POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Minns ni en man vid namn Cantona?

För ganska precis 20 år sedan släntrade jag ner i hallen på Hjortgatan i Lund efter att ha vaknat sent efter ett jobbpass på Chrougen och ryckte åt mig Sydsvenskan som stuckits in genom brevlådan. Slog direkt upp sportsidorna av gammal vana, och en notis fick mig att hoppa till och bli klarvaken.

Leeds United hade sålt Eric Cantona. Till Manchester United. Fransmannen som tagit både engelska ligan och Leeds med storm när han i januari 1992 vägrat provspela för Sheffield W och Trevor Francis och istället kört vägen till Leeds United där Howard Wilkinson tog emot. Han skrev på och blev en injektion i kampen om ligaguldet.

[youtubeplay id=”NMcAtWOqnRY” size=”large”]

Det är ju alltid vinnarna som skriver historien, men i fallet med Leeds ligatitel 1992 så blev det inte så. För i efterhand har den egensinnige fransmannens roll i Leeds blivit uppförstorad. Visst, han gav ett alternativ och energi och optimism men fick bara starta sex av 15 möjliga matcher och han gjorde bara tre mål, och de kom alla på hemmaplan mot lag från nedre halvan.

Den säsongen kämpade Leeds mot Manchester United där Alex Ferguson ännu inte vunnit någon ligatitel. Leeds hade ett grymt stabilt lag och än i dag sitter elvan: Lukic – Sterland, Fairclough, Whyte, Dorigo – Strachan, McAllister, Batty, Speed – Wallace, Chapman.

Eric Cantona var exempelvis inte med under lagets uppvisningar borta mot Aston Villa (4-1), Sheffield W (6-1) och West Ham (3-1) och hans betydelse var inte så stark. Inte heller gick det bättre under hösten 1992 när Leeds skulle ut i Europa.

Sedan är det naturligtvis så att jag gärna sett att Leeds behållit Cantona för det gick att se att framsidan av honom var en fantastisk spelare. Däremot var han inte lätt att hantera och han blev ju avstängd i Frankrike efter bråk med i princip alla och hans landslagskarriär blev kort.

I engelsk press har 20-årsdagen av transfern uppmärksammats rejält och bland annat har Leeds dåvarande ordförande Bill Fotherby förklarat att han hade gjort samma affär igen. Genom åren har det ryktats att ett skäl till försäljningen var att Cantona vänstrat med en av lagpolarnas fruar, men det har aldrig blivit bekräftat.

För Manchester United blev Cantona mer än en injektion, klubben var i en mindre kris när affären gjordes, och under fransmannens tid blev det förvisso en ruggig karatespark på en supporter och en lång avstängning och röda kort var 24:e match men också flera ligatitlar och cuptitlar innan han slutade tvärt 1997 som 31-åring.

Än i dag smärtar den lilla notisen som skvallrade om en av tidernas tranfers. För 1,2 miljoner pund fick Alex Ferguson en spelare som förvandlade hans United och Old Trafford och allt för att Leeds ringt för att höra om man fick köpa Dennis Irwin.

För Leeds bar det utför efter försäljningen, man slutade på 17:e plats blott ett par poäng från nerflyttning och hösten 1996 var det Cantonas mål för Manchester United som såg till att Howard Wilkinson fick sparken från Leeds.

***

Inte bloggat som jag borde på sistone, och är ledsen för det. Tiden har helt enkelt inte räckt till och efter en fullspäckad höst måste jag hinna med en del annat.

***

Du kan praktisera på fotbollskanalen.se. Fast, snälla, det är bara för studenter som ska på långpraktik från journalistutbildningar på högskola, universitet och folkhögskolor. Ledsen, vi kan inte göra några undantag.

***

I kväll är det premiär för Europaguiden – TV4 Sport 18:30 eller på fotbollskanalen.se – som är ett nytt reseprogram där vi på TV4 och fotbollskanalen.se åker till olika av Europas fotbollsstäder och kollar in dem och guidar. Starten är Johanna Garå som visar vägen i Barcelona och sedan följer Jesper Hussfelt i Milano, Anna Brolin i Paris och jag drar till München.

Oturligt nog (OBS IRONI) ska jag till München på lördag och se Bayern München-Borussia Dortmund, och jag bara älskar denna även om jag inte vet om den är sann eller ej:

[youtubeplay id=”MF8oc0vE8r8″ size=”large”]

***

Uefa stänger av Shaktar Donetsks Luiz Adriano i en match för hans osportsliga mål mot Nordsjälland och det gynnar i första hand Juventus som behöver ta poäng i Donetsk och är inte till glädje för Chelsea. Fattar inte att Uefa tar det beslutet, för det är svårt att utreda ett eventuellt regelbrott även om Uefa hävdar att han brutit mot principerna för hur man ska uppträda.

I och med beslutet så öppnar Uefa för att granska en massa andra spelare och tränare som uppträder omoraliskt och där det ganska ofta kan vara svårt att bevisa hur en spelare eller ledare tänkte, och om det var medvetet. Hur ska man göra med spelare som fuskar via filmningar och annats? Nej, två fel blir inte ett rätt.

***

Roar Hansen OCH Kalle Björklund i Helsingborgs IF. Undrar om Hansen är rätt, för även om han lyckats väl i både Ängelholm och Öster är det en annan grej att träna HIF. Jag förstår givetvis Hansen som får en helt annan utmaning och ersättning i HIF, och dessutom har rötterna i nordvästra Skåne, men han får räkna med att det blåser.

Lägg till att mästarklubben från 2011 inte alls har de resurser som man haft och dessutom verkar ha en klok styrelse som inte verkar vilja riskera framtiden. Att det sedan gör jobbet besvärligt för Jesper Jansson, Paul Myllenberg samt Hansen är en annan sak. Lägg krutet på Djurdjic om det går…finns det inga rika gubbar som vill ställa upp och köpa loss honom?

***

PZG förlorade straffläggningen mot St Etienne i ligacupens kvartsfinal och det är uppenbart att Carlo Ancelotti inte fått ihop Qatars skrytbygge till ett välspelande lag, och när Zlatan inte briljerar så blir det svårt. Kan förstå Zlatans frustration när det inte klickar och det gick att ta på den i går.

***

När man kollar in Djurgården och Malmö FF:s ekonomiska resultat de senaste tre, fyra åren så inser man hur snabbt det kan gå att bli av med kapital. Dif har väl tappat 60-70 miljoner under de senaste årens turbulens och ovanpå det har man inte haft några sportsliga framgångar. Tungt, tungt.

MFF har förlorat nästan 50 miljoner kronor och även om ledningen predikar att allt är lugnt så hoppas jag att en del fans undrar hur man kan ha budgeterat fel på både sponsorintäkter och publikintäkter. Särskilt det senare sett till att man vann publikligan.

Publicerad 2012-11-28 kl 09:39

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå