Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

SvFF:s trovärdighet är noll efter cuphaveriet

Svenska Fotbollsförbundet har varit med och plöjt in över tre miljarder i Friends Arena och sett till att Sverige fått en ny nationalarena. Tyvärr är bygget mest kantat av negativa rubriker kring olika brister. Är det inte infrastrukturen som haltar så är det akustiken, säkerheten, gräsmattan eller något annat.

Förbundet var dessutom arrangör av söndagens cupfinal mellan Djurgården och Göteborg och vi som var rappa nog att under några minuter skifta från SVT2 till SVT24 till SVTPlay kunde följa den deppiga utvecklingen efter att Pontus Farnerud avgjort straffläggningen. Där Blåvitt-fansen rusade in på planen och det blev kaos.

Exakt vad som hände därefter går det inte riktigt att utreda här och nu men klart är att bengaler både tändes och kastades från en del av Blåvitt-fansens sida och någon från Djurgårdens sida kastade en stol som skadade en ordningvakt. Som tur var kunde man hålla isär de provocerande Blåvitt-fansen och Dif-fansen.

Naturligtvis har klubbarna ansvar för sina fans och inte minst har individerna ett ansvar. Det är bara att hoppas att man kan spåra upp och straffa de som gjorde sig skyldiga till brott. Det är också befriande att Tobias Hysén, John Alvbåge och andra i IFK-truppen är tydliga med att ta avstånd från dem som förstör.

Klubbarna kommer säkerligen att bli bötfällda för de fel fansen har gjort och den notan kommer från förbundet. Bengaler, rusningar och turbulens kostar för klubbarna som dock gör oerhört mycket för att motverka de tendenserna.

Grundproblemet är naturligtvis att de här elementen finns inom fotbollen och jag har skrivit det många gånger och vidhåller: utan att man får mer hjälp av staten så kommer inte fotbollen att kunna hantera de här problemen.

Klubbarna jobbar stenhårt kring de här frågorna och de plöjer in miljontals kronor och lägger tusentals timmar på att försöka få ett stopp på det här. Bara okunniga klandrar klubbarna för att de inte gör tillräckligt, de jobbar stenhårt.

Därför förstår jag Djurgårdens frustration efter skandalen. Här har de själva fått kännbara straff och oerhört mycket negativ publicitet efter att det varit skandaler på Stadion och sedan slipper de inblandade undan rätt mycket efter det här.

Ett stort problem är att SvFF, som redan innan det här haft en svag trovärdighet bland fans och ledare, tappar ännu mer av den. Här fick man som arrangör svart på vitt hur svårt det är att hantera den här typen av problem och att det inte fanns en beredskap. Trovärdigheten går i botten.

Bara det att förbundet gett klartecken ihop med klubbarna till att en supportergrupp som representerade laget som vunnit cupen skulle få springa in på planen om den bara stannade vid mittlinjen. Ja, det låter ju bra, men verkligheten är en annan när folk väl rusat in, och var fanns beredskapen för det.

Förbundet säger nu att man inte kan bötfälla sig själv, vilket är förståeligt, men det är klart att om den dömande makten visar sig vara usel på att själv hantera problem som den straffar andra för…ja, det blir en omöjlig situation med en urholkad makt.

Karl-Erik Nilsson må pudla på sin blogg och säkerhetschefen Anders Sigurdsson kan önska att Disciplinnämnden tar upp arrangemanget för att se om SvFF gjort något fel. Det hjälper föga när de flesta i och kring klubbarna tappat tron på förbundets kunnande i frågorna om säkerhet.

Under alla år har Lars-Åke Lagrell lagt ansvaret på klubbarna och den inriktningen har inte ändrats under Karl-Erik Nilssons styre men nu har förbundet visat att man inte ens kan hantera säkerheten på sin nya tremiljardersarena. Först sprang en dömd planstormare in och kramade Lionel Messi i samband med matchen mot Argentina och sedan slutade cupfinalen i kaosartade scener där det var oerhört nära att sluta i fullskaliga kravaller.

Därför klingar det tomt att lägga ansvaret på klubbarna. Enda sättet att räta upp trovärdigheten är att ödmjukt lägga ner linjen om klubbarnas ansvar och sedan avisera konkreta åtgärder och helst en ny organisation som på allvar kan jobba med säkerheten inom SvFF. Förbundet måste vara bäst i klassen om man ska straffa andra, inte sämst.

Publicerad 2013-05-28 kl 09:31

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons