Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Trist, men Götze måste vara fri att välja

Lundhs blogg

Frågan är vem som läckte? Vem hade mest att tjäna på att det kom ut att Mario Götze lämnar Dortmund för Bayern München i sommar? Min känsla är att Bayern ville få ut något som tog en del rubriken från presidenten Uli Hoeness klammeri med skattemyndigheten och stärka klubben inför mötet med Barcelona.

Har svårt att se att varken Götze eller Borussia Dortmund hade någon vinning i att det blev offentligt att storstjärnan går till den största rivalen, och det bara dagar före klubbens viktigaste match på länge. Nej, bättre uppladdning inför mötet med Real Madrid går det onekligen att tänka sig, och särskilt då för Götze.

[youtubeplay id=”mt8SBlNJBFQ#!” size=”large”]

Undrar hur fansen kommer att ta emot honom i kväll? Kommer den gula muren att vända honom ryggen? Blir det buande och protester mot en spelare som hjälpt Dortmund att återvända till den europeiska toppen igen?

Mario Götze lämnar alltså klubben som han kom till som 8-åring och det hade på ett sätt varit förståeligt om Dortmund inte alls var med i kampen om titlar och framgångar, men det är svårare att ta in flytten sett till att man på senare år kunnat mäta sig på allvar med Bayern München och är kvar i Champions League.

Annons

Dubbla ligatitlar samt en cuptriumf och dessutom har man tagit kliv i Europa. Inget talar heller för att man bara är en dagslända även om man tappat en hel del av profilerna som lyft klubben. Så framtiden är ganska ljus i Dortmund.

Pep Guardiola ska ha varit skälet till att Götze valde Bayern när nu en rad av Europas storklubbar var redo att köpa tysken för hans lösenpris på 37 miljoner euro. Naturligtvis ett spännande tränarval, och som representerar en fotboll vi alla berörts av.

Det blir en av höstens grejer att följa hur katalanen ska hantera en klubb som redan är på topp och man har svårt att se hur det ska kunna gå att göra det bättre än vad Jupp Heynkes gjort under säsongen, men det är klart att Guardiola lockar.

Samtidigt måste Götze fatta det kontroversiella i att byta inom Tyskland och gå till jätten glufs-glufs som nästan får alla spelare man pekar på. Bara i årets trupp finns exempel på hur man rekryterat: Maneul Neuer, Mario Gomez, Dante, Mandžukić, Pizarro och så vidare, och nu blir Götze nästa man.

Annons

I en tid när strömmingarna bland fans över hela Europa går i riktning “mot den moderna fotbollen” så är det än mer bränsle till den brasan och det är naturligtvis trist för Bundesliga i stort att Bayern bara kan vara med och köpa sönder den största rivalen.

Den typen av dominans är inget som lockar mig, utan det är bara trist. Även om den tyska ligan har en massa positiva beståndsdelar så är en så kraftfull position för en klubb, och som blir än mer cementerad av Uefa:s Financial Fair Play, bara negativ.

Fast i slutändan måste Mario Götze får göra som han vill. Om han känner att steget till Bayern är rätt kliv för honom så är han naturligtvis fri att göra det, oavsett reaktionerna. Ovanpå det så får Dortmund rätt bra betalt, och det enligt en klausul som klubben och han själv kommit överens om.

Annons

Det kan aldrig vara okej att man är tvingad att vara kvar i en klubb om man känner att det finns utveckling att hämta någon annanstans. Och om det är pengar som styr så är det bara att acceptera att någon annan vill betala mer, för spelare måste vara fria.

***

Debuterar i podcastvärlden  efter att jag satte mig med Anders Cedhamre som kör Agendasättarna för några veckor sedan. Eurosports redaktionschef kör ett projekt vid sidan där han intervjuar olika personer med anknytning till sportvärlden och via länken ovan hittar ni samtal med Lars Lagerbäck, Anna Brolin, Simon Bank, Frida Nordstrand, Thomas Mattsson, David Fjäll, Jesper Hussfelt, Ola Wenström och många fler.

Efter en dryg timmes samtal kommer jag inte riktigt ihåg allt som vi avhandlade men det var onekligen en annorlunda och kul upplevelse. Om ni vill höra om nyhetsjakt, hets mellan journalister, att bevaka landslaget, hur nära man är landslaget och en hel rad andra ämnen så finns det här

Annons

iTunes-länk: https://itunes.apple.com/se/podcast/28-olof-lundh/id568107050?i=152584047&mt=2

Android: https://feeds.feedburner.com/Agendasattarna.

***
Juventus? Jaha, inte roligare än så för Zlatan Ibrahimovic. Även om jag fattar att han vill tillbaka till Italien, serie A och Juve är på gång uppåt igen så är det ingen flytt som kittlar.
***
Det ingår naturligtvis i jobbet som fotbollskrönikör på Kvällsposten att lyfta fram Malmö FF som Sveriges bästa klubb genom tiderna, som Mattias Larsson skriver. För mig haltar framför allt resonemanget om att MFF:s finalplats i Europacupen är större än två segrar i Uefa-cupen som IFK Göteborg bärgade för att det var en förlorarcup.
Ja, ja, GT:s krönikör lägger väl antagligen sina slantar på Blåvitt. Det är naturligtvis mest något som klubbarnas fans kan hetsa upp sig över. Även om det är jämnt klubbarna emellan så ligger mina stålar på IFK sett till vad man gjort i Europa, både i Uefa-cupen och i Champions League, även om man inte vann.
Annons
Oavsett ser jag fram emot klassikermötet i Göteborg på torsdag och hade inte det varit Europa League-semifinal och jobb i TV4-huset hade jag gärna bänkat mig på Gamla Ullevi för att bevaka matchen. För även om MFF lämnat ytterligheten av possession-spel så är det två olika riktningar och ideologier som ställs mot varandra och det är alltid spännande.
Matchen är dessutom extra kryddad av Thern Sr och Jr som kallat Blåvitts spel för brottarfotboll och det om något måste räcka för Mikael Stahre när det handlar om vad han ska köra på matchgenomgången. Att lämna motståndarna efter sig i tabellen är ett rätt bra sätt att visa hur man ser på kritiken.
***

Fotbollschefen Emir Osmanbegovic fick en tuff start på en tv-konferens i Rio de Janeiro inför nästa års VM i fotboll, och det var tur att en skateboardkille kom till undsättning.

Annons

***

Körde slutspelet i Grandiosa SM i Fotbollskunskap under tisdagen och det är otroligt vad herrarna kan, vilket ni kan se 14 maj i TV4-Sport då semifinaler, bronsmatch och finalen visas. Vem, som vann? Ja, det är naturligtvis hemligt.

Till avgörandet i Stockholm var det bara män som tagit sig. Varför är inga tjejer med? Är det en typisk grabbsyssla att nörda ner sig? Det borde inte vara så, eller är det något vi gör fel i tävlingens upplägg?

***

Twittrade åt Berättarministeriet under tisdagen och det är ett förbannat bra projekt som stöttar barns skrivande och läsande. Om du är nyfiken, så kan du läsa mer här.

Publicerad 2013-04-24 14:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto