Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Här är originalet till din straff, Pirlo

Den typ av kalla straff som Andrea Pirlo slog på Joe Hart i EM-kvarten mellan England och Italien kallas en “Panenka“. Uppkallad efter den tjeckoslovakiske mittfältaren Antonin Panenka som avgjorde EM-finalen 1976 mot Västtyskland med straffen efter att Uli Höeness skjutit högt över.

[youtubeplay id=”Tp2HZNheCZ8″ size=”large”]

Bara grejen att Panenka gjorde det på Sepp Maier av alla målvakter. Världsmästarmålvakten från 1974. En otrolig kyla av den tjeckoslovakiske mittfältaren och han har efteråt förklarat att han slipat på straffarna hemma i Bohemians Prag, och att han hade bestämt sig för att slå straffarna så i EM:

ANNONS
“Nobody had ever taken a penalty like that before. I came up with the idea because I used to practice penalties after training at Bohemians with our goalkeeper Zdenek Hruska. To make it interesting, we used to wager a beer or a bar of chocolate on each penalty. Unfortunately, because he was such a good keeper, I ended up losing money as he kept saving more shots than I could score. As a result I ended up lying awake at night thinking about how I could get the upper hand. I eventually realised that the goalkeeper always waits until just before the last moment to try and anticipate where the ball is going and dives just before it’s kicked so he can reach the shot in time. I decided that it was probably easier to score by feinting to shoot and then just gently tapping the ball into the middle of the goal. In this way the keeper had always dived by the time the ball was kicked and had no chance of recovering in time to save the shot. I tried it out on the training ground and it worked like a charm. The only problem was that I started getting a lot fatter because I won back all those beers and chocolates.”
ANNONS
“About two years before the European Championships I began trying it. At first I did it during friendly matches and then I did it once or twice during Czechoslovak league matches. It worked so well that I decided that I would use the technique if I got a penalty at the European Championships. Of course, it was pure chance that the opportunity came in the final after the Germans equalised in the last minute and then, when it went to penalties, the German player missed his kick before it was my turn. It was like the will of God. I was one thousand percent certain that I would take the penalty in that way and that I would score.”

 

Grejen med straffläggningen är att Tjeckoslovakien ledde matchen med 2-1 när det var en minut kvar av finalen, som spelades i Belgrad, men Bernd Holzenbein kvitterade i matchens slut. Förlängningen gav inga mål och då var spelarna på väg att lämna planen för de trodde att det skulle bli omspel av finalen.

Istället fick de ta sig ut ur omklädningsrummet och Masny gjorde 1-0, Bonhof 1-1, Nehoda 2-1, Flohe 2-2, Ondrus 3-2, Bongartz 3-3, Jurkemik 4-3 och Höeness miss. Fram klev Panenka och chippade in målet som vann EM-guldet till Tjeckoslovakien, och det var lagets 21:a match i rad utan förlust.

ANNONS

För Andrea Pirlo var det inte första gången han chippade en straff och även Buffon har fått smaka på det:

[youtubeplay id=”trILHXaRnjg” size=”large”]

Tyvärr funkar det inte alltid för Pirlo, och då ser det rätt löjligt ut, eller hur? Kolla 2:10 in i klippet:

[youtubeplay id=”zGyYRhoDAVg#!” size=”large”]

 

 

Publicerad 2012-06-25 kl 11:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto