Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hur kan Friends även ha bommat ljudet?

Efter ligauppehåll och Påsk är Fotbollskanalen Europa tillbaka och vi ägnade söndagen åt att snacka mästarklubben Bayern, Zlatan vs Gignac, Paolo Di Canio, Abidal och Barcelonas mittbackskris samt kalabaliken i Milano och på Galatasarays bänk.

Även Fergie Time gjorde comeback med en attack på en bulgarisk domares röda och gula kort samt ett batteri svenskmål. Dessutom tog Johanna Garå, Jesper Hussfelt, Simon Bank och jag ut mittbackarna till landslagets startelva.

***

Eftersnacket till AIK:s hemmapremiär handlar mest om att över 43 000 åskådare på plats och en taggad AIK-klack på nya Norra Stå inte fick ljudet att lyfta på Friends Arena. Och det handlar inte om att de inte gjorde vad de skulle, utan snarare om att arenan inte är korrekt byggd om man vill att ljudet ska leva vidare i arenan.

ANNONS

Ja, herregud, här plöjer fotbollsförbundet och dess allierade med plånböcker PEAB, Fabege, Solna Stad och Jernhusen in över tre miljarder i en ny nationalarena och så misslyckas man första med logistiken runt om Friends Arena, bara där tappar man många marginalåskådare på sikt, och nu bommar man det kanske viktigaste av allt: ljudet, trycket och stämningen.

Kanske inte lika förvånande nu att det var en stämning som på en biograf när Sverige landskampade i vintras. För alla som var på Råsunda i höstas när AIK-klacken på Norra Stå tog avsked av arenan vet ju hur det ska låta och framför allt kännas när den svart-gula människomassan gungar i gång och aldrig slutar sjunga och hoppa.

Det gjorde man även på Friends Arena och det slutade med att den stämningen tyvärr inte vandrade vidare i arenan. Knappast bästa reklamen när nu en allsvensk match drog den största publiken på nästan 40 år och det var naturligtvis trist för arenans ägare och AIK som hade behövt att många av dem på plats vill komma tillbaka.

ANNONS

Dags att agera och bygga om, snabbare än kvickt.

Varken klubben eller Friends-ägarna var heller hjälpta av att AIK inte klarade av att resa sig och avgöra matchen mot Syrianska. Faktum är att Özcan Melkemichel o Co mycket väl kunde ha lämnat Solna med alla tre poängen även om det inte varit helt rättvist. Förvånande att AIK gör en så tam match efter premiären i Borås.

Är Henok Goitom så viktig för anfallsspelet? Han bidrog i premiären med mål och assist (skott i stolpen) och var borta nu på grund av skadad. Oroande för AIK-ledningen sett till att Goitoms år i Spanien på slutet handlade om en del skador, och att man inte verkar ha något riktigt slagkraftigt alternativ.

***

Förvånad att Pia Sundhages landslag klarade sig så väl från kritik efter lördagens svaga match i Växjö. Hade aldrig Erik Hamrén o Co fått uppleva.

***

Derby i Manchester i kväll. Inte så hett sett till att ligan är körd.

***

Bara älskar att ta en kaffe på Kaffe. Enda jag saknar är att de skulle ta kort men det går att överleva.

ANNONS

***

Grandiosa SM i Fotbollskunskap är inne på slutrakan och det återstår två kvaltävlingar: på Harrys i Helsingborg på onsdag 10 april och på O’Leary’s i Göteborg tisdag 16 april. Alla detaljer hittar du här.

***

Tänk att Leeds United är på väg rakt ner i avgrunden som heter League 1. Ken Bates framstår i efterhand som en drömägare jämfört med nissarna från Bahrain. Enda skadeglädjen är att deras investering går åt helvete, men det är en förbannat klen tröst. När jag nu hör Spurs-, Liverpool– och Arsenal-fans gnälla över sin tuffa tid så framstår deras tillvaro som en dröm.

***

Tippade Superettan i lördags och en del resultat i helgen stärkte mina teser, en del gick tvärtemot. Långt kvar.

***

Krävs en japansk robot för att stoppa Lionel Messi:

[youtubeplay id=”VCe6P0hPdi8″ size=”small”]

Undrar mest vad den lille argentinaren fick i pröjs?

***

En del undrade hur jag i min krönika kunde anse att AIK:s läge som hyresgäst i Friends Arena är bättre än att äga. Jo, det är klart att för en aktör med mycket pengar och kunnande att driva arena så är det bättre att äga än att hyra, men i AIK:s fall är det ett unikt läge där man kunde spela ut Friends Arena med Tele 2 Arena och det gjorde att det klirrade till.

ANNONS

Dessutom är det så att man slipper risken med att äga en arena, och sett till att Stockholmsområdet i sommar kommer att ha två aktörer som tävlar om att få evenemang, tävlingar, matcher, lag och artister så är det ett drömläge för alla hyresgäster som tar med sig något attraktivt. De kan spela ut parterna mot varandra och få vinsten till sig.

Få vet att FC Köpenhamns periodvisa succé med Parken handlade om att “Don Ö” eller Flemming Östergaard köpte ett konkursbo och därmed kom in i arenan utan att behöva betala vad den hade kostat att bygga. Parkens byggräkning 1992 hamnade på 640 miljoner danska kronor och FCK köpte den för 138 miljoner 1998 och fick därmed en möjlighet att få fart på affärerna.

Trots att det inte finns någon arenakonkurrent i Köpenhamn så har bolaget som äger både klubben och arenan haft problem genom åren och flera gånger behövt stöttas upp för att inte gå i konkurs. Det är inte så förbannat lätt att äga en arena och driva den med vinst, fråga Malmö FF, och att då kunna gå in som hyresgäst med två arenor på marknaden och slippa risken är inte fel.

ANNONS

***

Sunderlands nye manager Paolo Di Canio körde det äldsta tricket i boken efter förlust i sin första match, mot Chelsea, och italienaren skyllde på att truppen inte är vältränad nog. Jo, tjenare. Undrar om klubben klarar sig kvar? Känns oerhört tveksamt sett till att man tagit tre pinnar på nio matcher och dessutom tappat några spelare för resten av säsongen.

Att Di Canio inte dödat fascistsnacket kommer även att plåga klubben under de närmaste veckorna, för engelsk press lär inte släppa frågorna i första taget. Verkar inte ha funnits någon beredskap alls i Sunderland för att det kunde blossa upp. Rätt obegripligt att man inte har bättre koll och är mer proaktiva.

***

Bara i Hammarby, bara i Hammarby. För ett år sedan var det Gregg Berhalter som inte var helt kollad.

***

För snart 20 år sedan krossade IFK Göteborg det engelska storlaget Manchester United i Champions League. Efter det har utvecklingen sett till att United ryckt i från och numera skiljer galaxer de två klubbarna. Bara det att den nysålda namnrätten på Uniteds träningsanläggning Carrington och en del av spelarnas träningskläder är värda 1,6 miljarder kronor, vilket är en halv miljard mer än HELA allsvenskan omsätter.

ANNONS
Publicerad 2013-04-08 kl 10:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto