s Linus Schröder som ställde frågan till förbundskapten och fick det ärliga svaret.

När kollega Ekwall pressade Hamrén i ärendet så menade förbundskaptenen att så känner väl alla på sina jobb, och drog parallellen med journalisten som bara får in två rader i tidningen efter att ha skrivit en artikel. Jo, det må så vara att vi alla kan känna så på jobbet, men det är en annan sak om man är chef och ska leda en grupp.

Det är inte vad jag velat läsa att min chef tänkte efter en svagare insats, och där ju Hamrén i högsta grad var inblandad, men det är klart att vi alla är olika och den öppenheten och ärligheten kanske går hem i spelartruppen?

Att Erik Hamrén ville skita i det efter en förlust mot Ukraina och då det återstod två matcher av EM-slutspelet är givetvis ärligt och öppet, men det förvånar mig att också känslan är så stark att han måste berätta det. Särskilt eftersom det svängde till efter Englands-matchen så till den milda grad att förbundskaptenen kände energi att jobba vidare för att han var på rätt väg.

Erik Hamrén klev in på podiet på spelarhotellet dagen efter 2-3 mot England och läste upp ett förberett tal om att mycket jobb återstår med landslaget men att man är på rätt väg mot den fotboll som han vill spela. Nu erkände han också att Sverige inte varit bra nog i EM, varken defensivt eller offensivt, och han backade lite på sitt snack om marginaler med eller emot.

Jag pratade om att marginalerna inte varit på vår sida, men man kan inte skylla bara på det. Bra lag, riktigt bra lag skaffar sig marginalerna för att de är skickliga. Där är vi inte ännu, den nivån har vi inte kommit till.

Däremot ville inte förbundskaptenen vara öppen och ärlig om vilka beslut, byten, laguppställningar och annat som han ångrade eller där han nu grämde sig över felval. Då hade han hängt ut spelare, sa Hamrén, vilket han verkligen inte ville, för om det är någon som ska hängas för det som skett i EM är det han.

Förbundskaptenens försvarstal gick i stora drag ut på att om någon nu skulle hängas så var det han, men att arbetet med svenska landslaget går framåt men att Hamrén behöver mer tid. Han drog paralleller med sin tid i Ålborg där han fick jobba med små medel och att det tog några år för att gå framåt, och att han i Rosenborg kunde värva och då fick framgångarna snabbare, vilket ju inte går i ett landslag.

Han lyfte också fram att mästerskapet inneburit många fler beslut än han hade kunnat ana eller ens förbereda sig för, men att man måste ta beslut och att man inte kan ångra allt. För det är så att om man inte tar beslut, då har man problem. Även om han återigen sköt in att han alltid är självkritisk.

Visst, Hamrén öppnade för att landslaget kunde spela annorlunda beroende på vilka spelartyper han väljer till laget, men de stora dragen ligger fast och han tror stenhårt på dem och de kan framgång framöver om han bara kan köra vidare. Och på den obligatoriska frågan om han ska köra på så var svaret, att det ville han verkligen.

Givetvis måste Erik Hamrén få köra vidare på den revolution som han påbörjat, men min känsla är ändå att Sverige inte har ett material för att fullt ut spela så som han vill. Hade velat se några slevar Lagerbäcks-tänk, eller Roy Hodgson-tänk ikastat, och få in mer cynism för det räcker inte att ta risker och snacka mod och shining om det inte ger effekt.

***

Förbundets fotbollschef Lasse Richt är rak och bra i sin analys: Klart att det är ett fiasko.

***

Jag och Ekwall kommer till Camp Sweden på tisdag inför mötet med Frankrike och snackar om EM, Sverige och annat ihop med Henrik Ystén från Offside.

***

Ute efter två matcher. Ihop med Irland. Två landslag som vinner fansmatchen. Överlägset.

***

Har ni glömt VM-kvalet? Drar i gång i september mot Kazakstan. Här är spelprogrammet:

2012: Tisdag 11 september: Sverige-Kazakstan. Fredag 12 oktober: Färöarna-SverigeTisdag 16 oktober: Tyskland-Sverige.

2013: Fredag 22 mars: Sverige-IrlandFredag 7 juni: Österrike-SverigeTisdag 11 juni: Sverige-FäröarnaFredag 6 september: Irland-SverigeTisdag 10 september: Kazakstan-SverigeFredag 11 oktober: Sverige-ÖsterrikeTisdag 15 oktober: Sverige-Tyskland

Gruppvinnaren går direkt till VM i Brasilien och det känns omöjligt att ens drömma om att ta sig förbi Tyskland, och för de åtta bästa grupptvåorna utav nio gäller playoff i november 2103. Så Erik Hamrén måste fixa en tillräckligt bra andraplats och sedan hoppas på bra lottning för att ha en chans att nå Brasilien.

***

Svenska fotbollsförbundets ekonomiska överskott från EM är ännu inte klart. Hela äventyret har blivit dyrare, dels har priserna i Ukraina gått åt fel håll, dels är ledarstaben större än någonsin. Klart är att landslaget har rätt till 73 miljoner för att man nådde EM och man kan ta in nio miljoner kronor ytterligare om man slår fransmännen och oavgjort ger 4,5 miljoner kronor.

Tveksamt man når upp i en vinst på 38 miljoner som EM i Österrike/Ungern gav men det återstår att se. Spelarnas bonusar lär stanna på runt de 250 000 kronor en plats i EM-truppen gav men allt kring läger, boende och runt om kring har blivit dyrare, enligt förbundets ansvarige Lasse Richt.

Man inser att det är viktigt för Sverige när man ser siffrorna var mästerskapen gett: EM 2000: +8,1 miljoner kronor, VM 2002: +28,2 miljoner kronor. EM 2004: +33,0 miljoner kronor, VM 2006: +23,5 miljoner kronor, EM 2008: +38,0 miljoner kronor. Lägg på runt 35 miljoner kronor för EM 2012 och det är totalt 166 miljoner kronor.

Då är inte effekterna av att det blir ett ökat intresse för fotboll som leder till allt från nya spelare till nya och bättre avtal med sponsorer och samarbetspartners. Bara det att förbundet med ett EM-avancemang i ryggen kunde spela ut Umbro mot andra leverantörer, och går över till Adidas från och med 2013, enligt vad jag hört, är ett klirr i kassan.

Publicerad 2012-06-16 kl 12:33

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons