Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hamréns ångest försvann inte mot Norge

Om ett par veckor kan Erik Hamrén vara en “lame-duck” och hans ångest för det försvann inte direkt efter 4-2 mot ett generationsväxlande NorgeFriends Arena.

För man får inte hetsa upp sig för mycket för en träningsmatch mot ett svagt grannland vars trupp är ung, oerfaren och en bit efter den svenska i både kvalitet och klubbtillhörigheter. VM-kvalen som väntar är något helt annat, och dessutom på bortaplan.

Fel resultat mot Irland och Kazakstan i början av september kan innebära att Brasilien-vägen är stängd. I så fall lär debatten om Hamréns vara eller icke vara som förbundskapten blossa upp på allvar, och dessutom går hans kontrakt ut.

Så det är förståeligt att Hamrén är under tryck och tar en del beslut från höften, som med Kim Källström, och hetsar upp sig i Kanal 5:s studio när han fick en befogad fråga om mittfältarens vara eller inte vara i VM-kvalet.

Ja, det är mycket ångest för Hamrén. Inte nog med Källström-tjafset, spelare som han satsat på: Rasmus Elm, Andreas Granqvist, Jonas Olsson, Ola Toivonen, är av olika anledningar inte längre tillgängliga eller favoriter.

Och när Hamrén skulle spela in Per Nilsson så skadade han sig så illa att han troligen bommar VM-kvalet. Kvar står han med Mikael Antonsson och Olsson som han i olika omgångar ratat, eller så får han satsa på mittbackar som aldrig spelat kvalmatcher.

Ja, det blir en hel del sömnlösa nätter för Erik Hamrén framöver. Frågan är vilket mod han har under tryck? Är det shining som gäller när det är avgörande matcher och full fart framåt och ett hopp om att det ska räcka?

Utan tvekan är offensiven vass när Zlatan är i stöt och lagkaptenen gjorde inte bara tre mål mot Norge – hittills nio mål på Friends – utan på olika sätt bidrog han med energi, framspelningar och ambitioner. En sådan Zlatan är svårstoppad för de flesta lag.

Det var härligt att se honom i långa perioder av matchen och naturligtvis ger hans insatser ett ökat VM-hopp. Ihop med Jimmy Durmaz, Mikael Lustig, Martin Olsson och Albin Ekdals första halvlek så var det saker som skingrade oron.

Samtidigt är det oroande att det svenska försvaret inte fungerar. Det handlar inte bara om mittbackarna – som inte heller var hundra – utan om att mittfältet och backlinjen inte alltid fungerar ihop och försvaret blir haltande.

Man tappade enkla bollar, man synkade inte pressen och det var perioder när Norge fick dominera på mittfältet och fler än Wernbloom var vilsna. Det var då både 2-1 och 2-2 kom och inga av händelserna som ledde till målen såg omöjliga ut.

Vet att Erik Hamrén predikar mod och att det är lugnt att släppa in mål så länge man vinner matcher. Fast offensiven kostar försvarsspelet som ju börjar med anfallarna och om inte anfallet flyter hundra så riskerar det att straffa sig, likt mot Österrike i Wien.

Irland är ett helt annat motstånd än Norge och dessutom en tävlingsmatch där de är uppbackade av sin ölstinna publik på Lansdowne Road. Oavgjort är ett minimum men helst gäller seger både där och i Astana mot Kazakstan några dagar senare.

Där och då kan Erik Hamréns historia som förbundskapten skapas och känslan är att det är Zlatan som avgör det. En världsstjärna i slag och det kan gå vägen, annars blir det svårt att nå ens ett playoff och då är tiden som förbundskapten antagligen över.

***

Besviken på “Drillo” och Norge. Inte alls samma raka, enkla och passningsfattiga spel.

***

Tack för att Sven Rydell gjort 49 mål. Zlatan har nu 44 och han vill givetvis passera den gamle Öis-anfallaren och det innebär landslagsspel ett tag till.

***

Efter att Andreas Isaksson återigen släppte in en straff utan att vara nära så undrade en del när han senast tog en straff. Inte helt lätt att hitta sådana när man söker.

I landslaget var han het 2004 då han tog två stycken, i träningsmatcher mot Albanien och Portugal. Sedan var han straffhjälte för Juventus och räddade straffar från Pirlo, Keane och Jugovic...men det var 13 år sedan.

Ska annars poängteras att Isaksson inte går att beskyllas för något av de två insläppta målen, blev ställd av touch på Antonsson vid 2-2, och därefter gjorde en rad parader. Hade en slarvig insats där han släppte en boll, men på det hela är han stark.

***

Ödslig inramning på Friends Arena. Varför inte köra ut biljetter för 100 spänn? Fattar att SvFF behöver få in allt man kan dra in, men det hade gett mer totalt sett.

***

Johan Elmander springer oerhört och gör ett starkt jobb utan bollen, så jag förstår att han spelar, men Markus Rosenberg måste vara högaktuell för truppen till VM-kvalen. Har gjort en del mål under WBA:s försäsong och Sverige behöver en mer renodlad avslutare i truppen.

***

Hur kan man misslyckas så med gräset på Friends? Obegripligt.

***

Tacos byggde denna kropp. Grymt skott. Fattar fortfarande inte att han inte startar, men han är Hamréns egen “super-sub”. Alla guliganer måste ha myst av att Oscar Hiljemark stod för förspelet till Anders Svenssons 4-2.

Publicerad 2013-08-14 kl 22:09

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons