Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

UPPDATERAD - Så funkar VM-kvalet och det här gäller för Hamrén o Co

Lundhs blogg

Först, vilken imponerande VM-kvalsamling av Sverige som gjort precis vad som krävts. Plockat sex poäng i två svåra bortamatcher i Dublin och Astana och det här kvicka målet var klass från Albin Ekdals kliv och passning till Zlatan Ibrahimovic avslut:

Värre var att David Alaba ordnade tre poäng till Österrike i den 84:e minuten och byggde upp dramatiken inför ländernas möte på Friends Arena i oktober. Ingen kan säga att det inte blir ett par spännande hemmamatcher för Erik Hamrén o Co.

Sverige jagar alltså en andraplats i gruppen bakom Tyskland som lär vinna den efter ny seger. Då finns chansen till ett playoff med en plats i VM i Brasilien i potten men det är knivigt hur man utser de åtta bästa tvåorna utav nio stycken. Dessutom ska man först bli tvåa i gruppen och så här avgörs andraplatsen:

  • a) Poäng efter alla matcher
  • b) Målskillnad efter alla matcher
  • Annons
  • c) Flest gjorda mål efter alla matcher

Om två eller fler lag är lika efter de kriterierna gäller:

  • d) Inbördes möten
  • e) Inbördes målskillnad
  • f) Flest gjorda mål i inbördes möten
  • g) Flest gjorda mål på bortaplan i inbördes möten förutsatt att det bara är två lag
  • h) Om två lag är lika efter det väntar en avgörande match på neutral plats. Vid oavgjort vid full tid blir det förlängning 2 x 15 och sedan eventuellt straffar.

HÄR HITTAR NI ALLA AKTUELLA VM-KVALGRUPPER.

Sedan handlar det om att vaska fram åtta grupptvåor utav nio i Europas VM-kval. Eftersom en grupp har fem lag och de resterande åtta grupperna har sex lag så tar man bort det sämsta laget. I Sveriges fall ser det ut som att man plockar bort Färöarna. Sedan ställer man de nio grupptvåorna emot varandra och rankar dem efter:

  1. Flest poäng
  2. Målskillnad
  3. Annons
  4. Flest gjorda mål

Playoff blir det i november, den 15 och den 19. Oktobers FIFA-rankning – som inkluderar de sista matcherna i VM-kvalet – är grunden till vilka fyra lag som seedas och slipper möta varandra och dessutom får börja borta. Sverige har stärkt chanserna att seedas med segrarna men måste slå Österrike och helst ta poäng mot Tyskland för att bli det.

Lottningen av playoff sker den 21 oktober på FIFA:s högkvarter i Zürich och sedan gör åtta tvåor upp om fyra VM-platser och ansluter till de nio gruppettorna som redan är VM-klara.

I playoff gäller vanliga regler, det vill säga att flest bortamål ger avancemang vid lika antalet gjorda mål i bägge matcherna. Mål i en eventuell förlängning för bortalaget räknas också dubbelt. Kan man inte skiljas åt efter två matcher och förlängning i den andra matchen så är det straffläggning.

Annons

HÄR HITTAR NI ALLA AKTUELLA VM-KVALGRUPPER.

Så här är läget i Sveriges grupp efter kvällens matcher:

Grupp C S V O F + P
 Tyskland 8 7 1 0 28 7 22
 Sverige 8 5 2 1 14 8 17
 Österrike 8 4 2 2 16 8 14
 Irland 8 3 2 3 13 13 11
 Kazakstan 8 1 1 6 4 17 4
 Färöarna 8 0 0 8 3 25 0

 

Tyskland har följande kvar: Irland (H), Sverige (B)

Sverige har följande kvar: Österrike (H), Tyskland (H)

Österrike har följande kvar: Sverige (B), Färöarna (B)

  • Tyskland vann inte gruppen i kväll då Sverige vann och Hamréns landslag kan i teorin nå 23 poäng men för att gå förbi tyskarna så måste de alltså förlora hemma mot Irland och det lär inte hända, särskilt inte eftersom irländarna är borta. Det är möjligt att Joachim Löw o Co inte går på full kraft i sista matchen mot Sverige om man ordnat VM-platsen hemma mot Irland, utan istället kommer lite lätt bakfullt till Solna.
  • Annons
  • Sverige stärkte sina chanser med en vinst i kväll men borde ha gjort fler mål. Rysaren nu är att även ett kryss mellan Sverige och Österrike kan tvinga svenskarna till att ta poäng mot tyskarna då Österrike lär vinna sista matchen och har bättre målskillnad efter att ha vunnit mot Irland i kväll. Sverige är playoffklart vid seger mot Österrike och man har i teorin en möjlighet att vinna gruppen. Det troliga är att Tyskland redan gjort det när man kommer till Friends Arena i oktober och då kanske inte har samma motivation. Lex Holland i EM-kvalet.
  • Österrike är på allvar med i matchen efter seger mot Irland och man har dessutom bättre målskillnad än Sverige och det kan räcka med kryss i Solna samtidigt som man tar tre poäng mot Färöarna i sista matchen och ser till att späda på målskillnaden. Då tar man andraplatsen på målskillnad om inte Sverige tar poäng av Tyskland. Bara en förlust mot Sverige dödar VM-hoppet för Österrike och vinst gör att Sverige måste slå Tyskland och klättra förbi i målskillnad.
  • Annons
Publicerad 2013-09-10 22:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto