Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Här är ännu mer statistik, Hamrén

Lundhs blogg

Fler än jag reagerade på Erik Hamréns nämnande av ett oerfaret svenskt landslag mot Irland. Fick följande uppgifter gällande Sverige vs Irland inför VM-kvalet och då framstår det svenska landslaget som betydligt mer erfaret jämfört med motståndarna:

Sveriges startelva i går: varje spelare har i genomsnitt 46,3 landskamper (Median 32)

Irlands startelva i går: varje spelare har i genomsnitt 28,8 landskamper (Median 11)

Tar man bort den spelare med flest landskamper och den med minst antal landskamper (kan bli missvisande om en har extremt många fler eller färre än övriga) och räknar ut snittet ser det ut såhär: 

Sverige: 44

Irland: 21

Vidare så kan man konstatera att det åldersmässigt är mycket jämnt, men Sverige är äldre:

Sverige: 27,9 (medianålder 28, typvärde 31)

Irland: 27 (medianålder 26, typvärde 29)

För att balansera det ytterligare tittade jag på hur många startspelare som hade tio landskamper eller färre, vilket väl får betecknas som orutinerat.

Annons

Sverige: en spelare (Kacaniklic)

Irland: fem spelare (Forde,6; Coleman,10; McLean,8; Wilson,4; Clark,5)

Utökar man till 20 landskamper eller färre tillkommer en spelare för Sverige (J Olsson)  men tre för Irland (Green, Walters, McCarthy). Däremot behöver inte ta fram miniräknaren för att se att det ser lite annorlunda ut på tränarsidan.

Statistik är väl en sak, spel en annan, men att Sverige skulle vara oerfaret…nej, det håller inte. Särskilt inte sett till att det finns ett gäng spelare som varit med i tio år i landslaget och gjort en rad stora matcher för både klubblag och landslag.

Det är något annat som gör att det inte lossnar och att Sverige inleder matcher på ett närmast sömnigt sätt och låter motståndarna ta initiativet. Om det nu är så att det beror på att spelarna vill för mycket, ja, då kanske Hamrén kan addera en mental rådgivare till sin redan stora stab för att lösa knuten.

Annons
***

Slovakien borta och några spelare får ledigt. Ja, det är rätt smart, för mycket kan hända till juni och det är bättre att Zlatan o Co är med i genprepet 3 juni än åker till Zilina och spelar av en fajt. Intressantast på tisdag blir hur det går mellan Irland och Österrike i Dublin och där ett kryss hade varit kanon.

Skippar resan till Slovakien för att istället gå på den allsvenskan upptaktsträffen. Rätt val? Ja, det vet man inte förrän efteråt.
***
Heder åt Erik Hamrén som ville köra på rejält på presskonferensen efter Irlands-matchen. Fick många svar.
***
Jag saknar Anders Svensson från start. Det har jag alltid gjort. Jag kan inte heller förstå att han inte startat en tävlingsmatch efter EM i somras.
***
Vet inte vilka medier Andreas Granqvist läser men hans uttalande till fotbollskanalen.se och till Aftonbladet om att “media trodde att det var ett hallongäng vi mötte” tyder på att han knappast läser så många. För jag vet att Hamrén läst i medierna – kanske här på fotbollskanalen.se? – om Irlands mäktiga svit på bortamatcher.
Annons
Det har knappast varit bilden av ett hallongäng som alla medier målat upp. Däremot är det nog så att om man siktar på ta medalj, gärna pratar om starka insatser mot några av världens bästa landslag och vill ta sig till VM så är det den här typen av matcher och motstånd som gäller.
Hörde för övrigt en kollega till “Granen” i två intervjuer i rad säga att det var elva Premier League-spelare på andra sidan, men för att vara korrekt i så fall så var det nio PL-spelare och två från Championship. Kanske var det också David Forde och Paul Green som överraskade mest?
****
Klart det varken är ett fiasko eller katastrof med 0-0. Däremot är det oroande att spelet inte funkar bättre och att det egentligen haltat i perioder ända sedan EM och premiären mot Ukraina.
Publicerad 2013-03-23 16:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto