Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Krydda med Berg eller Hrgota

Lundhs blogg

Erik Hamrén tar i eftermiddag ut truppen till VM-kvalen mot Österrike och Tyskland. Två matcher som avgör om Sveriges VM-hopp ska leva och i förlängningen avgör de även förbundskaptenens öde. Trots två segrar i september är det press på Blågult.

Först ut är matchen mot Österrike och där ett kryss kan räcka för bortalaget sett till att man har Färöarna i sista matchen, bättre målskillnad och att Sverige då möter Tyskland. Sedan kanske inte Löw o Co går för fullt, men det återstår att se.

Så här är läget i gruppen:

 Tyskland 8 7 1 0 28 7 22
 Sverige 8 5 2 1 14 8 17
 Österrike 8 4 2 2 16 8 14
 Irland 8 3 2 3 13 13 11
 Kazakstan 8 1 1 6 4 17 4
 Färöarna 8 0 0 8 3 25 0

 

För att avgöra en andraplats i gruppen gäller följande:

  • a) Poäng efter alla matcher
  • b) Målskillnad efter alla matcher
  • c) Flest gjorda mål efter alla matcher

Om två eller fler lag är lika efter de kriterierna gäller:

  • d) Inbördes möten
  • Annons
  • e) Inbördes målskillnad
  • f) Flest gjorda mål i inbördes möten
  • g) Flest gjorda mål på bortaplan i inbördes möten förutsatt att det bara är två lag
  • h) Om två lag är lika efter det väntar en avgörande match på neutral plats. Vid oavgjort vid full tid blir det förlängning 2 x 15 och sedan eventuellt straffar.

Då inser ni att vid svensk vinst mot Österrike är en plats i playoff klar för Sverige. Vid kryss måste Sverige ta en poäng mot Tyskland för att vara klart för playoff, eller så måste Österrike tappa poäng borta mot Färöarna. Vid svensk förlust måste Sverige hämta in skillnaden i mål mot Tyskland för att gå om Österrike.

När Erik Hamrén presenterar truppen i eftermiddag är det säkerligen i stort sett de gamla vanliga namnen som är nedskrivna på hans lapp och det lär se ut på följande vis:

Målvakter: Andreas Isaksson, Johan Wiland, Kristoffer Nordfeldt

Annons

Backar: Mikael Lustig, Adam Johansson, Per Nilsson, Andreas Granqvist, Mikael Antonsson, Jonas Olsson, Martin Olsson, Behrang Safari

Mittfältare: Pontus Wernbloom, Kim Källström, Rasmus Elm, Anders Svensson, Albin Ekdal, Sebastian Larsson, Alexander Kacaniklic, Jimmy Durmaz, Erkan Zengin

Forwards: Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Tobias Hysén, Ola Toivonen

Möjligen kan det vara Pierre Bengtsson istället för Behrang Safari som ju tackat nej på grund av fotproblem under hösten men samtidigt gjort starka insatser i Basel och sett till spelet mot Chelsea är det svårt att förstå hur Bengtsson går före.

Albin Ekdal är avstängd mot Österrike men Leif Swärd ville gärna att Hamrén tog hem mittfältaren så att landslagsläkaren kunde kolla in hans ljumske och se om han inte kan spela mot tyskarna, och där lär förbundskaptenen lyssna.

Annons

Förutom att vi är många som gärna sett Mathias Johansson i landslaget – läs bara Viktor Elm i Offside – så borde Hamrén addera en anfallare som är mer inriktad avslutare i truppen. Dels för att Sverige kan behöva jaga mål, dels för att Zlatan har ett gult kort.

Två alternativ finns:

Marcus Berg har trots allt gjort tre mål på fem matcher i Panathinaikos och verkar ha hittat hem igen efter skadeproblem och en tuff tillvaro i Hamburg SV. Det är en spelare som i rätt slag kan göra mål och som är farlig i straffområdet.

Branimir Hrgota är bara inhoppare i Borussia Mönchengladbach men har fortsatt att göra en del mål i Bundesliga i höst och det är en spelare som hade kommit in utan att ha något att förlora och också är en mer renodlad forward.

Ingen av dem är aktuella för att spela från start sett till att där är Elmander och Ibrahimovic givna i Hamréns startelva men om Sverige ligger under mot Österrike och ska pressa på hemmaplan då kommer inte Elmander till sin rätt.

Annons

Lägg till att Johan Elmander inte är en avslutare av den typen och hans målfacit är rätt talande för det. Då hade Sverige behövt en vassare avslutare och för mig är Berg eller Hrgota före Toivonen som förvisso spelar i PSV men inte nätar och Hysén.

***

Över en miljon sålda böcker och nu på väg mot Kina, Ryssland och Turkiet. Succén för “Jag är Zlatan” är värd många hundra miljoner kronor.

***

Konstigt att O’Leary’s i Göteborg vägrade tillåta Aftonbladet att livesända Jörgen Lennartssons presskonferens. Eller har sportbarskedjan dåliga erfarenheter av tv-sändningar?

***

Malmö FF skapade luckan ner till IFK Göteborg efter ett sent segermål mot Mjällby och det var Erik Friberg som smög fram på bortre stolpen och nickade bollen förbi Mattias Asper som tidigare räddat några bra lägen.

Annons

Nej, det var ingen fantastisk insats av MFF men man hade tålamod och bara malde på trots att målet dröjde. Starkt att inte helt tappa spelet i jakten på ett segermål och till slut kom läget som Friberg utnyttjade till att fixa tre poäng.

Även om allsvenskan har fyra omgångar kvar och det kan svänga så har jag svårt att se Blåvitt vinna rubbet och samtidigt Malmö slarva så mycket att man missar SM-guldet.

Malmö, 54 poäng, 23 +

Spelprogram: Häcken B, BP H, Elfsborg B, Syrianska H

Kommentar: Naturligtvis är det tuffa matcher på Hisingen och i Borås men det kan räcka långt med två kryss där och sedan segrar mot BP och Syrianska. Det skulle ge 62 poäng och då har man även bättre målskillnad.

Göteborg, 50 poäng, 18 +

Spelprogram: Djurgården B, Öster H, Mjällby B, Norrköping H

Kommentar: Om MFF går upp på 62 poäng så måste Blåvitt vinna resten och redan den första bortamatchen mot ett pånyttfött Djurgården kan bli för tufft. Måste verkligen slå Dif för att sätta fortsatt press på Malmö FF framöver.

Annons

En extra krydda är att IFK Göteborg spelar mot Djurgården klockan 15:00 nu på söndag och Malmö FF drar i gång på Hisingen 17:30. Seger för IFK och det kanske, kanske kan pressa Malmö. Å andra sidan ger poängtapp för Blåvitt en extra injektion för MFF.

Likadant upplägg är det söndagen efter VM-kvalen, då spelar Blåvitt 15:00 mot Öster och MFF kör i gång 17:30 mot BP. Veckan efter spelar Blåvitt mot Mjällby på söndagen och MFF mot Elfsborg på måndagen.

***

Per Nilsson i Offside: “Tycker man att Hamrén får mycket kritik är det inget mot hur utsatt Löw är.” Har mittbacken berättat det för förbundskaptenen?

***

Roligt att både krönikan om Otto Martler och sammanställningen av Håkan Milds värvningar med betyg tillhörde de mest lästa på fotbollskanalen.se i förra veckan.

Publicerad 2013-10-01 09:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto