Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sverige behöver en Glenn Hysén i kväll, eller två

Lundhs blogg

Blir det några sådana här i kväll?

[youtubeplay id=”y2txsJOMM24″ size=”large”]

***

Sverige kliver om några timmar ut på Olympiastadions gräs för VM-kvalmatch mot Tyskland och det är ett defensivt svenskt landslag som Erik Hamrén satt ihop och målet är naturligtvis att neutralisera Reus, Kroos, Özil, Klose, Müller och de andra så länge som möjligt och sedan möjligen sno åt sig ett mål.

Den svenska backlinjen är Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Jonas Olsson och Behrang Safari och alla fyra måste prestera på topp (och naturligtvis får rejält med understöd av mittfältet) och någon måste nog kliva fram och göra en hjältematch. Vi behöver en Glenn Hysén som är överallt och vinner dueller, kapar och glidtacklar:

Annons

[youtubeplay id=”qdgD9msBASM” size=”large”]

Första gången Expressen delade ut sex getingar var när Glenn Hysén nästan på egen hand höll England stången i oktober 1988. Det var i VM-kvalet till mästerskapet Italien 1990 som Olle Nordins landslag inledde på Wembley mot storfavoriten England som då tränades av Bobby Robson.

Sverige hade under Nordin varit nära att nå EM 1988 i Västtyskland och i Berlin-turneringen samma år vann det svenska landslaget ett för-EM och många nya och unga spelare gjorde debut, som Jonas Thern och Joakim Nilsson. Så det fanns visst hopp men England var starkare då än vad man är i dag (i grunden det landslaget gick ju till VM-semifinal två år senare).

Sverige: Thomas Ravelli – Roland Nilsson, Glenn Hysén, Peter Larsson, Roger Ljung – Jonas Thern, Robert Prytz, Glenn Strömberg, Joakim Nilsson – Hans Holmqvist, Stefan Pettersson.

Annons

England: Peter Shilton – Gary Stevens, Tony Adams, Terry Butcher, Stuart Pearce – Peter Beardsley, Neil Webb, Bryan Robson, Chris Waddle – John Barnes, Gary Lineker.

Matchen var i det närmaste en enda lång engelsk press, även om Roger Ljung hade ett långskott, och det var i stora stycken Glenn Hysén som hela tiden räddade Sverige. En poäng som var viktig och i slutsändan så vann det svenska landslaget VM-kvalgruppen före just England efter att även mötet på Råsunda slutat 0-0.

Avgörandet kom sedan i Chorzow där Sverige slog Polen:

[youtubeplay id=”ETEMDDKXKMo” size=”medium”]

 

***

Krönikan inför kvällen VM-kval.

***

Helsingborgs IF har nu betalat tillbaka lånet till Helsingborgs kommun som ju egentligen inte var ett lån. För om det hade varit ett lån så hade klubben inte klarat elitlicensen. Grattis till alla kommuninvånare och det var naturligtvis rätt att rädda klubben. Den har genererat pengar och arbetstillfällen som betalat tillbaka – och en hel del PR och glädje.

Annons

***

Förstår inte riktigt att Erik Hamrén bänkar både Anders Svensson och Kim Källström.

***

Sveriges U21-landslag rådde inte på Italiens över två matcher. Inget konstigt i det, för U21-EM är bland det svåraste som finns att nå och sett till att det i princip bara är stora fotbollsländer, förutom arrangören Israel och skrällaget Norge som tagit sig dit, för annars är det Tyskland, Italien, England, Ryssland, Spanien och Holland.

Publicerad 2012-10-16 20:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto