POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ingen stor löneökning för Zlatan o Co i landslaget

I dagens Expressen har tidningen dragit fram bonusarna som gäller för Zlatan o Co i VM-kvalet. Visst, det är en bra slant för oss vanliga, dödliga men det är ändå lite förvånande att spelarna inte höjt sina bonusar mer sett i perspektivet av vad det svenska fotbollsförbundet kan dra in på ett stort mästerskap.

Eller rättare sagt, det är bra att landslagspelarna håller igen eftersom överskottet som blir av EM och VM på många sätt går tillbaka till svensk fotboll. Det är ju inte så att majoriteten av landslagsspelarna behöver de pengarna. De flesta drar in en VM-bonus i veckan, eller i varje fall i månaden.

Enligt Expressen är avtalet följande för VM-kvalet och sett till diffusheten i vissa siffror så är det väl oklart om det verkligen stämmer till hundra procent:

* Seger: 35 000 kronor per spelare

* Oavgjort på bortaplan: 15 000 kronor

* Oavgjort på hemmaplan: Ingen bonus

* Förlust: Ingen bonus

* VM-avancemang: Minst 100 000 kronor.

* Maximal utdelning: 450 000 kronor

Fick ta hjälp av Malin Jonsson GP för att via Mediearkivet plocka fram en story jag skrev våren 1999 om vad som gällde för landslaget som då jagade en plats i EM i Belgien och Holland. Där jag drog fram avtalet vilket gjorde lagkaptenen Patrik Andersson förbannad. Det var han, Roland Nilsson, Johan Mjällby och Fredrik Ljungberg som förhandlat fram följande avtal:

* 5 000 kronor till varje spelare i truppen vid varje landslagssamling.
* 25 000 till alla i truppen vid varje vinst i EM-kvalmatcherna.
* 6 000 vid oavgjort på bortaplan i EM-kvalet.
* Bonus om laget når EM-slutspelet. 12 500 för varje seger i EM-kvalet till de
spelare som varit med i truppen vid de tillfällena.

Totalt kunde man ta in 340 000 kronor men eftersom det bara blev oavgjort borta mot England – Sverige vann resten av matcherna – så fick den spelare som varit med i alla EM-kvaltrupper 308 500. Att jämföra med att en VM-plats i Brasilien skulle max kunna ge 450 000 kronor men att det ska bli åtta segrar tror väl ingen på.

Man kan naturligtvis se på det här på olika sätt men om Expressens siffror stämmer så är det slående att spelarna på 14 år bara kunnat höja sin ersättning med 32 procent sedan 1998. Lägger man till att 340 000 kronor 1998 med inflation motsvarar 415 000 kronor 2012 så blir det en än mer modest ökning.

Visst, det är kanske mer än vad många löntagare fått se men det man får kolla på är vad förbundet drar in på att delta i stora mästerskap och hur utväxlingen blivit för förbund och landslag och vad som finns att hämta i mästerskap.

I EM 2000 så delade Uefa ut cirka 700 miljoner kronor och till EM 2004 höjde man det med 66 procent och landade 1 160 miljoner kronor. Till EM 2008 höjde man nästan 50 procent till och nådde 1,7 miljarder kronor i prispengar för lagen. I sommarens EM hade Uefa bara tryckt upp det till cirka 1,8 miljarder kronor, men det är alltså en ökning sedan EM-kvalet 2000 och till nu på 270 procent.

VM-utvecklingen har varit likadan och till VM i Tyskland 2006 delade man ut 2,3 miljarder kronor, en ökning med 38 procent från VM 2002. Till VM 2010 hade man ytterligare ökat på det med 60 procent till 3,7 miljarder kronor och inget tyder på att det minskar.

För det svenska förbundet har deltagande i alla mästerskap utom ett sedan EM 2000 betytt ett antal hundra miljoner kronor och då räknar man inte in sponsoravtal och annat som ökar i antal och i värde med framgångar.

Sett i det perspektivet så håller ju de svenska landslagsstjärnorna igen, om det är så att en plats i Brasilien “bara” är värd 450 000 kronor för dem. Det hedrar dem.

Publicerad 2012-09-09 kl 12:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto