POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Så hade Sunderland koll på David Moberg Karlsson

När Blåvitt sålde David Moberg Karlsson, 19, till Sunderland för 17 miljoner kronor i somras var det en del som hoppade till. Jag tillhörde dem sett till att anfallaren knappast ens var given i IFK:s startelva och två mål på 30 allsvenska matcher, varav 13 starter, är knappast vad Premier League-klubbarna jagar.

Allsvenska exporter till Premier League är rariteter nu för tiden och varken David Elm eller Björn Runström gjorde avtryck. Andreas Granqvist fick ingen utväxling i Wigan och även Andreas Johansson hade det tufft. Teddy Lucic spelade en hel del i Leeds efter sin flytt men det är över tio år sedan och han var landslagsman.

Mikael Nilsson hade ett tungt år i Southampton och det går betydligt fler spelare från allsvenskan som haft det svårt efter en flytt än som lyckats och de flesta succéerna finns på 90-talet och dagens. Jonas Olsson, Martin Olsson, Sebastian Larsson, Markus Rosenberg och Alexander Kacaniklic har alla gått en annan väg.

Fredrik Ljungberg är det starkaste kortet som gick från Halmstad till Arsenal och hade en sanslös karriär, men det var en annan tid 1998 och den stora invasionen av utländska spelare hade inte börjat. Även Niclas Alexandersson gjorde det bra i Sheffield W, och det finns som sagt fler på 1990-talet: Roland Nilsson, Pontus Kåmark, Magnus Hedman.

Att då Paolo Di Canio lägger 1,5 miljoner pund på en okänd svensk är en skräll. Italienaren räddade kvar Sunderland i ligan och fick omedelbart förtroendet av den amerikanske ägaren Ellis Short som gjort en förmögenhet på spekulationsaffärer men har fått se hur klubben förlorat flera hundra miljoner under hans tid.

Short verkar inte ha haft koll på förre managern Martin O’Neill och alla de affärer han gjorde och därav förlusterna, och nu är det dags för Di Canio att städa ut en hel del spelare och samtidigt plocka in nya. Hittills har det gått i väg drygt 100 miljoner kronor till i bara transfersummor och sedan löner ovanpå det.

John Guidetti ryktas vara på väg in, och det är inte så underligt om man ser till att Di Canio varit delaktig i att förre Fifa-agenten Roberto De Fanti är ny sportchef i klubben och att även scouten Valentino Angeloni kommit från Italien. De som minns kommer ihåg att De Fanti jobbade som agent för just Guidetti när han skulle till Italien.

Därför är det inte underligt att De Fanti har koll på Guidetti och goda kontakter med Guidettis svenska agent Per Jonsson som ju jobbar för Northern Sky som ägs av Kentaro. Kontakter är en viktig del av agentjobbet när det handlar om att hitta klubbar till spelare och på sätt öppna dörrar.

Per Jonsson representerar sedan tidigare Sebastian Larsson i Sunderland och han har bara ett år kvar på kontraktet, och nu får Jonsson förhandla med De Fanti om lönen och längden på kontraktet. I juni visste inte Larsson om klubben ville ha kvar honom eller ej och det återstår att se hur det blir.

Apropå David Moberg Karlsson så har han också en agent. Vem? Jo, det är Per Jonsson som representerar den svenska anfallaren som tog klivet från IFK:s bänk till Premier League. Kontakter är som sagt A och O i fotbollsbranschen och det förklarar kanske hur De Fanti kunde ha koll på en bänkad svensk anfallare.

De Fanti har kopplingar till Sverige och var inblandad i Moestafa El Kabirs flytt till Cagliari och har assisterat på den italienska marknaden för en hel del svenskar. Kanske blir det fler flyttar till Sunderland?

Sedan kan man alltid undra om priset på 17 miljoner kronor? För en förvisso lovande anfallare men ändå en bänkad spelare. Det är inte ofta det är sådana summor för allsvenska spelare i dag, och även om Premier Leagues nya tv-avtal gett en skjuts så undrar jag vem som förhandlade åt Sunderland?

Håkan Mild måste ha nypit sig i armen. För klubben hade garanterat sålt Moberg Karlsson för halva priset, tror jag. 17 millar är ett överpris på dagens marknad men det är bara att gratulera IFK Göteborg som kunde finansiera Mattias Bjärsmyrs nya kontrakt med den försäljningen. Blir intressant att se om Moberg Karlsson gör avtryck i Premier League.

***

Vad får tyska barn i mjölken? Jag vill ha samma. Det är något som gör att de nästan alltid vinner och ofta utan att imponera eller glänsa. Senast i EM-finalen mot Norge. Tänk att vinna EM över sex matcher med 6-1 i målskillnad. Stuart Baxter hade varit stolt över en sådan utdelning sett till gjorda mål.

***

Gareth Bale har bara TRE år kvar på kontraktet så jag fattar att han är arg på Tottenham. OBS! Ironi.

***

Jonas Eriksson har haft bättre dagar på jobbet än på Gamla Ullevi senast.

***

Undrar hur Hammarby löser ekonomin kring Gregg Berhalter och Thomas Dennerby? Styrelsen ville kicka jänken tidigt på säsongen men problemet var att AEG slantade för tränaren och alla andra pengar var uppbundna. Vem har tagit fram stålar till Dennerby, eller är det så att han tagit jobbet för reducerat pris? Fast det fick direkt effekt.

***

I veckan fick Ken Bates sparken som president för Leeds United och några dagar senare läckte det ut uppgifter om hans affärer i klubbens namn. Sorglig läsning om privatjet, kontor i Monaco, juridiska strider med mångmiljonbelopp till advokater och framtida intäkter intecknade för konstiga byggen på Elland Road.

Naturligtvis bra att han städas ut men det är deprimerande att ta del av hur han parasiterat på klubben och det värsta i reportaget är att de nya ägarna från Dubai – som utåt gör mycket rätt – inte har pengar till löner och varit tvungna att låna för att klara omkostnaderna. Ja, det ser inte ut att bli Premier League om ett år heller.

Brian McDermott måste trolla med knäna om han ska få det manskapet att ta Leeds till toppen av Championship. Enda som kan få fart på klubben är attt en flygande start i ligan ger fart på vändkorsen och därmed intäkterna, vilket kan ge några nyförvärv till och en spetsning av truppen.

Start mot Brighton på lördag och hoppet är det sista som försvinner för oss fans. Marching on together…

***

AIK:s uppryckning i den allsvenska tabellen imponerar och det kan räcka långt. Vad jag förstår är Daniel Majstorovic väldigt, väldigt långt från spel efter sitt myteri, och det oavsett ursäkten. Frågan är bara om det finns någon som vill köpa loss mittbacken?

***

EM och en radda tv-sändningar har gett min en del nya öknamn och mina tre favoriter är: “Torpare”, “Drasut” och “Den långe på tv som ser levande-död-ut.”

***

Första dagen på semestern inledde jag den årliga och prestigefyllda släkttävlingen i golf med att slå en drive både hårt och snett. Värsta var att det var på Falsterbo GK och den gled in mot rader av parkerade bilar, men den seglade som tur var över…men det tog lång tid att hitta spelet efter det.

Andra dagen på semestern gick åt att rådda i vattenskadan från i helgen. Inget kul och samtalet jag fick fem minuter före sändningen av EM-finalen var som hämtat ur en sämre skämtfilm. Det var grannen som ringde och berättade om att hon börjat få in vatten från vår lägenhet.

***

Att Mohamed Bangura tvekar kring spel mot Celtic på onsdag är för dåligt. Anfallaren måste strunta i Neil Lennons hotfulla utspel och snarare vilja visa vilken klasspelare han är. Om nu Elfsborg satsat över tio miljoner på att ta dit Bangura på lån från just Celtic så vore det tjänstefel om han inte spelade de viktigaste matcherna.

Elfsborg är verkligen inte chanslöst, för två år sedan slog Malmö FF ut Rangers i ett liknande läge och HIF-Celtic kunde slutat annorlunda om Helsingborg utnyttjat sina lägen. Dessutom har Celtic tappat både skyttekungen Gary Hooper och mittfältsankaret Victor Wanyama till Premier League i utbyte mot 20 miljoner pund, men laget är svagare än det som gick vidare från Champions Leagues gruppspel.

Om Elfsborg förlorar mot Celtic så går man in i kvalet till Europa Leagues playoff med möjlighet att ta sig till gruppspelet, om Borås-laget slår ut det skotska mästarlaget så är man garanterad en plats i Europa Leagues gruppspel och är bara ett playoff från Champion Leagues gruppspel. Spännande dagar för Lennartsson o Co.

Gefle, Malmö och Häcken gick alla vidare till Europa Leagues tredje kvalomgång efter starka insatser och även om MFF:s 9-0 på Hibernian sticker ut så är inte möjligheterna mot Swansea så stora. Micahel Laudrups lag innehåller en hel del klasspelare och även om säsongsstarten är några veckor bort blir det svårt det allsvenska laget.

Gefle har ligatvåan Qarabag från Azerbadjzan och Häcken möter ligafemman FC Thun från Schweiz. Inget av lagen ska vara några omöjligheter och då finns chansen att svenska klubblag kan vara med i gruppspelet även i höst. För två år sedan var det Malmö FF och i fjol var Helsingborg och AIK med, vilket gynnat Sveriges rankning.

Allsvenskan är nu på 23:e plats i Uefa:s rankning och det finns möjligheter att ta kliv om något eller några lag tar sig till gruppspelet och plockar poäng där. Något som är bra för alla allsvenska lag som vill ut i Europa, för ju högre upp man kommer desto lättare är det att gå vidare. Sedan kan lagen stärka sina egna positioner också och där är Elfsborg starkast.

***

Lars Lagerbäck vs media. En evig kamp. Tydligt i den förre förbundskaptenens sommarprat.

***

Blåvitts Europa-haveri var svårt att förstå sett till att man hade 75 minuter med en man mer i första matchen.

Publicerad 2013-07-30 kl 13:23

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå