POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Världen behöver fler som Liverpoolfansens anhöriga

Äntligen fick de anhöriga till de 96 Liverpoolfans som dog i samband med katastrofen på Hillsborough 1989 fram sanningen. Den sanning de vetat om länge nog men som tryckts ner av polisen, regeringen, fotbollsförbundet, andra myndigheter och en del medier. Äntligen fick de rätt efter över 23 års kamp för rättvisa.

Här är alla dokument som nu finns där för alla att granska.

Världen behöver fler som inte ger sig, som Liverpoolfansens anhöriga och vänner. De har envetet jobbat för att den felaktiga bild om vad som hände inför FA-cupsemifinalen mellan Nottingham och Liverpool i april 1989, och som spridits vidare, skulle bli korrigerad och helt sanningsenlig, samt att dem som verkligen bar ansvaret för katastrofen skulle lyftas fram.

Bara hoppas att Englands reaktion inte stannar med premiärministerns David Camerons fina ursäkt utan att man gör allt för ställa de ansvariga till svars. Inte minst för att fortsätta utreda vad som skedde och dra lärdomar av det, och samtidigt se till att det verkligen är så att alla är lika inför lagen.

Det är så starkt att de anhöriga inte gav upp, särskilt sett till den närmaste omöjliga uppgiften att få ett samhälle att dra skyddstäcket av en del starka institutioner som polisen och räddningstjänst, och visa hur de ljugit och förfalskat för att klara sig undan skulden och dessutom skjuta över den på de verkliga offren.

Ja, det är precis så fruktansvärt. Inte nog med att man gjorde fel, man skyllde på dem som blev drabbade.

Tänk att förlora en dotter eller son i en katastrof och där grunden är polisens inkompetens och sedan lägger dessutom polisen skulden på offren och den grupp de tillhör. En version som stora delar av England i princip köper rakt av, och som först med tiden vittrar bort sakta men säkert. Ändå dröjer det till 2012 innan de får en riktig version och en ursäkt. Ja, det är naturligtvis en veritabel mardröm som ingen vill vara nära att uppleva.

Det som skedde får naturligtvis aldrig ett avslut för dem som blev drabbade av tragedin. De får aldrig tillbaka sina älskade barn, bröder, systrar, makar och andra släktingar och vänner och påminns naturligtvis om det hela tiden. Det vet alla som förlorat en anhörig, och då inte tvunget genom någon tragedi, och därför måste utredningen och ursäkten vara en början och inte ett slut.

Fotbollen i England var väldigt annorlunda i slutet av 1980-talet och läktarkatastrofer hade fått samhället att behandla fansen på ett sätt som visade sig till fullo i samband med Hillsborough 1989, men det där visar sig att det fanns flera andra incidenter som kunde slutat illa. Ett besök för att se ligafotboll då var så väsensskilt från dagens Premier League att de flesta inte skulle känna igen sig.

Mina första besök på Upton Park och Vicarage Road i mitten på 1980-talet var allt annat än vänliga och behagliga. Det var naturligtvis häftigt att vara där men det var också skrämmande, och man tog inte direkt hänsyn till fansen och bekvämligheter för dem. Utan det handlade om att hålla dem i schack.

Ironiskt nog var det Hillsborough som ledde till omvandlingen av den engelska fotbollen och där grunden blev Taylor-rapporten som följde katastrofen och den ledde till att man tog bort ståplats och pumpade in statliga pengar till modernare arenor. Även om det är säkrare och tryggare på fotboll i dag så är det knappast samma fans som söker sig till matcherna 2012 och som gjorde det 1989 och som uppenbarligen gjorde det med risk för sitt liv.

Fotbollen är inte sällan en enfaldig och egoistisk värld där alltför många tänker bara på sig själva, men Hillsborough har visat att olika krafter kan gå samman och det är inte sällan vackert att se. Everton har ställt upp och när Celtic tog emot Helsingborg hade man banderoller med att de 96 måste få rättvisa.

Blir rörd bara jag tittar på hur man i matchen Milan-Real Madrid några dagar efter katastrofen hedrar offren:

[youtubeplay id=”-q64TpA-uKY” size=”medium”]

 

Publicerad 2012-09-13 kl 12:38

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto