Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Real vs Bayern är den givna finalen

Lundhs blogg

Vill helst inte se en heltysk eller helspansk final i Champions League, och jag ville inte heller ha en tysk semifinal eller en spansk dito. Jag är för traditionell där, helt enkelt.

Och det handlar inte om vilka länder det gäller. Tycker att Chelsea-Manchester United 2008 var ganska trist och det spelar ingen roll vilket land som skickat fram två klubbar i en final.

Europacupen ska vara en turnering där olika ligor, länder, lag och dess kulturer möts. Jag vet naturligtvis att globaliseringen påverkat fotbollen och att Premier League är väsensskild från Championship som är mer brittisk.

Det är en naiv förhoppning för det är ju oftast samma klubbar som är framme i CL-slutspelets sista omgångar. Det är 20 olika klubbar har varit i CL-semifinalerna de senaste 13 åren, och det fanns 52 klubbar i kvartsfinalerna.

Annons

Ja, ja, man kan ju bara önska, för världen skiftar och det är bara att hänga med. Tre av de fyra rikaste klubbarna i Europa drogs ur olika skålar och det blev rejält laddade möten – och vi slapp interna möten:

Bayern München-Barcelona

Kommentar: Sett till att Barcelona hade vissa problem med både Milan och Paris SG så kan Bayern bli ett hinder som är för högt. Lionel Messi lär vara tillbaka i slag men det ser värre ut i de defensiva linjerna. Även om Barcelona lär äga bollen så har Jupp Heynckes flera offensiva alternativ även om man saknar Mandzukic i första mötet. Vattnas i munnen av att se denna kamp och för min del är Bayern en svag favorit.

Borussia Dortmund-Real Madrid

Kommentar: Ska José Mourinho lyckas ta hem Reals eftersträvade tionde CL-pokal? Ja, portugisen lär minnas att Real bara tog en poäng mot Dortmund i gruppspelet och Tyskland är svår mark för klubben. Samtidigt är Borussia-spelarna säkert fortfarande höga efter vändningen mot Malaga där man räddade en plats i semifinalen, men vanan vid den här typen av matcherna är ringa och det talar för Real.

Annons

Om jag får in mina tips är det Real Madrid och Bayern München som gör upp i finalen på Wembley.

Även Europa League lottades och där blev det upplagt för Chelsea mot antingen Fenerbahce eller Benfica som nog är den final de flesta vill se. Basel får ursäkta, men klubben lockar inte.

Fenerbahce-Benfica

Kommentar: Öppen match och där Benficas svit på matcher utan förlust är talande och imponerande. Endast Barcelona och Spartak Moskva har slagit det portugisiska laget under säsongen, och man var starkt mot Newcastle. Fenerbahce är i en historisk första semifinal och hanterade Lazio på ett okej vis och såg till att förvalta läget efter 2-0 hemma. Behöver ett starkt resultat i Istanbul för att ha chansen, men det lutar åt att Benfica når finalen i Amsterdam.

Basel-Chelsea

Kommentar: Det schweiziska laget överraskade mot miljardbygget Zenith St Petersburg och skickade nu ut Tottenham efter straffar. Starkt, Naturligtvis går det inte att räkna ut Streller, Salah o Co men Chelsea har ett starkare manskap och med finalen i sikte så kommer Benitez inte att slå av på takten. Beror lite på hur ligaspelet samt FA-cupen går men jag kan inte se annat än Chelsea-avancemang, för det är så att Basel riskerar en nöjdhet.

Annons

Vilket ger finalen: Chelsea-Benfica i Amsterdam.

***

Missa inte att fotbollskanalen nu finns i Android-app. Går att hitta gratis i Google Play.

***

Får jag in Landskrona-Ängeholm i fredagsmyset?

***

Lyssnade på Lars Lagerbäck som gäst hos Anders Cedhamre i Agendasättarna och det är ett intressant samtal med den förre förbundskaptenen. Som en del av medierna som bevakade honom är det naturligtvis slående att höra den fientlighet han känner mot kvällstidningarna och någon tv-kanal.

Det är naturligtvis hans bild, men det förvånar att det inte finns någon reflektion över att han kunde ha hanterat något annorlunda eller ha gjort något dåligt utan allt negativt kommer från medierna. Till och med snacket om att Hamréns landslag spelar en annorlunda och mer offensiv fotboll, men just det får Lagerbäck ta med Hamrén, Zlatan o Co.

Annons

***

Juventus är hetaste spåret kring Zlatan. Förstår om han vill tillbaka till ett land och en liga där han är nummer ett och dessutom till ett lag som har en annan tradition och med en kraft att bli bättre. Samtidigt är serie A ett steg tillbaka, hade hellre sett Bundesliga eller Premier League för att se honom i en annan miljö.

***

John Guidetti spelar i varje fall regelbundet i Manchester Citys U21-lag, men när väntar en plats på bänken och närhet till spel i A-laget? Eller är den här säsongen körd?

***

Proffsdrömmen verkar vara ett klockrent upplägg och det jag hört om uttagningarna gör mig intresserad av att se programmet när det drar i gång i maj.

***

Tänk att Benfica de tre senaste säsongerna sålt spelare och värvat ersättare nog för att ligga i toppen av den portugisiska ligan och nu nå semifinal i Europa League (den andra på tre år) och ändå har man gjort ett nettoöverskott på över 100 miljoner euro, vilket är drygt 800 miljoner kronor på tre år.

Annons

Även FC Basel är skickligt på att finna talanger, utveckla dem och sälja vidare samtidigt som man presterar på planen. Raden av ligatitlar och cuptitlar på 2000-talet är imponerande, 13 stycken, och lägger man då till att man under de senaste sju, åtta åren tagit in 250 miljoner kronor i nettoöverskott så är det ännu starkare.

I både Portugal och Schweiz finns andra klubbar som jobbar på ett liknande vis och exempelvis är Porto ännu vassare än Benfica på att sälja och ta hem vinster och hitta ersättare till lägre priser. Det är slående att de klarar av balansen, även om det finns dippar.

Trots allt är Basel och Benfica klubbar som verkar i länder som inte är så mycket större än Sverige. Det är till sådana klubbar som de allsvenska borde åka för att lära sig. Vad är nyckeln? Är det scoutingen? Är det träningen? Är det inställningen till att sälja spelare? Hur hanterar man balansen mellan prestation och försäljning?

Annons

Naturligtvis finns skillnader och den portugisiska ligan är på väg om både Ligue 1 och serie A i Uefa:s rankning och Schweiz är på 13:e plats där allsvenskan är 23:a, men det har inte alltid varit så. Dessutom är det väl så att man lär sig bättre från sådana som är överlägsen en.

Något måste Benfica, Basel och en del andra nettoförsäljare göra rätt. För min del framstår det som om klubbarna är mycket mer öppna för att sälja spelare och att det är en del av verkligheten som man är förberedd på, och det blir inga låsningar över att man måste hålla ihop sitt lag.

Vet att många lyfter fram omsättningen i de svenska mästarlagen som en faktor till varför man inte lyckas i Europa. Att man tappar många från det att bucklan hissas i november till i juli när kvalet till Champions League börjar. Kolla in omsättningen på spelare som Benfica har, det är långt i från stabilt.

Annons

***

Förre Reading-managern Brian McDermott sägs vara klar för Leeds United. Känns som om de kan sätta vem som helst på den positionen utan att det ger något, om inte ägarna ser till att backa upp managern med pengar.

Nu handlar det framför allt om att hänga kvar i Championship och bygga vidare på det i sommar. Helst hade jag velat ha Gus Poyet men med en klausul på 25 miljoner kronor i Brighton så blev han för dyr…vilket tyder på att Leeds inte har några stålar.

Publicerad 2013-04-12 15:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto