POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Otacksamt för Rune Andersson och Karl-Johan Persson att hålla TFF och Dif med miljoner

Missa inte Kennedy Bakircioglü i Ekwall vs Lundh on Tour. Där han är öppen om sin besvikelse på Erik Hamrén, att Hammarby och superettan inte var förstavalet, hur Racing blåste honom på pengar och en massa annat:

***

SUPERLIVE är tillbaka. Vi drar i gång på onsdag kväll i Norrköping och på fotbollskanalen.se. Här finns alla fakta om SUPERLIVE:s comeback.

***

För två år sedan stormade Trelleborgs FF fram i allsvenskan och blev till slut femma. Klubben hade några år tidigare tagit hem Tom Prahl som ju satte TFF på den svenska fotbollskartan i början på 1990-talet och nu skulle han åstadkomma ett liknande trick och hösten 2010 var det uppåt.

Uppbackad av miljardären Rune Andersson skulle TFF kunna utmana igen och det var hans pengar som sett till att man kunde knyta till sig Tom Prahl igen som varit i Halmstad, Malmö och Viking och nu valde att återvända till Vångavallen och andra förutsättningar.

För inga TFF-fans glömmer väl det tidiga 1990-talet då den tyskt utbildade gymnastikläraren från Onslunda, Tom Prahl, skakade liv i en del MFF-ratade spelare och fick TFF att ta allsvenska medaljer och klubben chockade även Europa. Här skickade man ut Blackburn hösten 1994, en klubb som senare samma säsong vann Premier League:

[youtubeplay id=”J4bwkZsZ8XE” size=”medium”]

Därefter spelade man jämnt med Lazio (0-0 hemma och förlust 0-1 borta) i påföljande omgång av Uefa-cupen. Det var rätt otroligt att ett sådant lag kunde mäta sig med de bästa.

[youtubeplay id=”r3Uvev2HaWE” size=”medium”]

Annat är läget i dag för Trelleborg som fick stryk av Umeå med 5-1 senast och nu riskerar att åka ur superettan. Redan i fjol kollapsade TFF sportsligt och åkte ur allsvenskan och därefter hoppade Tom Prahl av jobbet. Alf Westerberg tog över men det gick direkt dåligt och han fick kliva av under våren.

Tidigare spelaren och tränare Anders Grimberg fick uppdraget att klara TFF kvar i superettan men det ser bistert ut för klubben att ens klara en kvalplats sett till att formen är i fritt fall och de andra lagen har vaknat. Man har kvar BP hemma, Landskrona borta, Falkenberg hemma, Hammarby borta och Degerfors hemma.

Ovanpå det var klubben tvungen att varsla alla anställda på kansliet om uppsägning. Skälet är att man inte har några pengar och utan den åtgärden hade man varit nära konkurs. Något man egentligen varit år efter år under lång tid, men där miljardären och industrimannen Rune Andersson skrivit ut checkar.

Så sent som för åtta månader sedan så täckte Andersson klubbens underskott på 8,8 miljoner kronor. Han kom in i TFF:s styrelse för snart 30 år sedan och har därefter indirekt och direkt sett till att hålla klubben vid liv, och dessutom har han legat bakom en rad satsningar som klubben gjort.

I en öppen intervju med Kvällspostens Rune Smith i februari så är Rune Andersson rak om att han inte kan sponsra TFF för evigt. Dessutom vill han inte räkna efter hur många miljoner han pumpat in i klubben utan talar om tiotals miljoner och frågan är om det inte närmar sig 50-60 miljoner?

Som TFF-basen Per Anders Abrahamsson sammanfattar det i samma artikel: “TFF har spelat 17 år i allsvenskan och 30 år nonstop i elitfotbollen. Det hade aldrig varit möjligt utan Runes stöd.”

Det otacksamma för Rune Andersson är att den dagen han slutar så kan det innebära döden för föreningen. Då blir det på något sätt Andersson som sätter in dödsstöten trots att han hållit klubben vid liv i alla dessa år. För klubben har det förvisso varit en lång stunds kissande i sängen med värme men kylan kommer till slut.

Har hört att Rune Andersson redan till i år drog ner sitt stöd och att han aviserat att han vill sluta helt, åtminstone med sitt rena checkskrivande som täcker underskott. Att han inte vill uttala sig alls om Trelleborgs FF är rätt talande och nog en aning oroande för klubbens styrande. För var ska miljoner komma i från?

På ett sätt framstår ledningen som rätt obetänksam. Tänk att år efter år driva en verksamhet med rätt kraftiga underskott och som ska finansieras av en välvillig mecenat. Att man inte sett till att krympa kostymen och på så sätt se till att miljonerna från Andersson skulle gå till något mer beständigt än spelarlöner.

Ja, ja, det är lätt att vara efterklok och kanske har Rune Andersson velat se den typer av satsningar. Miljardären ska ju vara en stor spelare på hästar och gillar kanske den typen av gambling. Men i slutändan blir det ett bittert slut, även om TFF har minnen att leva på ett bra tag – så lär det dröja innan man är tillbaka i allsvenskan.

Likadant är det för Djurgården som numera lever till stor del på att HM-basen Karl-Johan Persson är tok-Djurgårdare och även under sin tid i London hade koll på lovande juniorer. Ihop med Alex af Jochnik har Persson sett till att balansera upp de senaste årens underskott och se till att klubben kan satsa.

Visst förstår jag att en del allsvenska klubbar inte tackar nej till en miljardär och gör allt för att få den personen intresserad nog för att pumpa in pengar. Ändå blir det ett svårt läge för både miljardär och klubb när intresset svalnar.

För när Rune Andersson egentligen är värd att Vångavallen hyllade honom några gånger så är risken att det är hösten 2012 man minns då klubben rasslade neråt i seriesystemet och var tvungen att sparka trotjänarna på kansliet.

Frågan är hur länge Karl-Johan Persson orkar skicka in miljoner i Djurgården. Det är naturligtvis små pengar för honom, men det kan ändå smyga sig på en känsla av att man blir utnyttjad och att det därför tappar i intresse, och då måste klubben leta en ny miljardär.

Något man förvisso gjort förut, det var ju finansmannen Johan Björkman som höll klubben vid liv under 1990-talet genom att skicka in ett antal miljoner i klubben, och därefter kom Bosse Lundqvist och Tommy Jacobson. Det finns ju fler av den typen av människor i Stockholm än vad det finns i Trelleborg och som hänger på Trelleborgs FF:s matcher.

***

Det var jubel i Leeds häromdagen för det talades om nya ägare till Leeds United. Visar sig att riskkapitalisterna saknar pengar…typiskt Leeds.

***

Vilken oerhörd guldstrid det är och att Häcken, Malmö, Elfsborg och AIK bara skulle ta två poäng ihop under veckans tre matcher var inget jag räknat med. Dessutom kommer givetvis snacket om att felbeslut av domarna, men det är mindre snack om spelarnas misstag. Malmö och Häcken hade väl ett gäng möjligheter att avgöra sina matcher.

Publicerad 2012-09-28 kl 15:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå