Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kör Sverige 4-2-4 eller leker Hamrén med siffrorna?

Lundhs blogg

Grandiosa SM i Fotbollskunskap får ni inte missa. På måndag går det i gång på nätet med ett flådigt prisbord och vi kör i en av åtta deltävlingar på Harrys i Kalmar på onsdag följt av SUPERLIVE.

***

Kan inte vara så överraskande över att Sverige får stryk mot Argentina och det är lätt att dra väl snabba slutsatser av matchen, som att Anders Svensson är slut och att Rasmus Elm tar över, eller att det var vad ett övervärderat landslag behövde inför Irland.

Oroande är däremot att det fortsätter att rassla in mål bakom Andreas Isaksson och att man släpper in chanser i parti och minut. Naturligtvis en följd av att Hamréns landslag tar större risker offensivt och det sätter både defensiva mittfältare och backar i svåra lägen.

När Sverige ska köra 4-2-3-1 eller ibland 4-4-2 är det lätt att det glider över i en 4-2-4 då de svenska yttrarna ska kliva högt och Zlatan Ibrahimovic inte alltid klarar av att ta det defensiva jobbet att stänga motståndarnas spelfördelare som vi såg i onsdags och även i EM.

Annons

Då blir de sista sex bakom ofta rätt utlämnade och när det svenska laget tappade boll flera gånger på väg framåt med hela styrkan så var man oerhört sårbara, och även om alla längtar efter Olof Mellberg så är det tveksamt om han hanterat det bättre.

Eller så är allt bara en lek med siffror? Oavsett så hamnar en diskussion om försvarsspelet ofta i att man skyller på backar och målvakt men här är det hela laget som göra att försvaret inte börjar högt upp i planen och är starkt nog där. För då är det svårt för de bakre spelarna att rädda upp det hela.

Är själv tveksam till den offensiva satsningen eftersom känslan är att Sverige har alldeles för få spelare för att kunna köra det hela vägen och att det lätt straffar sig. Okej, Hamrén tog Sverige till EM, floppade där och har nu landslaget på hyfsad väg mot Brasilien.

Annons

Irland väntar härnäst i VM-kvalet i mars och det är ett landslag som kör mer Lagerbäckskt trots en italiensk förbundskapten i Giovanni Trapattoni. Den svenska spionen Reine Almqvist var imponerad av den irländska segern mot Polen i veckan men det hör till som spion:

[youtubeplay id=”0cWtxtS4F6E” size=”medium”]

Irland är alltid fullt ös och det med spelare som kanske agerar mer med hjärta än hjärna och när Robbie Keane är den stora stjärnan så har Sverige en fördel sett till att materialet är vassare. Återstår om vi får se det på planen när Hamrén släpper loss offensiven.

***

MTG får ju skiten apropå en eventuell lista över evenemang som ska garanteras en bred spridning men det intressanta är ju för förbunden som inte alls kan få loss samma pengar då.

***

David B Larssons fredagar är alltid värda att läsa – nu om supertalangen Robin Eriksson som bröt nacken och ändå är tillbaka som utlandsproffs.

Annons

***

Jonas Olsson är en vinnarskalle, därför riktade han i besvikelse bort blicken i intervjun i TV4. Ser dumt ut och det fattade han givetvis själv. Att folk tror att de har med arrogans att göra…ja, det förvånar, för Olsson är inte ens nära det.

***

Får ju en del mejl och Per Johansson som man når på per_johansson_04@hotmail.com är inte så trevlig:

Fyfan vad jag hatar alla dessa spelare med skånsk bakgrund. Jag kommer aldrig att känna någon nationalkänsla så länge den svenska startelvan är överrepresenterad av skånskt pratrask. 

Jag hoppas alla skåningar i blågult utom Zlatan och Kacanikic får cancer och dör. 

***

Argentinas förbund snålar på stjärnornas resor. Inte bara Lionel Messi körde Norwegian utan även Agüero, Zabaleta och Di Santo körde det norska lågprisbolaget från England.

Bra reklam för Norwegian, men vad säger Turkish Airlines som precis slantat Messi rejält med deg?

Annons

[youtubeplay id=”9Bkg-TnqQBE” size=”medium”]

***

Sverige ser ut att falla på Fifa-rankningen som kommer och det är inte bra vid en eventuell andraplats i gruppen och efterföljande seedning inför playoff.

Undrar varför inte matcherna mot Nordkorea och Finland är inräknade? Är det SvFF som agerat? Oavsett är det tydligen till fördel för den svenska rankningen.

***

Efter ännu en landskamp på Friends Arena är det bara att konstatera att Sverige verkligen har fått en mäktig nationalarena med en internationell känsla. Branta läktare ger bra överblick av spelet och det är inte dumt att njuta av en match inomhus när vintern rasar utanför.

Bygget har kostat på och arenan ska ha blivit minst en miljard kronor dyrare vilket pressar ägarna: Svenska Fotbollförbundet, Jernhusen, Solna Stad, Fabege och Peab. Dessutom kommer Friends Arena att ha svårt att tjäna pengar under de första åren vilket pressar ägarna än mer.

Annons

Extra tufft för SvFF som inte har några stålar över att pumpa in. Undrar hur man försvarat sin investering? Eller är det så att man i smyg sålt av en del av sitt ägande till någon? Ja, inte till Solna Stad och Jernhusen som vill sälja sina delar.

I det perspektivet kan man lugnt konstatera att arenan inte bara får rätt rubriker. Inte nog med att en dåre hoppade in på planen och sprang in och kramade om Lionel Messi, redan före matchen var en annan person inne och sprang på planen.

Vilket är negativt när man jagar ytterligare evenemang av internationell karaktär som Europa League-finalen 2015 och dessutom gör det att SvFF tappar i auktoritet gentemot fans som länge har tyckt att förbundet gått hårt åt klubbarna, och nu knappast bötfäller sig självt.

Sedan är det logistiken. Hade polare på matchen och alla har en sak gemensamt – de var upprörda. En var där med sin åttaåring och de var hemma först halv ett, och det efter att ha följt alla direktiv.

Annons

Jag fattar inte att ägarna inte löst det bättre, och sett i perspektivet att det ska vara helt klart först 2015 kan det bli jobbigt. Tror tyvärr att man skrämmer bort många av marginalåskådarna som kunnat få fart på arenans ekonomi.

Publicerad 2013-02-08 14:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto