POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vilken sjukt skön bragd av AIK

För ett halvår sedan spelade CSKA Moskva åttondelsfinal i Champions League och mötte Real Madrid på hemmaplan. Matchen slutade 1-1 och även om man åkte ut efter förlust i returen visade det ryska laget att man kunde vara med bland de stora i Europa. I stora drag var det samma ryska lag som AIK nu skulle besegra i Moskva för att ta sig till Europa Leagues gruppspel.

Ja, efter 0-1 i hemmamatchen på Råsunda var det nog ytterst få som trodde att AIK skulle kunna skaka det ryska storlaget som ju vann Uefa-cupen så sent som 2005 och i dag har resurser som en allsvensk klubb bara kan drömma om och därför kryllar det av vassa spelare som japanen Honda, serben Tošić och ryske EM-senasation Dzagoev förutom Pontus Wernbloom och Rasmus Elm.

Ändå så fixar AIK det och eftersom jag är på resa så såg jag inte matchen, men det borde inte vara möjligt. För CSKA är klart vassare än Celtic som enkelt spelade av Helsingborg i kvalet till Champions League och här slår Karikari och Lorentzon till och blir hjältar i bragden i Moskva.

Att de sedan blev utspelade i långa stunder och knappt skapar några chanser efter starten. Niklas Backman och Ivan Turina räddar dem och sedan på en hörna är Lorentzon framme och fixar 2-0 på slutet. Det kanske inte är rättvist sett till spelet men det är som sagt målen som räknas och ibland är marginalerna med en.

En seger som inte borde vara möjlig men det ordnade sig. Otroligt häftigt att det går att slå till även i dagens penningstinna europeiska toppfotboll. Frågan är om inte Elm och Wernbloom får en ny tränare efter det här? CSKA tappade kvalplatsen till Champions League i våras och nu når man inte ens Europa League.

Grymt för AIK att ta klivet in i Europa League och även för svensk fotboll som nu får med två klubbar i gruppspelet där man får erfarenheter och dessutom pengar. I fjol var Malmö FF med och det genererade en hel del miljoner till klubben och därmed till svensk fotboll och nu kan man hoppas på dubbel effekt.

Lottningen som är vid 13:00 på fredagen i Monaco – se den LIVE på fotbollskanalen.se – blir minst sagt intressant och det är en hel del stora namn med i skålarna: Tottenham, Leverkusen, Inter, Lazio, Marseille, Liverpool, Lyon, Newcastle, Napoli, Udinese, Borussia Mönchengladbach och Atletico Madrid.

***

Vad gör Malmö FF? Säljer möjligheten till SM-guld eller inte? Svårt beslut för klubben där det kan vara tufft att stoppa en spelare som vill i väg.

***

Oerhört coolt av AIK att spela med Amnesty på tröjan när ölreklamen var förbjuden. Världsklass!

***

Förstår inte att John Guidetti vill till Siena. Med den skadan?

***

Lottningen av Champions League var minst sagt spännande. Det är något speciellt när alla de storheterna ska tussas ihop mot varandra i olika sanslösa kombinationer:

Grupp A: Porto, Dinamo Kiev, Paris SG, Dinamo Zagreb

Kommentar: Zlatans lagbygge fick en överkomlig grupp sett till vad det kunde ha blivit. Dinamo Zagreb ska man kunna spela av och även Dinamo Kiev om man får till spelet bättre än i ligastarten – annars är man i fara – och sedan blir Porto en betydligt svårare motståndare om att gå vidare som gruppetta.

Grupp B: Arsenal, Schalke 04, Olympiakos, Montpellier

Kommentar: På håll ser det ut som om Arsenal och Schalke är vidare även om Olympiakos borta inte är någon lätt match. Däremot är det svårt att se det franska mästarlaget utgöra ett större hot, skyttekungen spelar för Olivier Giroud spelar numera för Arsenal.

Grupp C: Milan, Zenit St. Petersburg, Anderlecht, Malaga

Kommentar: Lätt lottning för det brandskattade Milan som har en chans att gå vidare. Spalletti-tränade Zenit blir favoriten och sedan får både Anderlecht med Behrang Safari och Guillermo Molins samt nyfattiga Malaga svårt att hävda sig.

Grupp D: Real Madrid, Manchester City, Ajax, Borussia Dortmund

Kommentar: Fyra mästarlag från Spanien, England, Holland och Tyskland. Ja, grupp D blev snabbt Dödens grupp. Något storlag åker ut och Ajax och Tobias Sana får räkna med att komma sist. Undrar om Dortmund och City lärt sig något från i fjol då de inte övertygade i CL, för Real tar sig vidare.

Grupp E: Chelsea, Shakhtar Donetsk, Juventus, Nordsjälland

Kommentar: Danska mästarlaget får två rejäl publikfester men lär inte ta många poäng. Regerande CL-mästarna, ett pånyttfött Juve och rutinerade och starka Shaktar är bara för svårt. Kommer att bli en tuff kamp om vem som ska undvika nesan att åka ur i gruppspelet.

Grupp F: Bayern München, Valencia, Lille, BATE Borisov

Kommentar: Bayern är storfavoriter och de andra tre lagen slåss om andraplatsen där det spanska laget har en viss ledning. Fast varken Lille eller vitryska BATE med stor erfarenhet från Champions League är några lätta motståndare. Lär bli en jämn grupp förutom för Barcelona.

Grupp G: Barcelona, Benfica, Spartak Moskva, Celtic

Kommentar: Tänk vad som kunde blivit, Helsingborg. Celtic får svårt att ens ta tredjeplatsen och fixa spel i Europa League och Barcelona är givetvis favoriter men portugisiska Benfica har visat på senare år att man tagit stora kliv och Kim Källström i satsande Spartak får inget lätt gruppspel.

Grupp H: Manchester United, Braga, Galatasaray, Cluj

Kommentar: Johan Elmander har onekligen chansen att ta sig vidare med Galatasaray och det är väl främst en kamp mot Braga om att ta andraplatsen. För inte låter väl Sir Alex sitt lag floppa i gruppspelet ett år till. Just mötet mellan United och Galatasaray blir laddat.

***

TV4-Sport sänder både Helsingborgs och AIK:s matcher under hösten.

***

Chippen spelar vidare i LA Galaxy. Snacka om ett tungt skifte från Riyad till Los Angeles. Känns som om det är mer än 360 graders skifte när man går från hårda tag i Saudi till fullt pådrag i Kalifornien.

Publicerad 2012-08-30 kl 21:11

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå