Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fram för öppna valkampanjer i svensk fotboll

Det är inte första gången, och säkert inte sista heller, men svensk föreningstradition är inte riktigt min grej om man ser till hur demokratiskt (?) man tar fram nya ledare. Nu har Blåvitts valberedning under ledning av evigt unge Gunnar Larsson – han har dryga 30 år i klubben – tagit fram kandidaten till att bli ordförande i klubben.

ANNONS

Ingen skräll att mannen som är föreslagen har ett långt förflutet i det Göteborg som rör sig i gränslandet mellan offentlig förvaltning och bolag med kommunal inblandning. Det verkar finnas en aldrig sinande ström av män som rinner fram till olika poster därifrån. En slags inavel där alla är ungefär likadan och de flesta känner varandra.

Bertil Rignäs är den föreslagna kandidaten och han är som stöpt ur samma form som de andra gubbsen som styr det mesta i Göteborg. “En bra man”. “Rolig”. “Rak”. “Redig”. “Kanske inte så tuff”. “Erfaren ledare”. “Van vid blåsväder”. Ja, beskrivningarna jag får av mina gamla kontakter i rikets andra stad är mestadels positiva kring mannen som ska ta över.

Så han kanske är klockren. Framtiden får utvisa om det är så eller inte, Rignäs har onekligen en del jobb att göra. Klubben har krampat och en del källor jag har säger att Håkan Mild och Mikael Stahre till viss del fick en chans till för att först klubbdirektören satte krokben för sig själv och sedan hoppade ordföranden av. Återstår att se hur styrelsen agerar under Rignäs.

ANNONS

Men för mig blir det fel med en valberedning som i smyg tar fram kandidater. Jag hade mycket hellre sett en öppen kamp mellan folk som är intresserade av att leda IFK Göteborg. Där de skulle förklara hur de vill att klubben ska utvecklas och vad man ska göra för att åstadkomma det. En rakare och öppnare debatt, helt enkelt.

Jag efterlyste det även i samband med att Svenska Fotbollförbundet bytte ordförande efter att Lars-Åke Lagrell slutade och Karl-Erik Nilsson sattes på tronen med hjälp av bland andra Gunnar Larsson som ihop med en del ledare för ett gäng distrikt såg till att få majoritet för Nilsson utan att han för den skull hade förklarat vad han ville med svensk fotboll.

När delar av SEF ville få till en öppnare debatt och att Lars-Christer Olsson skulle få förklara för en del av distrikten vad han ville så blev det blankt nej. Alldeles för många var intresserade av att deras kille – i utbyte mot vad kan man undra – skulle kunna ta över som ordförande för förbundet.

ANNONS

Det heter alltid i försvar att den här modellen är väl förankrad och att valberedningen ska stämma av med alla parter, men för mig blir det mer ett smusslande som sker utom synhåll för medlemmarna. Det är politik och utbyten av tjänster utan att medlemmarna kan syna det. Därefter rullar man bara fram en kandidat och ser till att han ska tryckas igenom.

Naturligtvis säger förespråkarna av valberedning att en kandidat givetvis kan kliva fram ändå. Jo, det finns lite tid innan Blåvitt har sitt årsmöte 4 mars men jag hade hellre sett att klubben bjöd in till en öppen kamp. För även om Gunnar Larsson tagit emot förslag från medlemmar så är det trots allt en liten grupp män som väljer och ser till att det finns stöd.

Förutom Rignäs så presenterade Blåvitt även Sävehofs starke man Stefan Albrechtson som ny styrelseledamot. Ett oerhört intressant namn och med en erfarenhet som få andra av att driva en idrottsförening på ett framgångsrikt sätt och det ska bli spännande att se om han kan få inflytande på den traditionsbundna fotbollsklubben.

ANNONS

***

Oscar Hiljemark kan snart slå sig in i Blågult. Kul. Vi snackade anfallare i Fergie Time.

***

SUPERLIVE är tillbaka i veckan på fotbollskanalen.se och det i två skepnader:

* Onsdag kör jag och Ekwall från Harrys i Kalmar med start 20:00 – där vi kör en deltävling i SM i Fotbollskunskap från 18:00 – och det är fokus på Champions League och jättematchen mellan Real och United.

* Torsdag är det fokus på Europa League och då kör Jesper Hussfelt, Hasse Backe och jag från 19:00 i både TV4-Sport och på fotbollskanalen.se. Här får du alla detaljer om det upplägget.

***

Niklas Jarelind och jag tampades i morse i en slags förmatch till SM i Fotbollskunskap. Hm, det gick sådär och blev 2-2 i SM i Hjärnsläpp. Får skylla på för lite sömn…men man får bjuda på sig själv.

***

Sedan jag gjorde två insatser i Ekwalls tv-lag i augusti har jag inte kunnat springa en meter utan smärtor i hälsenorna. Åldern gör sig påmind och det är tur att jag inte är en häst för då hade jag legat i en av Findus lasagner.

ANNONS

***

Här är vinnarna av förra veckans signerade Messi- och landslagströjor.

***

Kan tyckas löjligt när medier tjafsar om vem som är först med en nyhet. Samtidigt är det en del av journalistiken att ta reda på saker och visa att man har nyheter före andra. Däremot är det svårare att kolla av twitter och se om någon där har varit först. Vi hade tre olika källor på Bertil Rignäs innan vi gick ut och avslöjade nyheten – och då hade inga andra medier nyheten.

Publicerad 2013-02-11 kl 16:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto