Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

På banan igen

Efter två veckors semester (ett kort inhopp i samband med EM-genrepet mot England) så väntar jobb i tre veckor med EM i fotboll som går i Sverige. Ser fram emot att följa Sundhage o Co och se om de kan motsvara förväntningarna och förhoppningarna om svenska framgångar ända in i kaklet på Friends Arena 28 juli.

Täckte faktiskt det senaste EM-slutspelet för A-landslag som gick i Sverige. Det var 1997 och då delade Sverige och Norge på mästerskapet och det svenska landslaget bodde och spelade i Karlstad. Där tog det slut i semifinal mot Tyskland, men mästerskapet innebar att en rad spelare slog igenom: Karolina Westberg, Victoria Svensson och Hanna Ljungberg (som varit med i OS året före).

ANNONS

Har därefter varit reporter/krönikör på VM 2003, OS 2004 och jobbat för TV4 i samband med VM 2007 och VM 2011. Förutom den galna slutveckan i USA 2003, då jag, Mats Olsson och Christoffer Brask fick slita för att fylla Expressen, så var VM 2011 det häftigaste evenemanget. Förutom att Sverige tog brons, Brasilien och USA spelade en av de häftigaste matcherna någonsin så var inramningen i på läktarna i Tyskland magisk.

Hoppas på något liknande i Sverige. Nej, det kan inte bli likadant för Tyskland har över 80 miljoner invånare och fotbollen är mycket större där än i Sverige och har inte konkurrens på samma sätt. Samtidigt verkar Sveriges matcher bli utsålda och det var häftigt med nästan 5000 åskådare i Ljungskile i EM-genrepet.

Nu väntar först tio dagars turné i buss med nytt stopp varje kväll. Lite som ett rockband på turné. Blir spännande att följa dynamiken i bussen och hur samarbetet ska fungera med mycket jobb, relativt tajt resschema och olika viljor. Däremot blir det nog inga utkastade tv-apparater från hotellrummen, det är seriösare tag än så i dagens mediabransch.

ANNONS

***

Från åtta plusgrader till 18. Vattentemperaturen på Österlen går åt rätt håll. Tyvärr gör inte mitt golfhandicap det. Fattar inte att jag inte kan få till det i 18 hål.

***

För väl att Elfsborg såg till att Anders Svensson får sluta värdigt. Har också hört de uppgifter som Bladet hade, att klubben inte var sugen på att förlänga med veteranen. Skälen var att han inte alltid smälter in i gruppen, han är helt enkelt Elfsborgs Zlatan, och dessutom varit öppet kritisk mot spelet som Jörgen Lennartsson infört.

Elfsborgs-basen Bosse Johansson insåg nog vilken badwill det varit om det slutat med att parterna blev ovänner. Ännu är inget kontrakt skrivet, men nu talar de på ett civiliserat sätt med varandra och det måste vara bäst om man kan hitta en bra väg framåt. Sportsligt är det inget snack om att Svensson tillför mycket än.

ANNONS

***

TV4-Fotbollskanalen.se har värvat Tobias Rosvall. Kliver in som redaktionsansvarig på fotbollskanalen.se för att vässa oss ännu mer. Välkommen!

***

Snart fyra dygn utan mobil. Nyttigt experiment.

***

En sak att Daniel Majstorovic blir sur, arg och kokar över för att Andreas Alm petar honom men att först utebli från en samling och sedan påstå att han uppträtt professionellt och visat respekt är bara löjligt. Stå för ditt handlande, som är allt annat än proffsigt och respektingivande, om det är så du vill göra.

Måste säga att Alm hanterade det hela proffsigt. Låt “Maestro” köpa ut sig själv om han så gärna vill i väg, trots allt fick han en signing bonus när han skrev på för AIK och den är beräknad på hela kontraktstiden. Mittbacken har själv bättre koll på om det finns en marknad för honom eller inte, men då får han ta risken.

ANNONS

***

Imponerad av kvällstidningarnas bevakning av landslaget inför EM. Förutom maffiga och välskrivna bilagor så har man kört på hårt med nyheter. Får ge Bladet extra credd för att man drog fram storyn om Birger Jacobsson i förväg och dagens bomb om Olivia Schough till höger på mittfältet.

Expressen hade guldbonusen. Gott så. Litet minus för att Bladet kör samma material i sin EM-bilaga som i papperstidningen. Fast i det stora är det kul att se hur alla medier verkligen satsar stenhårt på mästerskapet och att till och med DN är på hugget och har haft flera riktigt bra grejer, som senast i dag om hur spelarna följer media.

***

Ibland tror jag inte att jag är så gammal som det står i passet, men en dag på Liseberg påminde mig om det. Förr i tiden älskade jag att åka ALLT och fegade varken för höjder, tvära kast eller något. Efter Kanonen mådde jag illa och AtmosFEAR var det inte ens tal om att våga mig upp i.

ANNONS

***

Marcus Lantz är ny tränare i Örgryte. Blir spännande att följa den hårdingen i den rollen. Onekligen en chansning men han vet vad som krävs för att lyckas.

***

Luke Murphy. Noel Hunt. Matt Smith. Premier League, se upp, nu kommer Leeds United.

***

Nanne Bergstrand hånas för att han vill något. Som att sikta på Champions League. Så typiskt svenskt. Han om någon kan väl få snacka om det, han var senaste svenske tränare att ta ett svenskt klubblag till det finaste man kan spela i ute i Europa.

Det är väl uppenbart att Kalmar-tränaren har sett hur resurserna han varit med att skapa via förädling av spelare gått in i arenan. Sedan är det så att det är svårt att få snurr på affärerna på en arena och då vill KFF-ledningen hålla i plånboken och Nanne Bergstrand vill satsa. Jag förstår bägge parter.

Djurgården måste sätta Nanne Bergstrand högt på sin lista om nu Högmo drar västerut efter det här året. Även Hammarby. Tror att en sådan erfaren och cool tränare som har en tro på sitt kunnande hade varit rätt i en storstadsklubb där tålamodet inte sällan brister och det skyndas alldeles för snabbt med kraven.

ANNONS

Fick skit på twitter för att jag skrev att Bajen är perfekt sett till potentialen. Jo, jag vet att klubben är i superettan och är kroniskt misskött men tänk om Bergstrand hade fått ta över som manager. Då hade han kunnat få fart på den och även om Champions League är långt bort tror jag han har tålamod att jobba på sikt.

Lägg till att det är lättare att komma in i en klubb som är i brygga. Det finns inga givna traditioner och sett till den cirkus som varit på ledarfronten de senaste åren så hade en stark ledare som Nanne Bergstrand kunnat åstadkomma oerhört mycket, och han har visat i Kalmar att han kan bygga med rätt små resurser och i Bajen kan det snabbt bli stora resurser.

Med en flytt till en ny arena och med ett fantastiskt underlag av fans så finns alla möjligheter att få fart på en positiv spiral. med framgångar kommer det att följa intäkter från publik och i förlängningen sponsorer. Nej, det är ingen jättelätt väg att vandra men om det blir drag finns potentialen i Hammarbys klubbmärke och nu finns en arena som kan svälja ett ökande intresse.

ANNONS

Dessutom är det inte omöjligt att framgångar kan generera riskkapitalister som kan hjälpa till att finansiera spetsspelare. Även om transferkorgen inte var någon supersuccé så kan man säkerligen förbättra arbetet. Givetvis hänger Hammarbys eventuella förvandling på att man får styr på ledningen av klubben.

***

Har ni vägarna förbi Kivik måste ni testa Österlenglass nere i hamnen. Lokalt gjord glass som förvisso är dyr men som är bland det godaste jag ätit. Äpple-glassen är en favorit. Nej, jag är inte delägare, gillar bara den.

Publicerad 2013-07-09 kl 13:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto