Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sensationell comeback av Klas Ingesson

Lundhs blogg

Det var ingen bomb att Jörgen Lennartsson fick lämna Elfsborg, skrev om det i bloggen i fredags, och i SUPERLIVE häromveckan var Hasse Backe, Jesper Hussfelt och jag inne på det omöjliga att köra på efter Anders Svenssons sågning av Lennartssons taktik mot Salzburg.

Lägg till att även sportchefen Stefan Andreasson inför den matchen inte ville se en liknande defensiv som mot Celtic utan istället hoppades på ett kliv framåt. Förlusten och utspelningen i Österrike cementerade beslutet som togs måndag morgon.

Däremot var det en överraskning att tränarskiftet skedde nu och framför allt en överraskning att Klas Ingesson gör comeback på högsta nivå. Att den gamle mittfältaren kämpat sig igenom ett antal duster med cancer och är tillbaka i elitfotbollen.

Oerhört häftigt att han klarat av det klivet och det är en story i sig hur han orkat ta de kliven. Visst, “Klabbe” är en kämpe och han har gett allt men det är ändå en makalös resa som han gjort.

Annons

Tänk att Ingesson inte bara tagit sig tillbaka till ett vanligt liv hemma i Ödeshög med sidojobb som U19-tränare i Elfsborg utan på torsdag sitter han på tränarbänken när Elfsborg tar emot Standard Liège i Europa League.

I det korta perspektivet får Elfsborg en spelare med stor erfarenhet och han är uppbackad av assistenten Peter Wettergren som varit en del av klubben under många år och är en tänkbar ny huvudtränare om han vill, då spelarna gillar honom.

Sedan är det alltid svårt att veta om Ingesson är rätt man för uppdraget, å andra sidan lär han inte vilja köra en liknande taktik som Jörgen Lennartsson. För insatsen mot Salzburg satte punkt för den förre U21-förbundskaptenens tid i Borås, även om det varit en rad kollapser i allsvenskan.

Om nu Elfsborg var inne på att byta tränare var det givetvis rätt att skifta direkt. Missnöjet bland spelarna, och då inte bara hos Anders Svensson, har varit stort och sett till att Elfsborg förlängde med Svensson och sedan sett resultaten så var det givet.

Annons

Samtidigt är det ett misslyckande för Elfsborg att man inte scoutat tränare bättre än att man måste kicka honom med två år och fyra månader kvar på kontraktet. Inte bara det är en dyr affär, det finns även en del spelare som värvats och som floppat.

Han vann dessutom SM-guld med Elfsborg första året och gjorde laget mer cyniskt, enligt den order som fanns, och man rensade i spelartruppen och tog avstamp mot framtiden. Därför är det ett misslyckande även för klubbens ledning.

Att Jörgen Lennartsson är en engagerad fotbollsfreak är ingen hemlighet och att han då går “ALL IN” och att det kanske slår över borde man ha insett, och kanske passar han bättre som förbundskapten då han inte har spelarna hela tiden?

För Jörgen Lennartsson kommer det nya jobb även om det naturligtvis gör fruktansvärt ont att bli sparkad. Nu har han några år med tryggad försörjning och får väl se till att ta lärdom och utvecklas.

Annons

Alla stora tränare har fått sparken någon gång. Till och med Sir Alex Ferguson och det är en del av jobbet, tyvärr, och i bästa fall lär sig Lennartsson något som han tar med sig till nästa jobb.

Men ska man som klubb lägga om kurs är det bättre ju tidigare man kan svänga om, samtidigt är det en gir som kostar Elfsborg många miljoner kronor. Dessutom kan man inte misslyckas i nästa rekrytering utan måste hitta rätt alternativ.

Klas Ingesson kan givetvis vara ett alternativ. Om inte han lyckas i höst eller inte vill hade jag gärna sett att Elfsborg vågat gå på Jonas Thern eller Henrik Larsson som står för den fotboll som klubben vill prestera.

Kanske är Anders Svensson ett alternativ? Han förlängde kontraktet och det fanns diskussioner om vad han ska göra framöver. Är rätt övertygad om att Elfsborg snackar med Wettergren och kanske även Magnus Haglund. Sedan finns ju Tobias Linderoth i Elfsborg.

Annons

Klas Ingesson gästade Ekwall vs Lundh häromåret och det är en fascinerande människa som är vänligheten själv:

 

Publicerad 2013-09-30 13:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto