Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ralf Edström var 1970-talets Zlatan

Lundhs blogg

Ekwall vs Lundh on Tour stämde träff med Radiosportens mångårige expert och före detta storspelaren Ralf Edström. Efter snart 30 år som expert är det troligen slut med stora mästerskap i och med EM-slutspelet 2012 och finalen blir en kröning. Under sin tid som bisittare har Edström alltid vågat vara kritisk och i dag till hör han skaran som anser att Spanien spelar tråkig fotboll.

I programmet rankar Edström den bästa kommentatorn han jobbat med under alla år, ger sin syn på Sveriges EM och vad Erik Hamrén behöver göra för att nå Brasilien och berättar om efterspelet till kritiken mot Zlatan som ledde till att superstjärnan sa att Edström kunde bli hans trädgårdsmästare.

För alla som unga i dag är det nog svårt att förstå hur stor Ralf Edström var på 1970-talet. Slog igenom i Degerfors och spelade sedan i svensk fotbolls dåvarande gigant Åtvidabergs FF och fick debutera i landslaget som 19-åring och gjorde då tre mål mot Sovjet.

Han kallades svensk fotbolls “Golden Boy” och var utlandsproffs i PSV Eindhoven, Standard Liége, Monaco och däremellan IFK Göteborg och vann SM-guld, Svenska cupen, ligan i Holland och Frankrike och cupen i Belgien och Holland. Han spelade både VM 1974 och 1978, men det var i Västtyskland ’74 som han var vass och gjorde snygga mål – först mot Uruguay (2:30 in i första klippet) och sedan mot Västtyskland:

Annons

[youtubeplay id=”SZYz0PupVRA” size=”large”]

[youtubeplay id=”53PhRbbH1QY” size=”large”]

Dessutom gjorde Bo Widerberg en film som till stor del handlar om landslaget under Edströms tid och om en liten kille vid namn Fimpen som får spela med Blågult.

[youtubeplay id=”yjzi4VUcix4″ size=”large”]

Publicerad 2012-07-01 19:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto