POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Blott sju svenskar har nått Zlatans dröm

Under tio år i Champions Leagues gruppspel och slutspel har Zlatan gjort 28 mål och har bara Lionel Messi (51) och Cristiano Ronaldo (38) framför sig i den ligan men till skillnad från den duon har han aldrig vunnit det finaste som finns för klubblag. I kväll drar han i gång en ny satsning med Paris SG.

Även om den Qatarfinansierade klubben storsatsat med en knapp miljard kronor i sommar och värvat in en rad stjärnor (Thiago Silva, Ezequiel Lavezzi, Marco Verratti) förutom Zlatan, och i januari kommer Lucas Moura för ytterligare en knapp halv miljard kronor, så är knappast PSG moget att gå hela vägen.

Gruppen med Porto, Dinamo Zagreb och Dynamo Kiev är definitivt en sådan som Paris SG ska hantera och ta sig vidare till den riktiga kampen i vår, men sett till att det är fri lottning där så finns det för många klubbar av en kaliber att det inte är rimligt att tro att Zlatan ens når sitt hittills bästa i CL, vilket är semifinal.

På ett sätt är det skönt att Zlatan förlikats med att hans karriär inte hänger på en Champions League-titel utan att han ändå är nöjd. För det är fruktansvärt svårt att vinna Champions League och det man förr kallade Europacupen och i den exklusiva klubben av svenska vinnare finns bara sju medlemmar.

Henrik Larsson (Barcelona 2006), Jesper Blomqvist (Manchester United 1999) och Patrik Andersson (Bayern München) är de enda som vunnit Champions League i den utformning som dåvarande Uefa-basen Lennart Johansson låg bakom och som drog i gång 1992 och som där växte i storlek då fler än rena mästarlag kom med.

Europacupen har Kurt Hamrin (Milan 1969), Ove Kindvall (Feyenoord 1970), Conny Torstensson (Bayern München 1974 och 1975) samt Björn Andersson (Bayern München 1975) vunnit och den var nog svårare att vinna sett till att det var fri lottning från omgång ett och enbart mästarlag fick spela där.

Svenska Infostrada tog i dag fram att 100 svenska spelare har spelat i Champions League sedan ’92 och de största antalet kommer naturligtvis från IFK Göteborg, Helsingborg och AIK som är de svenska deltagarna men de hade knappast möjligheten att vinna hela skiten, även om IFK var i kvartsfinal.

Så det är bara att inse att bara spel i Champions League är ett nog högt mål för svenska spelare och att nålsögat som gäller för att bli en vinnare är inte så stort. Totalt tre har klarat det sedan 1992 och då blev Blomqvist utbytt, Andersson brände en straff och Larsson fick börja på bänken. Dock var Larsson den som vände finalen mot Arsenal med två assist.

Zlatan Ibrahimovic har helt enkelt inte haft flyt med sin tajming och hamnat i en klubb som fått till det nog för att vinna hela rasket. Han gick till Barcelona den säsong som det bara blev semifinal mellan två CL-titlar och direkt efter att han lämnat Inter så slog den italienska klubben till och vann.

Men om PSG fortsätter att satsa som man gjort de senaste tre transferfönster så kan man möjligen vara en trovärdig utmanare 2013-14, men när finalen spelas på Wembley i vår är det utan Zlatan Ibrahimovic om han inte byter till antingen Real Madrid eller Manchester United i januari, och det tror jag inte sker.

***

Jisses, Panaxia och Thomas Gravius. Kan bli tufft för AIK att hålla liv i sin ungdomssatsning.

***

Häng med Ekwall vs Lundh on Tour till London och se Chelsea-Manchester City.

Här är ALLA detaljer om resan.

***

Hösten är minst sagt bisarrt späckad med viktiga matcher och jag kan inte minnas att det var så förr. Eller förr och förr, men åtsminstone fem år tillbaka för i min ungdom fick man ju nöja sig med målsvep av Janne Lorentzon som bara nostalgiälskaren Marcus Leifby kan gå i spinn över.

Nuförtiden hinner jag knappt andas. Ena dagen är det full toppstrid i allsvenskan kombinerat med alla de stora europeiska ligorna, andra är det avspark i Champions League och drama i superettan och sedan följer svensklagen i Europa League. Och när det väl är paus så är det landslaget och VM-kval och U21-landslaget och playoff till EM.

***

Rätt intressant lista om nationaliteter i Champions Leagues historia som Infostrada i Sverige tagit fram:

1. Frankrike 380 spelare

2 Brasilien 352

3 Spanien 348

4 Italien 278

5 Tyskland 269

6 Holland 211

7 Portugal, 188

8 England, 180

9 Argentina 173

De nordiska länderna är en bit ner: Sverige, 100, Danmark, 94 och Norge, 89.

Publicerad 2012-09-18 kl 17:39

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå