Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En tragedi för alla inblandade

Miiko Albornoz åtalas för sexuellt umgänge med en minderårig, enligt den juridiska termen sexuellt utnyttjande av barn, och MFF-stjärnan och U21-landslagsmannen riskerar fängelse i några månader.

Viktigt att poängtera att Albornoz är oskyldig fram till att eventuell dom vunnit laga kraft och då kan man diskutera eventuella andra följder. I dessa tider av lätt och kvick kommunikation så döms folk än hårdare och det innan de är dömda.

Ta bara Alexander Gerndt som i förväg blev hårt dömd i folkdomstolen och det är oerhört lätt att tycka till och rasa när man är långt från händelsernas centrum och man anonymt och utan ansvar kan vräka ur sig vad man tycker.

Klart är att hela händelsen kring Albornoz är en tragedi för alla inblandade, inte minst för offret och dess anhöriga, och oavsett hur den rättsliga processen slutar så kommer ingen att gå genom den oskadd. För många vill gärna se förebilder som oskyldiga.

Det är dessutom sådana krafter när offentliga personer och institutioner blir inblandade och även om Albornoz visar sig vara oskyldig lär han få höra det resten av karriären. Läktaren glömmer sällan den typen av händelser.

Åtalet är nu väckt och det är bara att hoppas på en snabb rättslig process så att det blir klart vad som gäller för de inblandade. För så länge processen pågår så förlamas det mest runt om kring de människorna som är inblandade och då är det svårt att komma vidare.

För Miiko Albornoz tar karriären, som på allvar tagit fart i Malmö och U21-landslaget, plötsligt stopp. De utländska klubbar som följt honom under hösten släpper naturligtvis honom ur sikte, oavsett vad agenten säger.

Vet för egen del en etablerad klubb i en av Europas största ligor som följde backen (som är vänsterfotad men spelat en hel del till höger) på nära håll men som lade ner det omedelbart när de hörde om att han blivit anhållen misstänkt för sexuellt umgänge med minderårig.

Jag har ingen aning om hur det kommer att gå och det är bara dumt att gå in och spekulera i det, men det är helt rätt av Malmö FF att understryka allvaret och att spelaren får ta en time out och därmed tar man bort honom från verksamheten.

Det är en oerhört svår situation för klubben och man kan bara avvakta den rättsliga gången. Sett till trycket så har man hanterat det väl, det är naturligtvis omöjligt för klubben att inte namnge Albornoz och låtsas som ingenting.

Klubben får vänta med sitt agerande till efter att en eventuell dom fallit och då välja väg, men det är klart att sponsorer och partners har åsikter kring hur man gör med dömda spelare. Sedan finns en ekonomisk aspekt där spelaren har ett kontrakt.

Återigen blir det tydligt att Svenska Fotbollförbundet måste skaffa sig en policy i vad som gäller kring spelare som är misstänkta för brott och som eventuellt kan dömas. För till skillnad från en klubb, som är en arbetsgivare, så är det annat när man representerar sitt land.

I samband med Alexander Gerndt-fallet så sade SvFF-basen Karl-Erik Nilsson att det var så få fall att de kunde styrelsen hantera efter hand. Vilket naturligtvis är fel, det här är så viktigt att fotbollsrörelsen måste ha en klar och rak linje kring vad som gäller spelare som är misstänkta eller dömda.

Var står fotbollen i de här frågorna? Kan alla som är dömda spela för landslaget? Kan alla som är misstänkta för brott som kan ge fängelse vara aktuella för landslaget. Många frågor, men egentligen inga svar. Skrev en debattartikel i ämnet för SVT Debatt strax före jul – och den är fortfarande aktuell.

Naturligtvis hade Miiko Albornoz varit med på flyget till Thailand med Erik Hamréns inhemska landslag om inte han blivit anhållen misstänkt för brott. U21-landslagsmannens väg mot A-landslaget såg öppen ut efter hans starka höst men om det var Hamrén som tog beslutet eller styrelsen vet vi inte.

Publicerad 2013-01-08 kl 12:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons