POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En bragd måste till om U21-landslaget ska nå EM i Israel

Sedan Olle Nordin bröt en tolv år lång torka och tog A-landslaget till Italien-VM 1990 har Sveriges herrar varit med i nio av tolv stora mästerskap. Okej för att man tog sig till EM 1992 via ett arrangörsskap av mästerskapet men det är ett ruggigt starkt facit och det är inte så många länder i Europa som har något liknande.

Jag vet att mästerskapen sällan gett så stora framgångar och VM-bronset och en EM-semifinal sticker ut även om de flesta säkert deppar över strafförlusten mot Holland i EM 04 och den snöpliga torsken på övertid mot Senegal i Japan. Två matcher där de svenska landslagen inte saknade möjligheter att avgöra men där bollarna studsade ut snarare än in.

Värre är det om man kollar in det svenska U21-landslagets facit i kvalen. Det är ytterst få gånger som landslaget nått hela vägen fram till slutspelen och det är naturligtvis för att det är få lag som går dit och därmed är det för svårt. Sett till hur EM och VM vuxit i storlek så har det blivit lättare för A-landslaget, även om U21-EM vuxit är det fortfarande svårt.

Blott åtta lag går till U21-EM i Israel nästa sommar och så länge det var åtta lag eller färre i EM för A-landslag så klarade landslaget bara att gå dit tack vare att Lennart Johansson drog i rätt trådar och såg till att Sverige fick anordna EM på hemmaplan under 1992. Sett till att Europa sedan dess fått betydligt fler länder så är U21-EM svårnått.

Sverige har två undantag. Under EM 1992 tog sig Sverige hela vägen till final mot Italien och därmed spel i OS i Barcelona, men då var det inget samlat mästerskap utan det var matcher hemma och borta. Det var en generation spelare som Patrik Andersson, Håkan Mild, Niclas Alexandersson, Jesper Jansson, Joachim Björklund, Stefan Landberg och där flera skulle få tongivande roller både i A-landslaget och i klubblag.

De lyckades få till det i kvalspelet under Nisse Andersson och vann en grupp med Grekland, Israel och Cypern och slog sedan ut Holland och Skottland innan Italien blev för svårt i finalen och vann första med 2-0 men förlorade returen 1-0. I OS förstärkte Tomas Brolin och man vann sin grupp men åkte ut i kvartsfinalen mot Australien (1-2) vilket var en missräkning.

Nästa gång det var dags var 2004 då Torbjörn Nilssons landslag med minsta marginal gick till playoff som grupptvåa efter Polen och med en poäng höll man Belgien bakom sig när de sex bästa grupptvåorna skulle tas fram. I playoff väntade Spanien och det blev rubriker när Zlatan Ibrahimovic nobbade spel och fick kritik men Kim Källström och Andreas Isaksson ställde upp och hjälpte U21 att skrälla.

Det spanska laget innehöll spelare som Pepe Reina, David Villa, Mikel Arteta, Asier del Horno, Víctor Valdés och Andoni Iraola och en hel del andra La Liga-äss men det klarade det svenska förstärkta U21-gänget av trots en spansk anstormning.

Först blev det 2-0 hemma och sedan 1-1 borta och det räckte för att nå slutspelet i Tyskland påföljande sommar som krockade med EM 2004 i Portugal vilket innebar att de bästa spelarna naturligtvis var med i A-landslaget och inte med U21-landslaget. Fast Nilssons manskap överraskade och nådde bronsmatch och bara en förlust mot Portugal innebar missat OS.

Naturligtvis finns U21-EM från 2009 där Sverige åkte efter straffdrama mot England men bara ett arrangörsskap gjorde att Rasmus Elm, Ola Toivonen, Marcus Berg, Martin Olsson, Emir Bajrami, Pontus Wernbloom och de andra fick möjligheten att spela ett mästerskap.

Att det är av betydelse för svensk fotboll är ju givet, för det är bara att kolla de trupper och landslag som lyckats och se vart de spelarna tagit sig sedan, och U21-landslaget är en viktig väg och kan man nå ett slutspel får man viktiga erfarenheter.

Däremot är det bara att inse att svenska spelare som mest håller till i allsvenskan har svårt att ta det där klivet när konkurrensen är så tuff som den är. Tyskland, Spanien, Italien, Frankrike, Holland och England är redan i play off.

Sverige måste slå Ukraina för att ta sig till playoff i oktober, oavgjort räcker inte, och väl där kan det ta stopp när 14 lag ska bli sju för om man lottas mot något av de stora länderna ska det till en rejäl skräll för att få se Sverige i Israel, och bara för att slå Ukraina i kväll krävs närmast en bragd.

Naturligtvis är den svenska gruppen med Slovenien och Ukraina en överkomlig grupp och det finns skäl att ifrågasätta och utvärdera förbundskapten Håkan Ericson om man inte når ett playoff, för den kvaliteten på spelare har han trots allt.

Däremot är en ny miss av U21-EM bara en bister påminnelse om att det är trångt om platser i de mästerskapen och för Sverige måste det till en stark samling spelare som peakar för att nå dit – men om det går så får det positiva effekter på A-landslaget.

Publicerad 2012-09-10 kl 12:31

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto