Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så slutar superettan 2013

Lundhs blogg

I dag är det dags för superettan att piska i gång och Gais har invaderat Varberg för premiär som ni ser i TV4-Sport och på fotbollskanalen.se. Här är mitt tips på hur Sveriges andra serie slutar:

1. Hammarby

Kommentar: Upplagt för ett mäktigt återtåg ledda av Bajen-ikonen Kennedy Bakirciglü som gjorde avtryck redan när han kom tillbaka i höstas. Offensivt har man alternativ till finliraren i form av Nahir Besara kompltterat med hårdjobbande Erik Sundin och även Mattias Adelstam. Lägg på draget kring Söderstadions avtackning under våren och flytten till Tele2 Arena. Frågetecken för försvarslinjerna och om orutinerade tränaren Gregg Berhalter klarar av att leda ett vinnarlag?

2. Örebro

Kommentar: Oprövade huvudtränaren P-O Ljung ska ta ÖSK tillbaka till allsvenskan och sett till manskapet som han ska skicka ut på Behrn Arena så har han alla förutsättningar att återigen vara allsvensk tränare i slutet av hösten. Truppen har tillräckligt med spelare med rutin från allsvenskan och försvaret är förstärkt av inlånade Erik Lund som håller hyfsad allsvensk klass. Dessutom är anfallsspelet riktigt vasst med Sheptim Hasani och Peter Samuelsson. Kul även att se Oscar Jansson i svensk fotboll.

Annons

_________________________________________________________

3. Sundsvall

Kommentar: Ari Skulason är överraskande nog kvar i klubben efter respasset och islänningen är en av seriens bästa spelare och blir en motor för GIF Sundsvall. Upp till Roger Franzén att dra nytta av honom och se till att klubben lyfter sig. Ett bakslag att Emil Forsberg försvann men samtidigt finns en bas kvar från de senaste åren där man varit i allsvenskan två gånger och slagits i toppstriden i superettan i tre år. Anfallsbesättningen ska ändå räcka till att hota de främsta lagen i serien.

_________________________________________________________

4. Landskrona

Kommentar: Henrik Larsson fick sluta och in kom Jörgen Pettersson och sett till försäsongen har han fått ännu mer styr på laget. Inlånade Alex Nilsson och Tobias Malm och viktiga värvningarna Andreas Dahl och Liridon Leci lyfter kvaliteten och startelvan är i toppklass. Fågan är om målvakten Bill Halvorsen håller och om truppen är bred nog för 30 matcher och toppstrid? Måste finnas talanger som är bra nog om man ska utnyttja topplagen.

Annons

5. Gais

Kommentar: Nej, det blir ingen enkel resa. Klubben bygger på längre sikt och sett till turbulensen i höstas var det viktigt att tidigt knyta till sig Thomas Askebrand som gjort ett starkt jobb med Falkenberg. Även om stora delar av den allsvenska truppen försvunnit så har man fått in en del starka kort där både Andreas Augustsson och Andreas Drugge är spelare som håller hög allsvensk klass och på sikt kommer både spel och kvalitet att sätta sig. Glöm inte att klubben i motgång alltid har en tolfte man.

6. Brage

Kommentar: Poplaget nummer ett efter en rad spektakulära värvningar som fått många att snacka Brage: Dulee Johnson, Janne Tauer, Conny Karlsson och Njogu Demba-Nyrén. Om det ger resultat på plan återstår att se och riskerna finns där kring ett par av spelarna. Om spelarna levererar så kan Brage hota i toppen men det hänger på att även stommen från i fjol –  Niklas Sandberg, Andi Tompuu och Dragan Kapcevic – håller nivån.

Annons

7. Varberg

Kommentar: Nykomling i fjol och man hängde kvar utan att ens behöva kvala. Inför andra svängen har man förstärkt rätt rejält med både rutinerat (Saglik och Koroma) och ungt (Barrow och Rexhepi) utan att äventyra ekonomin. En spännande klubb som spelar en enkel och rak fotboll som kommer att ge poäng nog för att höja sig i tabellen.

8. Assyriska

Kommentar: En gåta sett till förutsättningarna med både talanger och en del resurser och värvningar, för det har blivit två blygsamma tabellplaceringar i rad. Återigen en stor spelaromsättning och där tappet av Nahir Besara kommer att märkas, och det är knappast en rad ersättare som kommer att lyfta klubben. Fast Hyseni och Aganovic ska betyda en plats i superettan även 2014.

9. Örgryte

Kommentar: Tillbaka i elitfotbollen igen efter att ha städat upp efter stålbadet som följde efter att ha rasat ur allsvenskan 2009 och superettan 2010. Lågbudget gäller och med en del inlånade spelare för Hasse Prytz. Men i vår har man hittat rätt i cupspelet där man nått semifinal trots allsvenskt motstånd. Ungt och orutinerat men med stor vilja så kommer Öis att överraska en hel del lag men inte hålla hela säsongen.

Annons

10. Jönköping

Kommentar: Redan under första säsongen så lyfte Mats Gren Södra och det trots att man sålde Branimir Hrgota på sommaren och att profilvärvningen Kalle Svensson gick sönder. Det finns en elva som räcker långt men bakom den är det tunnare och det talar emot att klubben ska hamna på övre halvan, och då särskilt sett till att förutom Hrgota har Cederqvist försvunnit.

11. Ängelholm

Kommentar: Jocke Persson har under ett par säsonger skruvat ur mer ur laget som Roar Hansen lade grunderna till, men man har tappat bra spelare och i fjol försvann Sebastian Andersson och i år Robin Simovic. Har även tappat rutin i Ucar och Lindberg. Lägg till att ÄFF saknar pengar så är det bara att inse att det väntar en prövning för Persson o Co även om man lånat in en del spelare.

12. Falkenberg

Kommentar: När Thomas Askebrand flyttade norrut fick Hasse Eklund möjligheten att ta över FFF. Hade en tung säsong i fjol efter en rad starka insatser där man varit på övre halvan. Tappade Stojan Lukic men Otto Martler är en god ersättare. Stefan Rodevåg håller än och sedan är det många unga som måste kliva fram. Lillebror Ajdarevic, Arben, 18, är en av talangerna.

Annons

_________________________________________________________

13. Degerfors

Kommentar: Klarade sig precis undan kvalet i fjol och truppen har inte blivit mycket starkare. Visst, Patrik Anttonen är en stabil back som håller och Johan Bertilsson blir viktiga. Samtidigt har man tappat sina bästa målskytter i Peter Samuelsson och Christopher Brandeborn och det blir svårersatt. Tryck på August Strömberg som ska hålla rent i kassen.

14. Östersund

Kommentar: Nykomling som på två säsonger klivit tå steg i det svenska seriesystemet. Ordföranden Daniel Kindberg har fått mycket uppmärksamhet för okonventionella metoder men det handlar också om rekryteringar från Ghana och Nikes akademi som gett truppen spets. Blir naturligtvis tufft att hänga kvar men det är en positiv känsla och Graham Potter har åstadkommit stora steg.

Annons

__________________________________________________________

15. Ljungskile

Kommentar: Har en förmåga att få till ett lag som överträffar både förväntningar och förhoppningar. Krigade sig till en femteplats trots blott 36 gjorda mål. Har tappat en rad av de viktigaste spelarna och har inte ekonomi nog att plocka in lika starka nyförvärv. Tor-Arne Fredheim gjorde det bra men i år får han i det närmaste trolla för att hålla kvar klubben.

16. Värnamo

Kommentar: En av svensk fotbolls stora plantskola på senare år tappade ytterligare spelare i vinter (Halvorsen, Zlojutro, Ring) och dessutom tappade man tränaren Jörgen Pettersson som räddade klubben kvar. Ansträngd ekonomi har gjort att man knappast kan värva och man vände sig till Sören Åkeby som tränare och han har haft mer motgångar än framgångar sedan tiden i Djurgården.

Annons
Publicerad 2013-04-06 13:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto