Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så går gruppspelet i Champions League

Lundhs blogg

I kväll piskar Champions League i gång och i söndagens Fotbollskanalen Europa så tippade jag en final på Real Madrid-Paris SG men det är givetvis ett långskott. Nya tränare i en rad toppklubbar och de kan ju lottas ihop redan i kvarten.

Paris SG är knappast färdigbyggt och få miljardbyggen blir det på kort tid men det finns något över Laurent Blancs numera förstärkta lag vars bredd och spets blivit starkare som gör att inga klubbar lär vilja möta Zlatan o Co.

Andra klubbar som kan vara med hela vägen är Arsenal, Borussia Dortmund, Barcelona och Juventus. Inte övertygad av Peps insatser i Bayern än men säsongen är lång och spelet kan sitta som en smäck när det väl är vårspurt.

Och det är oftast de vanliga gängen som är på plats i finalen. Sedan man drog i gång Champions League istället för Europacupen och gick över i olika former av gruppspel för 21 år sedan är det bara 17 olika klubbar som varit final.

Annons

Juventus, Milan, Inter, Real Madrid, Barcelona, Valencia, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Bayern München, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Marseille, Monaco, Porto och Ajax.

Intrycket är att det bara blir svårare och svårare för klubbar som Ajax och Porto att gå hela vägen utan det handlar om de stora giganterna som är uppbackade av rejäla resurser och dessutom har erfarenheten att balansera spel i veckorna med ligan till helgen.

Därför blir det mest “the usual suspects” som tråcklar sig vidare till slutspelet efter ju och här är lagen som fixar det.

Grupp A S V O F + P
 B. Leverkusen 0 0 0 0 0 0 0
 Man Utd 0 0 0 0 0 0 0
 R.Sociedad 0 0 0 0 0 0 0
 Sjaktar Donetsk 0 0 0 0 0 0 0
Upplagt för en jämn kamp mellan Leverkusen, United och Sjaktar om topp två. Svårast får oprövade Real Sociedad. Rimliga är att United och Leverkusen tar sig vidare sett till kvaliteten men Sjaktar kan skrälla och skicka ner Leverkusen i Europa League.
Annons
 Grupp B S V O F + P
 FC Köpenhamn 0 0 0 0 0 0 0
 Galatasaray 0 0 0 0 0 0 0
 Juventus 0 0 0 0 0 0 0
 Real Madrid 0 0 0 0 0 0 0
Allt annat än att Real Madrid och Juventus tar sig vidare och att Galatasaray blir trea är en sensation. FCK får vara nöjt med en utsåld hemmarena men sportsligt räcker inte laget som krisar i ligan. Real och Juve kommer att göra exakt vad som krävs.
 Grupp C S V O F + P
 Benfica 0 0 0 0 0 0 0
 Olympiakos 0 0 0 0 0 0 0
 Paris S.G. 0 0 0 0 0 0 0
 Anderlecht 0 0 0 0 0 0 0
Enkel grupp för PZG, om det nu finns, och spel efter gruppspelet lär man ordna ganska enkelt. Blir en öppen kamp om andraplatsen och Benfica ser ut att ligga bäst till för den och sedan återstår att se om belgisk klubbfotboll är lika stark som landslaget. Den grekiska ligafotbollen däremot, den krisar.
Annons
 Grupp D S V O F + P
 Bayern München 0 0 0 0 0 0 0
 CSKA Moskva 0 0 0 0 0 0 0
 Man City 0 0 0 0 0 0 0
 Viktoria Plzen 0 0 0 0 0 0 0
En mardrömsgrupp för Manchester City igen. Bayern vinner gruppen och Viktoria kan bli en obehaglig överraskning men det ska vara CSKA och Man City som gör upp om andraplatsen och vidare spel i Champions L. Tror att CSKA kan skrälla mot City.
 Grupp E S V O F + P
 Chelsea 0 0 0 0 0 0 0
 Basel 0 0 0 0 0 0 0
 Schalke 04 0 0 0 0 0 0 0
 Steaua Bukarest 0 0 0 0 0 0 0
En promenad i parken för José Mourinho? Nja, Schalke är starkt och erfaret och varken Bukarest eller Basel är lätta motståndare. Däremot är det säkert så att Schalke och Chelsea i slutändan går vidare men de får slåss om det.
 Grupp F S V O F + P
 Arsenal 0 0 0 0 0 0 0
 B.Dortmund 0 0 0 0 0 0 0
 Marseilles 0 0 0 0 0 0 0
 SSC Napoli 0 0 0 0 0 0 0
Dödens grupp och egentligen är alla fyra lagen möjliga i slutspelet men det är något som gör att Marseille rätt ofta havererar. Blir en test på Napoli och Rafael Benitez och där lär det sluta i Europa League. Arsenal och Dortmund går vidare och blir farliga fram i vår.
Annons
 Grupp G S V O F + P
 Atl.Madrid 0 0 0 0 0 0 0
 FK Austria Wien 0 0 0 0 0 0 0
 Porto 0 0 0 0 0 0 0
 Zenit 0 0 0 0 0 0 0
Tre jämna lag och en slagpåse. Austria Wien får rikta in sig på att bara spela det här gruppspelet, allt annat vore en skräll. Däremot är det en jämn kamp mellan de övriga tre lagen där det är fördel för Zenith och Atletico vilka lär gå vidare. Porto glider ner i Europa League.
 Grupp H S V O F + P
 AC Milan 0 0 0 0 0 0 0
 Ajax 0 0 0 0 0 0 0
 Celtic 0 0 0 0 0 0 0
 Barcelona 0 0 0 0 0 0 0

Barcelona springer hem den gruppen utan problem och Milan krigar sig till en andraplats på rutin även om Ajax och Celtic lär ge det italienska storlaget en match. Ajax är skickligare än Neil Lennons gäng som är svagare än förra hösten och det lär bli Europa League för Tobias Sana.

***

Älskar när idrottare vill och vågar ta ställning. Som i helgens engelska och skotska ligafotboll. Vad stoppar AIK, Tyresö, Malmö, Göteborg, LdB, Djurgården, Linköping, Norrköping, Kalmar, Umeå, Öster, Gefle och de andra toppklubbarna från att haka på? Inget.

Annons

Kanske något för Pia Sundhages landslag att köra under VM-kvalet mot Polen på lördag? Idrott och politik går hand i hand, vare sig man vill eller inte, och det här är väl en fråga som inte någon kan vara emot.

***

Krönika om den allsvenska guldstriden – och ett tips där ett lag slutar på 60 poäng och tre andra på 59.

***

Strax efter midnatt var Stockholms gator tomma, mörka och regniga. Knappt ens en bil eller en buss syntes när jag sneddade från slottet via Sergels Torg och till Sveavägen. Första livstecknen kom i hörnet Kungsgatan och Sveavägen där jag mötte ett rusigt gäng killar med påsar i händerna.

Att döma av storleken på deras påsar hade de varit först i kön när Webbhallen öppnade för att släppa GTA V och därmed fått köpa både spelet och valfri spelkonsol för tio spänn – ja, ni läste rätt – och nu var de på väg hem med Coca Cola i 1,5 liters flaska.

Annons

Om jag inte redan oroat mig för Sverige…men, så är det väl alltid när man åldras och har svårt att tugga i sig förändringar. Själv hade jag blivit utsatt för ett mäktigt tryck av den tonårige sonen och föll till föga och knallade i väg i natten.

Ja, David Eberhards bok om när barnen tog makten är kanske något för mig? Samtidigt kan jag inte leva kvar på 1970-talet där ett motsvarande förslag till min pappa antagligen lett till några månader på institution för min del.

Så där stod jag i kön med i princip bara män – såg inte en enda av sonens klasskamrater som han garanterat skulle vara där – och väntade på att pröjsa 549 kronor för skandalspelet Grand Theft Autos version V.

Briljant marknadsfört, tror någon verkligen att det ska ta slut? En liten tröst i morse när DN Kultur hade en helsida till försvar för spelet. Nu lever inte pappa längre, men den hade jag beväpnat mig vid en eventuell diskussion.

Annons

Har själv alltid älskat att spela på olika maskiner och när jag var i USA sex veckor 1980 så gick en stor del av reskassan på Asteroids och andra klassiker. Och jag vill inte räkna efter hur många franc jag skickade in i olika spel, bland annat OS, under de många tågluffarna.

Eller när jag och Offsidegrundaren Tobias Regnéll under gymnasiet stod på nedre Grands biljardhall i Lund – längre från den akademiska världen går ej att komma – och körde karatespel mot varandra. Känslan när man fick till en spinn med avslutande kick går inte att beskriva med ord.

Eller alla spel jag köpte i USA till datorn och sedan satt och lirade baseboll med Jacob Nelson hela natten. Eller köpet av ett Sega Megadrive under tiden i krogsvängen och då vi kunde sitta en hel helg eller en natt och spela fotboll och hockey mot varandra.

Annons

Så det är bara att åka med, vare sig man vill eller ej. För det var inte så att hotet om institution stoppade mig från att spela utan man hittar bara andra vägar. Även om jag 9999 av 10 000 hellre spelar ett sportspel som Fifa, NHL och så vidare.

Däremot fattar jag inte att Sony, Nintendo och de andra inte gör konsoler för oss seniorer. Lite som mobiler för pensionärer, med färre knappar och som hjälper oss när hjärnbanorna inte är så snabba längre.

***

Över 170 000 tittare på Fotbollskanalen Europa och mestadels beröm. Det värmer.

***

Min cykel försvann i helgen, men det var efter landslaget hade lämnat stan. Någon som ser en svart Crescent Apple Bay, hör av er. Så fruktansvärt irriterande. Jag utlovar en fet belöning till den som grips, död eller levande.

***

En del av er har frågat om Balkan-bloggen och det är en del av en renodling, och numera är det redaktionsansvarige Tobias.Rosvall@Tv4.se som rattar sajten nu och han är tacksam för alla åsikter, synpunkter, idéer och tankar. Bara att mejla honom.

Annons

***

UPPDATERAD. Självklart förstår jag Zico, 9 och till viss del hans familj. Vilken möjlighet, även om det är skrämmande att skicka en nioåring ensam på internat. Här nedan ser ni talangen som ska börja på en skola i Barcelona:

Hur många sådana talanger plockar FC Barcelona in? Tydligen bara fem till ungdomslag och ingen har nått A-laget. Givetvis ska man kunna följa sina drömmar, men det är många varningsflaggor som går upp.

***

Jonjo Shelveys match mot forna klubben skojar man inte bort.

Publicerad 2013-09-17 11:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto