Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Trapattoni är min kille - helt rätt att bli förbannad

Roy Keane vill peta alla spelare i den irländska startelvan inför kvällens match mot Italien. Förbundskapten Givanni Trapattoni gick till attack mot Keane och drog upp det italienska ordet cazzo som inte bara är smicker: “Deve pensare a quel che sta facendo lui come allenatore, cazzo!”, ungefär: Han måste fundera på vad han gjort som tränare för och så f- eller k-ordet…

[youtubeplay id=”0b3FbkdVOl0″ size=”large”]

Trapattoni hyllade Keanes karriär som spelare och undrade just varför han inte lyckats som tränare. Om han nu har koll på allt som han utger sig för att ha. För Irland har floppat i EM, på något annat sätt går det inte att se det. Därför måste Keane ha rätt att gå loss, och på samma sätt gillar jag att Trapattoni inte viker ner sig.

Irland sitter för övrigt mitt i en smet i grupp C, och många italienare tror nog och hoppas att Trapattoni ska se till att Irland lägger sig mot italienarna – om det nu ska behövas – så att det ska gå vägen till kvartsfinal. Fast det finns ju ett läge där vi kan få ett nytt “due-due” mellan Spanien och Kroatien och det betyder att Italien är på väg hem.

Precis som inför Sverige-Danmark i EM 2004 så haglar det olika förslag och sätt från italienska spelare att sätta tryck på spanjorerna och snack om att Spanien skämmer ut sig om man inte slår Kroatien. Ja, det blir en kväll för alla som gillar konspirationer, och det gör ju jag.

***

Tänk att Hollands och Sveriges kvalgrupp var så svag. Ännu inte en seger för de lagen. Bert van Marwijks lag har inte fått till det, och man var faktiskt bäst mot danskarna och sedan har det spelmässigt gått utför. Undrar hur en spelare som Arjen Robben mår efter den vår han haft?

***

Erik Hamréns landslag har i det närmaste helt stängt in sig. Blott 15 minuter öppen träning om dagen. Vet inte riktigt om det är grunden till framgång, men kanske är det så? Onekligen har Expressens tv-bilder skakat om.

***

Club Babian har vuxit till ett monster, om ni inte tro mig: KOLLA HÄR. När vi lämnade det litterära vänstercaféet i natt var allt slut: ölen, vinet och spriten, och vi var helt oskyldiga. Fast lite humor när de svenska fansen skrek om var Daniel Nannskog är, och svarade att han är på bio.

***

Cristiano Ronaldo klev in i sista stund i EM. Ändå har jag svårt att se Portugal gå hela vägen, men Tjeckien bör man passera och därefter väntar troligen Spanien eller England i semifinal.

***

Tänk att kvinnan som sitter i den ukrainska EM-studion och inte säger något är Oleg Blochins dotter.

***

Lider faktiskt med danskarna som spelar som ett smartare och vassare Sverige under Lars Lagerbäck. Kunde verkligen skickat hem tyskarna om Bendtner fått en straff som han borde haft. Men nu slipper jag gå hem, och det är skönt.

***

Vad f*n var det för lag Lunds BK förlorade mot? Låter ju som något hämtat ur Harry Potter och Hogwarth’s.

***

Återigen rasar debatten om TV4 Sport Xtra och reklam och många kräver att SVT ska ha rubbet. När SVT och TV4 hösten 2009 köpte tv-rättigheterna EM 2012 så behövde man hjälp och Canal Digital köpte sju av 31 matcher. Så sent som i vintras köpte SVT och TV4 loss de sju matcherna.

I slutändan blev det så att TV4-gruppen lade fyra av matcherna – de som går rakt emot en annan match i antingen SVT eller TV4 – i sin nystartade sportkanal TV4 Sport Xtra, där man för övrigt sänder en massa extra kring EM. Något man meddelade i februari, och jag kan givetvis fatta att det blir frustration bland tittare, precis som i samband med Europa League-finalen.

Fast i det här fallet finns ju en möjlighet att se alla EM-matcher som går i TV4 Sport Xtra via ett abonnemang i TV4 Play Premium för 99 kronor. För det får du förvisso även alla EM-matcher i mobilen (även SVT:s) men om du slår ut det på de fyra matcherna så är det 25 kronor per match. Här finns all nödvändig info.

Jag kan förstå att folk vill slippa reklam, men fattar inte att diskussionen dyker upp gång på gång. Det gör ju att matcherna är gratis, inte ens en licens. Dessutom undrar jag om någon minns tiden före Sverige fick reklam-tv? Det var knappast så att SVT såg till att man fick se allt. Snarare tvärtom, det var oerhört strikt och begränsat förutom kring de stora mästerskapen.

Konkurrensen från en massa reklam-tv-kanaler tror jag har varit bra för SVT. För det är mycket bättre att verka när man har konkurrenter än att man har ett monopol, och man kan höja sig. Givetvis ska vi ha både och, inget snack om det, men för alla som gillar fotboll så kan inte SVT möta prisutvecklingen vad man än önskar.

För verkligheten är sådan att SVT – som för övrigt har del av den licens på 2076 kronor som jag betalar varje år – inte har råd att köpa hela EM. Utan hjälp av TV4 och reklampengar så går det inte, och det är tufft för alla tv-kanaler att klara de galopperande rättighetspriserna, och naturligtvis trillar de ner på tittarna.

Det är inte SVT eller TV4 som sätter priserna på EM, VM eller OS utan det är Uefa, Fifa och IOK. De borde man också vända sig till om man är missnöjd. I dagsläget delar SVT och TV4 på både VM och EM och det är antagligen så att inte något av tv-husen har råd att köpa hela mästerskapet på egen hand. Utan här går reklampengar och licenspengar hand i hand.

London-OS längre fram i sommar är möjligen SVT:s sista OS, åtminstone helägda. Rättigheterna till vinter-OS 2014 i ryska Sotji och sommar-OS 2016 i Rio de Janeiro har MTG/Viasat köpt och det tv-huset kan börja förbereda sig för att det kommer rassla till med kritik om de gör något annat än lämnar över ALLA rättigheterna till SVT.

Publicerad 2012-06-18 kl 09:04

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons