POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Idel förlorare på Råsunda

Guldrejset i allsvenskan går vidare men 1-1 på Råsunda mellan AIK och Elfsborg var ett resultat som egentligen bara gynnade Häcken och Malmö FF som först spelar på torsdagen mot Helsingborg respektive IFK Göteborg. I det perspektivet var det idel förlorare som klev av gräset på Nationalarenan, även om Borås-lagets tränare Jörgen Lennartsson säger sig vara väldigt nöjd med en pinne.

Visst, ett defensivt och krigande Elfsborg fick en pinne på gräs och dessutom borta mot guldrivalen AIK. Man fick skador och var tvungen att stöpa om laget under match och saknade dessutom den viktige och nu ilsket twittrande Stefan Ishizaki som inte bara sågade domaren Martin Hansson utan även ville ha in Amadou Jawo på slutet.

Precis som i Skånederbyt häromdagen så hamnade domaren i fokus på Råsunda. Martin Hansson har haft bättre kvällar i allsvenskan, och en tidigt skippad varning på Moro Ibrahim förföljde honom, men det är också typiskt för hösten och avgörande matcher att det blir extra tryck på killarna med pipor och flaggor, och Hansson var okej.

För även spelarna bjuder på misstag och Daniel Majstorovic visade ingen riktig rapphet att få undan bollen när Victor Claesson kunde trycka in 1-0 i första halvlek. Det var tydligt att Elfsborg var i Solna för att gneta till sig en seger, och i varje fall inte förlora. Just att spela grisigare på bortaplan var en av Jörgen Lennartssons aviserade förändringar när han tog över.

Det small något otroligt under matchen och det är något alldeles extra med den här typen av laddade matcher en mörk höstkväll. Intensitet, vilja och kamp snarare än delikatesser och kombinationer. Ta bara Martin Lorentzons rena hockeytacklingar på Niklas Hult för att få stopp på den kvicke och tekniske yttern.

AIK hade bollen mer och var skickligare att skapa chanser men det är svårt att spela mot ett defensivt krigande Elfsborg i ledning. Det krävdes något extra för att få till ett mål och den nye skyttekungen på högerbacken, Martin Lorentzon, slog till med något som måste vara med och konkurrera om årets mål i allsvenskan.

Matchen svängde fram och tillbaka efter det och Mohamed Bangura borde nog gjort segermålet efter en svag utrusning och rensning av den danske målvakten Kevin Stuhr Ellegaard. Men det slutade 1-1 och poängen gav förvisso Elfsborg ny serieledning men både Häcken och Malmö har möjligheter att rycka förbi Elfsborg.

Så här ser det ut och Häcken har ett litet grepp kring Lennart Johanssons pokal och det blir intressant att följa hur man hanterar det trycket. Något som går att se redan torsdag kväll, och det är bara att njuta av en jämn och dramtisk kamp. Även om det inte är bra för drömmarna om ett svenskt lag i Champions League så är det kul nu i varje fall.

Så här är läget – och matcherna för topplagen:

Elfsborg: – 46 poäng, +15 – Örebro (H), Gais (B), Norrköping (B), Gefle (H), Mjällby (B), Åtvidaberg (H)

Häcken – 45 poäng, +26 – Helsingborg (H), IFK Göteborg (B), Syrianska (H), Mjällby (B), Kalmar (H), AIK (H), Sundsvall (B)

AIK: – 44 poäng, +11 – Sundsvall (B), Gefle (H), IFK Göteborg (B), Syrianska (H), Häcken (B), Malmö (H)

Malmö FF – 43 poäng, +12 – IFK Göteborg (H), Syrianska (B), Norrköping (H), Kalmar (B), Djurgården (H), Örebro (H), AIK (B)

***

Inte lika jämnt och dramtiskt i botten av allsvenskan. Gais och Örebro SK kan inte överleva. Visst lever chansen i teorin men inte ens de mest troende fansen kan hoppas på det. Utan det handlar om att börja om i superettan.

Däremot är det mer öppet kring kvalplatsen som just nu Syrianska ligger på. Fast det är många lag som kan bli indragna i att slåss om att undvika att hamna på den: Gefle, Sundsvall, Göteborg, Mjällby och Åtvidaberg. Tror att det blir Sundsvall som hamnar där till slut men det blir jämnt.

***

BP föll mot Ljungskile och det ger Halmstad luckan man behöver. Rätt övertygad om att HBK tar den möjligheten och går upp ihop med Öster. Får se redan i toppmötet mellan just HBK och Öster.

***

Tänk att Trelleborg får slåss för att ens hänga kvar i superettan och att man i dag fick säga upp alla fast anställda på kansliet. Rune Anderssons miljoner har hållit klubben vid liv, men det var givet att det en dag skulle ta slut – och då göra ont. Frågan är om klubben någonsin kommer tillbaka?

Publicerad 2012-09-26 kl 22:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå