Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

UNIK LISTA - Är Håkan Mild en mästare på att värva, eller?

Lundhs blogg

Efter en rad år av sjundeplatser är IFK Göteborg med i guldstriden på allvar och har en stor möjlighet att ta klubbens 19:e SM-guld och det första guldet sedan 2007. Arkitekten är Håkan Mild, som är den som styr det sportsliga i klubben.

I höst har sportchefen det skönare än i fjol, då uttrycket Real Göteborg myntades. Skälet till smeknamnet var att Mild härjat rejält på spelarmarknaden och tagit in Pontus Farnerud, Nordin Gerciz, Daniel Sobralense, John Alvbåge, Kjetil Waehler och nye tränaren Mikael Stahre, och det bara ett halvår efter att man värvat Philip Haglund och Emil Salomonsson.

Men allsvenskan 2012 blev allt annat än kul för lagbygget som länge låg på fel tabellhalva och först efter en värvning av Mattias Bjärsmyr och en höstspurt kunde kriga sig upp till en sjunde plats. Knappast i närheten av förväntningarna sett till att Mild skickat in många miljoner av klubbens kapital i satsningen.

Annons

Håkan Mild blev sportchef i november 2005 efter att Mats Persson fått lämna i kölvattnet efter skattehärvan kring Peter Ijeh. Den tidigare spelaren och Blåvitt-ikonen Mild tog över ett manskap och en tränare i form av Arne Erlandsen men satte mer och mer prägel på klubben allt eftersom tiden gick.

SM-guldet 2007 är höjdpunkten för Håkan Mild – dock med mycket av Perssons trupp men nya tränare – och det blev även ett cupguld 2008 efter final mot Kalmar FF samt ett i våras mot Djurgården. Annars har det varit många sjundeplatser och inte alls vad man är van vid eller förväntar sig.

När Mild tog över såg truppen ut på följande vis:

Annons
G Alexander Nadj 19 SWE 1992 IFK Göteborg U
G Bengt Andersson 39 SWE 1998 CD Tenerife
D Adam Johansson 22 SWE 2005 Västra Frölunda IF
D Magnus Johansson 34 SWE 2003 FC Groningen
D Dennis Jonsson 22 SWE 1995 Hisingstads IF
D Hjalmar Jonsson 25 ISL 2002 Keflavik IF
M Martin Ulander 30 SWE 2005 Aarhus
D Karl Svensson 21 SWE 2003 Jönköping Södra
M Niclas Alexandersson 34 SWE 2004 Everton FC
M Mattias Bjärsmyr 19 SWE 2005 Husqvarna FF
M Jonas Henriksson 29 SWE 2002 BK Häcken
M Jonatan Berg 21 SWE 2002 Torsby IF
M Tommy Lycén 24 SWE 2005 Grimsås IF
M Håkan Mild 34 SWE 2002 Wimbledon FC
M Mikael Sandklef 32 SWE 2000 Västra Frölunda IF
M Pontus Wernbloom 20 SWE 2004 IK Kongahälla
M Andres Vasquez 18 SWE 1997 Bergsjö IF
M Oscar Wendt 20 SWE 2003 IFK Skövde
F Marcus Berg 19 SWE 2003 IFK Velen
F Samuel Wowoah 30 SWE 2005 Djurgården
F George Mourad 23 SWE 2004 Västra Frölunda IF
F Stefan Selakovic 28 SWE 2005 SC Heerenveen

 

Förutom att Håkan Mild slutade spela fotboll så hade Mats Persson gjort klart med Thomas Olsson och Jonas Wallerstedt och Magnus Kihlberg innan han slutade som sportchef och det var spelare som kom in redan i december.

Ali Gerba hette Milds första värvning ordentliga värvning för cirka tre miljoner kronor från Sundsvall och det blev bara sex matcher innan han försvann på lån till Odd Grenland och Horsens.

Annons

Under åren har Håkan Mild legat bakom en rad försäljningar som gett klubben intäkter: Oscar Wendt, Kalle Svensson, Marcus Berg, Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr, Kim Christensen, Andrés Vasquez, Ragnar Sigurdsson, Sebastian Eriksson, Tobias Sana, Gustav Svensson och David Moberg-Karlsson.

Runt 130 miljoner kronor har kommit in via spelarna som sålts under tiden då Mild styrt och en hel del av pengarna har investerats vidare i nyförvärv samt i ungdomsverksamheten som framför allt suger upp talanger från klubbar i lägre divisioner.

Nedan är en genomgång av Håkan Milds alla värvningar samt de spelare han flyttat upp i A-truppen under tiden som IFK-sportchef med betyg 1-5 (enligt det gamla systemet där 1 usel, 2 underkänd, 3 godkänd, 4 bra, 5 toppklass).

Betyget speglar självklart priset på spelaren, samt totalkostnad, och där det naturligtvis är mindre krav på en andremålvakt från u-truppen än på en etablerad allsvensk spelare som värvas dyrt.

Annons

Här är Håkan Milds internt och externt rekryterade spelare genom åren:

2006

Rickard Rickardsson (Trelleborg) – Målvakten gjorde aldrig något avtryck och fick som många andra se sig slagen av Bengt Andersson och skeppades vidare till Örebro. Betyg: 2.

Gustav Svensson (u-truppen) – Klev hela vägen via en given plats i A-laget till en proffsflytt till Bursaspor. I dag i Ukraina. Betyg 5.

Ali Gerba (Gif Sundsvall) – Dyr värvning som aldrig lyckades i klubben och blev utlånad gång på gång. Betyg 1.

Alejandro Lago (Rosenborg) – Backen hyrdes ett halvår från Rosenborg och tappade efter hand sin plats i laget och skickades tillbaka. Betyg 2.

José Shaffer (Racing Club) – Vänsterback och vänsterytter från Argentina som aldrig gjorde avtryck på allvar annat än ett rött kort i en U21-match. Betyg 2.

Annons

Snittbetyg: 12/5 = 2,4.

2007

Mathias Ranégie (Lärje/Angered) – Ett fynd i de lägre divisionerna som dock aldrig passade in på Kamratgården och först fick styrsel på karriären i Häcken som fick en rejäl utväxling i form av 15 miljoner. Betyg 2.

Jakob Johansson (Trollhättans FK) – Ännu en spelare som klivit hela vägen upp i A-laget och även nått A-landslaget. Förnyade kontraktet vilket ger möjlighet till stålar för IFK Göteborg. Betyg 4.

Eldin Karisik (Helsingborg) – Mittfältare som fick en del chanser men det rasslade aldrig till och han flyttade till Danmark istället och spelar i dag i Kristianstad i division 1. Betyg 2.

Ragnar Sigurdsson (Fylkir) – En islänning som var tongivande i det IFK som vann SM-guld 2007 och som kunde flyttat för större pengar, men det blev sju miljoner kronor och fyra säsonger för islänningen. Betyg 5.

Annons

Nicklas Bärkroth (Balltorp) – Yngste spelare i allsvenskans historia men hade efter det svårt att övertyga och har varit utlånad några gånger innan BP köpte loss honom till i år och där det blivit två mål. Betyg 3.

Tobias Hysén (Sunderland) – Klubbens dyraste affär någonsin och har definitivt betalat sig i form av mål och två cupguld och han var med i några inhopp i samband med SM-guldet 2007. Har kontrakt till 2015. Betyg 5.

Snittbetyg: 21/6 = 3,5.

2008

Kim Christensen (Nordsjälland) – Ersatte Bengt Andersson och det var en riktig klassvärvning som krönte första säsongen med att avgöra straffdramat i cupfinalen mot Kalmar med både mål och räddningar. Köptes av FCK 2010. Betyg 5.

Nicklas Carlsson (AIK) – AIK:s mittback var en överraskande värvning men under tre år i Göteborg etablerade han sig aldrig i laget och vände hem till moderklubben BP 2011. Betyg 2.

Annons

David Stenman (u-truppen) – Målvakten är mest känd för att han släppte in fem mål i sin allsvenska debut för Örgryte 2009 och han fick aldrig chansen i Blåvitt och har spelat för Qviding och Torslanda. Betyg 3.

Erik Lund (Aston Villa) – Ungdomsproffs som plockades hem och var stark till en början i Blåvitt men blev korsbandsskadad och var i våras utlånad till Örebro, men är tillbaka i IFK men har knappast har en framtid i klubben. Betyg 3.

Daniel Alexandersson (Elfsborg) – Relativt dyr värvning där Elfsborg var förvånande över få så mycket betalt och han tog aldrig plats på allvar i IFK Göteborg och flyttade till Falkenberg och där skador tvingade honom att lägga av. Betyg 1.

Oskar Gustafsson (u-truppen) – Blev bara en säsong i A-truppen för försvarsspelaren som via Utsikten och Farsta hamnat i Jesper Hussfelts projekt Andrea Doria där han spelat ett par matcher. Betyg 2.

Annons

Robin Söder (u-truppen) – En korsbandsskada 2009 gjorde ett rejält hack i utvecklingskurvan men så sent som i måndags visade han att målfarligheten finns kvar. Blott 22 år gammal och har kontrakt över 2015 och kan bli nästa stora försäljning. Betyg 5.

Sebastian Eriksson (u-truppen) – Mittfältaren tillhör Cagliari även om han har svårt att få speltid. Innan dess gjorde han fyra säsonger i IFK och nådde inte bara A-laget utan även A-landslaget. Betyg 5.

Snittbetyg: 26/8 = 3,25.

2009

Karl Svensson (Caen) – VM-backens återkomst till Kamratgården efter några år i Skottland och Frankrike var inte lyckad och han försvann vidare till Jönköping där skador satt stopp. Betyg 1.

Petter Björlund (u-truppen) – Utlånad tidigt till Frölunda och mittbacken korsbandsopererades sedan två gånger när han tillhörde IFK Göteborg. Därefter omstart i Utsikten och nu spel i Ljungskile. Betyg 3.

Annons

Tuomo Turunen (Honka) – Den finske mittbacken fick bara chansen i totalt tre allsvenska matcher innan han efter ett år blev först utlånad till Trelleborg och sedan såld till Skåne-klubben. Betyg 1.

Marcus Sandberg (u-truppen) – Reservmålvakt som fick chansen när Kim Christensen bytte klubb och stod 32 matcher 2010-11 men övertygade inte. Utlånad till Ljungskile 2012 och nu tvåa bakom John Alvbåge. Betyg 3.

Hannes Stiller (Qviding) – Sett till priset och kostnaden så är värvningen av Stiller en succé. Trots allt har anfallaren tillfört klubben en dimension är en vass inhoppare. Betyg 4.

Tobias Sana (Qviding) – Ett fynd hos grannklubben som trots en svajig framfart i Göteborg attraherade intresse från Ajax och försvann med bara ett halvår kvar på kontraktet och för en ringa ersättning. Betyg 3.

Annons

Mikael Dyrestam (u-truppen) – Var med A-landslaget på turné en vinter och stod länge på tillväxt att ta klivet in i IFK:s startelva. Har blivit en slags modern Magnus Erlingmark och har haft svårt att bli bofast. Kontraktet löper ut i år. Betyg 3.

Elmar Bjarnason (Lyn) – Kom från norska Lyn och tog en plats i elvan men föll i från efter att klubben bytte tränare. IFK släppte spelaren till Randers i danska andraligan 2012 och han fick omedelbart en allvarlig knäskada men är tillbaka i spel. Betyg 3.

Snittbetyg: 21/8 = 2,63.

2010

Pär Ericsson (Gais) – Påkostad värvning från konkurrenten som aldrig fick fart på karriären i Blåvitt. Årets nykomling kostade Mild sex miljoner kronor och gav ett mål och sex starter i allsvenskan. Utlånad till Mjällby i flera omgångar och kontraktet med IFK går ut i år. Betyg 1.

Annons

Fredrik Risp (Ankaragucu) – Den gamle IFK-backen fick möjlighet till spel i sin favoritklubb på ett kort kontrakt men skador störde och det blev bara tre matcher från start innan klubben släppte honom. Till slut flyttade han vidare till danska Esbjerg. Betyg 2.

Alexander Faltsetas (FC Trollhättan) – Kom från Milds moderklubb Trollhättan och fick en hel del chanser första säsongen men föll tillbaka i ranking året efter och hamnade i Brage på lån. Därefter såld till Gefle. Betyg 3.

Snittbetyg: 6/3 = 2,0.

2011

Logi Valgardsson (Hafnafjördur) – Vänsterbacken fick en hel del speltid de första två åren men klubben ville bli av med honom inför säsongen men två år kvar på kontraktet gjorde att han inte ville flytta och det har bara blivit en start i år. Betyg 2.

Andreas Drugge (Trelleborg) – Kom som succéspelare som fört Trelleborg till en femteplats i allsvenskan men det tog stopp ganska kvickt i Göteborg och redan efter ett halvår vill Mild skeppa i väg honom. Betyg 1.

Annons

Philip Haglund (Heerenveen, Holland) – Den förre BP-talangen lämnade Heerenveen för att återvände till Sverige men valde Göteborg. Har i stort sett varit given i laget efter återkomsten men kvaliteten har varierat, även om 2013 varit stark. Betyg 4.

Emil Salomonsson (Halmstad) – Eftertraktad spelare som IFK köpte loss från Halmstad och som tog sig till landslagets vinterturné. Har trots magproblem som hotade karriären etablerat sig i elvan även i år vilket är start. Betyg 4.

Joel Allansson (u-truppen) – Talangen från Nybro gjorde avtryck redan som 18-åring och startade 15 matcher. Spåddes en lysande utveckling men fick mer inhopp 2012 och årets säsong har störts av höftproblem som opererats. Betyg 3.

Snittbetyg: 14/5 = 2,8.

2012

Pontus Farnerud (Stabaek) – Skadeproblem har stört efter flytten och han precis som många var påverkad av lagets svaga resultat första året, men det är en klasspelare. Betyg 3.

Annons

Daniel Sobralense (Kalmar FF) – Brasse från Kalmar som gjort för få riktiga avtryck och bara åtta poäng på 29 starter. Har fortfarande potential att växa till sig. Betyg 3.

Nordin Gerzic (Örebro) – En av de dyraste värvningarna på listan och är nu hemlånad till Örebro. Fick aldrig ut spelet och blev konstigt nog värvad efter en svagare säsongen än tidigare. Betyg 1.

John Alvbåge (Örebro) – Hade tufft första året och höll bara nollan tre gånger och var osäker. Tillbaka i slag i år och har exempelvis hållit nollan tio gånger, till viss del för att försvaret är bättre men även Alvbåge är säkrare. Betyg 4.

Kjetil Wæhler (Ålborg) – Efter en knackig första säsong ihop med resten av laget har han varit klart starkare år två och en bidragande orsak till att det är guldkamp. Nu vill Blåvitt förlänga med den 37-årige norrmanen. Betyg 3.

Annons

Jonathan Azulay (u-truppen) – Mittbacken är utlånad till Örgryte under 2013 och har där spelat regelbundet. Har kontrakt med IFK Göteborg även under 2014. Betyg 3.

Sam Larsson (u-truppen) – Daniel Larssons lillebror har varit den stora överraskningen 2013 där han varit delaktig i 23 matcher och stått för hela tio poäng. Den lille 20-åringen har varit en stark injektion i Blåvitts startelva. Betyg 4.

David Moberg-Karlsson (u-truppen) – Numera i Sunderland och Premier League och det efter att Blåvitt fått 18 miljoner kronor för anfallaren. Ännu en förädling av en ung spelare som genererat en del bra matcher och en stor inkomst. Betyg 5.

Mattias Bjärsmyr (Panathinaikos) – Delaktig i Blåvitts uppryckning 2012 och med honom i försvaret har man åter blivit ett topplag och vunnit cupguld. Skrev till slut på ett långt och dyrt avtal med IFK Göteborg men allt talar för att det är värt varenda krona. Betyg 5.

Annons

Snittbetyg: 31/9 = 3,44.

2013

Adam Johansson (Seattle) – Återvände efter ett år i Seattle och har knappast haft sitt starkaste år i Blåvitt men har fyllt rollen som ytterback både till höger och vänster. Även nått landslaget och sett till priset var det en stark värvning. Betyg 4.

Ludwig Augustinsson (Brommapojkarna) – BP-talang som Blåvitt lyckades värva trots stor konkurrens från andra klubbar men tyvärr allvarligt knäskadad under försäsongen och debuten mot Malmö FF i augusti slutade med meniskskada. Betyg 3.

Lasse Vibe (Sönderjyske) – Dansk offensiv spelare som kom i somras och som stått för åtta starter och fem poäng och adderat en dimension till IFK Göteborgs spel. Ännu så länge en positiv kraft. Betyg 4.

Darijan Bojanic (Öster) – Gislaved-fostrad talang som spelat för Öster i både allsvenskan och superettan som Håkan Mild lade tre miljoner kronor för i sommar. Har fått gör tre inhopp och är en teknisk, spelskicklig kraft för framtiden. Betyg 3.

Annons

Snittbetyg: 14/4 = 3,5.

Finns en del unga spelare som tagit klivet upp i A-truppen eller värvats men det är för tidigt att bedöma dem: Hampus Zackrisson, Linus Dahl, Billy Nordström, David Gutierrez-Arvidsson, Patrick Dyrestam, Karl Bohm och Gustav Engvall.

KOMMENTAR: Totalt sett har Håkan Mild haft svårt att värva etablerade spelare och det är rekryteringar som slukar stora resurser och det är flera rena floppar: Ali Gerba, Karl Svensson, Daniel Alexandersson, Pär Ericsson, Nordin Gerzic och Andreas Drugge.

Samtidigt har Mild o Co varit skickliga på att ta hand om talanger som man tagit till klubbens U-trupp och få dem att växa och excellera. Det är ett arbete som genererat både intäkter och bra insatser på planen och verkar fortsätta.

Sedan är det tydligt att snittbetyget så sakteliga klättrat med åren och givetvis var det tufft för Mild att bli inkastad i jobbet som sportchef direkt från fotbollsplanen och att det tog tid att lära sig. Samtidigt räddas hans totalbetyg av spelare som flyttats upp i truppen och hans del i dem är begränsad.

Annons

Totalen är att Håkan Mild definitivt har bränt för mycket pengar (transfersummor och lön) på en del stora värvningar och Bosman-fall som inte gått att räkna hem, och även om han räddar en del av det via förädlingar och försäljningar så är han ingen mästarvärvare. Fast han bli kanske mästare ändå?

Publicerad 2013-09-26 12:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto