Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hamrén tog sina "usual suspects"

Lundhs blogg

Sverige går för seger mot Österrike, enligt Erik Hamrén, och han hoppas på ett grymt läktarstöd nästa fredag. Förbundskaptenen drog sedan sin klassiker med lite glimt: “Tillsammans är vi starka, tillsammans är vi jävligt starka”.

Sedan piskade han upp en lista med “the usual suspects” med några små skiften. Skadade och avstängde Albin Ekdal var ersatt av Rasmus Elm som lirade 45 minuter i helgen som gick och Rasmus Bengtsson (och Pontus Jansson) var inte med som stand-in som inför mötet med Irland.

Annars var den en VM-kvaltrupp de flesta svenska fotbollsjournalister hade kunnat rabbla i sängen och det fanns inte plats för varken Marcus Berg, Branimir Hrgota, Oscar Hiljemark eller Mathias Johansson. Förutom att Hamrén borde tagit med Berg eller Hrgota som alternativ är det inget säga.

Det här är förbundskaptenens mannar där basen varit med stora delar av VM-kvalet och även över EM-kvalet och EM 2012. Visst, en del har fallit i från av olika skäl som Emir Bajrami, Behrang Safari och Alexander Gerndt, men de Hamrén har förtroende för ska spela.

Annons

Det är lite som i de gamla krigsfilmerna man såg på VHS-kassetter under uppväxten: “Tolv fördömda män”, “Kanonerna på Navarone” och andra klassiker där ett sammansvetsat gäng ser till att fixa uppdraget trots övermäktigt motstånd.

Egentligen finns bara ett frågetecken för Hamrén i dag och det är vem som spelar bredvid Anders Svensson på centralt mittfält. I övrigt tror jag inte han rubbar på sina usual suspects i startelvan vilket betyder: Isaksson – Lustig, Antonsson, Nilsson, Olsson – Larsson, Svensson, ?????, Kacaniklic – Ibrahimovic, Elmander.

Även om inte Antonsson var svag mot Roma i söndags så var han en del av elvan som slog både Irland och Kazakstan och gav Sverige ett läge att avgöra på egen hand nästa fredag och det räcker långt. Även om Andreas Granqvist blir besviken.

Annons

Det är så enkelt att en svensk seger mot Österrike ger en plats i playoff. Förbundskapten Hamrén aviserade att Sverige skulle gå “all in” på seger och inte ens på Simon Banks fråga om han går för kryss om det är oavgjort med en kvart kvar så vek han från linjen: “Då går vi för seger”.

Givetvis riktigt att åtminstone inte utåt och inför matchen tala om andra resultat än svensk seger, att man sedan kanske coachar lite annorlunda vid ett kryss i matchslutet mot David Alaba o Co är en helt annan grej, men det får ske där och då.

Det är bara att inse att det lir en rysare och där Österrike känner att de har allt att vinna när de styr mot Friends Arena för en avgörande match mot Sverige. Trycket är på Zlatan o Co snarare än på motståndarna och med Tyskland några dagar senare är det vinst som gäller.

Annons

Återstår för Hamréns “usual suspects” att visa att de är jävligt starka tillsammans och ta Sverige närmare en plats i Brasilien-VM. Däremot är det inte troligt att det blir en avgörande match om förstaplatsen mot Tyskland, eller kan Irland skrälla?

***

Fyra svenska spelare med i Uefa:s lag efter U17-EM. Kul framgång för svensk fotboll men det är knappast så att utvecklingen av talanger är löst.

***

Behrang Safari tackade nej till landslaget. För hur länge återstår att se, det heter att det är tillfälligt, men om det hänger ihop med spel i Basel med övernattningar och med tvillingar på något drygt år så lär det inte lösa sig inom kort.

Naturligtvis påverkas vänsterbacken av att han knappast känner sig given och dessutom har Erik Hamrén vid ett par tillfällen visat att förtroendet för Safari är begränsat. Inkastet mot Holland och när Martin Olsson gick från läktaren in på planen efter Oscar Wendts match i Ungern.

Annons

Efter det ledarskapet är man kanske inte benägen att offra sig, och det är inte Behrang Safari ensam om att känna i landslaget. Även om få är villiga att tacka nej till chansen att få spela ett VM för det. Samtidigt är den Lund SK-fostrade backen en spelare som gillar trygghet, och excellerar i den.

Kanske är det ett riktigt beslut för alla parter att inte vara en del av landslaget. Att sedan inte Bundesligas Oscar Wendt är med går att diskutera, men där har inte heller Hamrén haft fullt förtroende och som förbundskaptenen upprepar: han tar ut den bästa truppen.

***

Håkan Ericson hade inte talat med John Guidetti och visste inget om anfallarens status, men att han är med på Manchester Citys officiella lagfoto som togs i morse är alltid något. Samtidigt hörde jag att det är månad till innan han kan spela.

Annons

***

Det är lätt att tala om att visa respekt för ens arbete, det är en annan sak att visa det.

Publicerad 2013-10-01 16:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto