Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En sorgens dag i Leeds

Såg bara andra halvlek av Yorkshirederbyt Sheffield W-Leeds och det jag såg av matchen så gav Leeds spelmässigt ett trött intryck. Ändå slog man till med ett snyggt kvitteringsmål av Michael Tonge.

ANNONS

Tyvärr blev glädjen kortvarig då en massa Leeds-fans stormade ut på plan efter målet och en dåre sprang hela vägen fram till Wednesdays målvakt Chris Kirkland och slog till honom i huvudet.

[youtubeplay id=”J9xElKblt5E” size=”large”]

Bedrövligt. Ledsamt. För jävligt att det sker och att den här typen av dårar fortfarande kan få möjlighet att agera och förstöra. Stämmer uppgifterna från England så är det dessutom en känd huligan som har haft flerårigt tillträdesförbud till alla fotbollsarenor i England och dessutom har resförbud till Leeds eller städer där Leeds spelar. Än mer ledsamt.

Sky sände matchen direkt och jag måste säga att kommentatorerna gick hårt och rakt fram och körde en bra linjen. Vilket jag uppskattar, för det är inget att hymla om. Gillar även att Leeds manager Neil Warnock är hård mot dåren som sprang in men det är korkat att ens uttala sig om hur Chris Kirland föll och att tala om att det bara är en person, för de var många som sprang in.

ANNONS

[youtubeplay id=”x9SniyPnTMA” size=”large”]

Är övertygad om att majoriteten av Leeds-fansen avskyr vad dåren gjorde och det i en tid när klubben verkar så smått vara på väg att resa sig efter en lång knacklig väg. Straff i form av böter, poängavdrag och/eller stopp för att fansen att resa på bortamatcher och stötta klubben (de är många som vill, i går över 5 000 av 29 000) kommer att slå hårt. Dessutom i en tid när eventuella investerare följer klubben.

Även om Leeds agerade föredömligt snabbt med ett uttalande där man tydligt tog avstånd och lovade att assistera polisen i jakten på de skyldiga så är man naturligtvis i brygga. Det är alltid svårt, vilket vi även sett i Sverige, att utdöma ansvaret för att ett gäng förstör för en hel klubb och flera tusen, och det är upp till polis och FA att avgöra.

ANNONS

Bara hoppas att polisen griper honom snarast och då blir det naturligtvis fängelse. Det är en självklarhet. När Olof Mellberg kastade ett inkast till Villa-målvakten Peter Enckelman så missade han bollen och det dömdes som mål för Birmingham i det laddade derbyt. Senare sprang en Birmingham-fan fram till Enckelman och hånade honom och det gav fängelse i fyra månader.

Fick många reaktioner på twitter om att vi är en del som sagt att engelska metoder varit bra för att att man fått bort problemen. Nej, problemen är tyvärr inte helt borta i England heller men om man ser hur det var en gång i tiden och hur det är i dag så har deras metoder gjort att det minskat och man har fått utvecklingen åt rätt håll. Det är som alla annan brottslighet, som rån, misshandel och annat, den försvinner inte heller.

ANNONS

Om det är rätt eller fel att bara köra i gång matchen när Kirkland väl står kan man fråga sig, men jag gillar att fotbollen inte ger sig för dårarna och istället kör på. Trots allt är den stora majoriteten där för att se matchen och om bara Chris Kirkland lämnat klartecken så är det en bra signal om att vi inte ger oss.

Även en hel del Sheffield W-fans undrade vad det är för puckon som håller på Leeds. Jag tänker inte ge mig in på att ge er exempel på att den typen av problem finns i de flesta stora engelska klubbar, och det handlar inte om en klubb. Dessutom är det inte alla, långt därifrån, som dras till de här krafterna, även om det är fler än en enstaka dåre.

Sedan får naturligtvis Leeds leva med den historia man har av både våldsamma fans och en del spelare som gått över gränsen. Å andra sidan har stämpeln “Dirty Leeds” blivit något man kan trycka dit utan att alltid har fog för det. Både klubben och de goda fansen får nu jobba hårt för att försöka bli av med den del som bara förstör med sina våldsamheter.

ANNONS

Många klagar i dag på den moderna fotbollen och där ett alltmer tillrättalagt Premier League blivit en annan arena för fotbollen med snittar, skumpa och inget drag på läktaren. Samtidigt är det tyvärr en följd av att för många dårar såg till att driva utvecklingen ditåt, och även om det finns massor av goda supporterkrafter så räckte inte dem för att hålla tillbaka utvecklingen.

Visst är det sorgligt att fotbollen går den vägen, men vem kan hålla emot när en redan dömd dåre får hoppa in på planen och förstöra en derbymatch inför 30 000 på Hillsborough och flera miljoner tv-tittare? Då blir det naturligt så att fotbollen söker sig mot helt andra grupper för att minska risken för den här typen av tragiska inslag.

Publicerad 2012-10-20 kl 12:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto