Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Frågorna Hamrén måste ha svar på

Lundhs blogg

Landslagsspelarna droppar så sakteliga in på Park Hotell i Stockholm. Samlingen inför VM-kvalets avgörande är inledd och det första träningspasset sker måndag kväll, på Söderstadion. Räkna dock inte med många sett till att majoriteten spelade match på söndagen och därmed kör rehab istället.

För Erik Hamrén är det en samling som kan definiera hans tid som förbundskapten. Österrike och Tyskland väntar på Friends Arena och Sverige måste ta två poäng för att nå ett playoff till VM i Brasilien. Sämre utgångsläge än det kan man definitivt ha och möjligheterna till att ta sig till i varje fall playoff är goda.

Samtidigt har Hamrén en hel del frågor att brottas med inför avgörandet – och de måste han ha svar på till på fredag kväll då det är möte med Österrike:

* Förstemålvakten Andreas Isaksson har haft axelproblem och missat två matcher. Han stod för Kasimpasa i söndags men hade ont. Vågar förbundskaptenen chansa med honom?

Annons

* Mittbackarna Per Nilsson och Mikael Antonsson har inte haft några roliga veckor i klubblaget. “Anton” har fått se nio mål passera i Bologna och tyvärr har han inte glänst. Nilsson spelade själv fram till ett av Hamburgs fem mål på Nürnberg och innan dess var han magsjuk. Andreas Granqvist fick direkt rött för tio dagar sedan och var avstängd i helgen. Bäst form har den Hamrén-ratade Jonas Olsson visat. Hur ska förbundskaptenen hantera det?

* Albin Ekdal fick chansen i juni och visade i september att han var en viktig pjäs på mittfältet. Hur ska han ersättas nu när han är avstängd och skadad? För inte rubbar väl Hamrén på Anders Svensson? Då är frågan: blir det Rasmus Elm, Kim Källström eller Pontus Wernbloom? Elm är precis tillbaka, Källström var dumpad i augusti och Wernbloom har fallit i från och är en spelare som tar risker med sitt tuffa spel.

Annons

* Kantspelarna Sebastian Larsson och Alexander Kacaniklic har inte övertygat i klubblaget efter VM-kvalet och för Kacaniklic del slutade det med läktaren. Dags för Jimmy Durmaz?

* Är det någon fara med Zlatan Ibrahimovic? PSG:s anfallare fick en smäll i matchen mot Marseille i söndags och blev utbytt och lindad.

Erik Hamrén vill i grunden inte ändra på något som han inte måste vilket innebär att bara Albin Ekdals position är öppen och där står det mellan Elm och Källström och där den senare antagligen är steget före sett till att han visat en stegrande form och har spelat 90 minuter till skillnad från Rasmus Elm.

När träningen sätter i gång på allvar på tisdag lär Hamréns startelva se ut på följande vis:

Isaksson – Lustig, Antonsson, Nilsson, Olsson – Larsson, Svensson, Källström, Kacaniklic – Ibrahimovic, Elmander.

Annons

Sedan får träningarna avgöra om det blir några skiften och om Hamrén kommer fram till några andra svar på frågorna som han ställs inför när VM-kvalet går in på slutvarvet.

***

Island har ett utmärkt läge att ta sig till playoff. Seger mot gruppjumbon Cypern på fredag och det ska mycket till för att Lasse Lagerbäck inte ska lyckas med sitt uppdrag. Onekligen häftigt att han fått till det.

***

Norska branschtidningen Kampanje är betydligt vassare än både Resumé och Dagens Media och nu skriver man att budgivningen gällande de nordiska tv-rättigheterna för Champions League 2015/16-2018/19 är på väg att börja. På blott tio år har priset stigit med 357 procent och frågan är om någon kan utmana MTG/Viasat?

Har svårt att se min egen arbetsgivare i form av TV4-gruppen/CMore vara med i dansen. Eller blir det samarbete med norska TV2? Telenor som äger en tredjedel av CMore kan vilja att man köper men det är stora pengar med ett pris på 1,6 miljarder norska över tre år. Tror snarare det handlar om SBS som fått nya och rika amerikanska ägare och har kanaler i de olika länderna.

Annons

Eller finns det en aktör likt British Telecom i Storbritannien som gick in och köpte rättigheterna till en del av Premier League? En helt ny aktör som behöver innehåll och vill etablera sig på allvar? Klart är att Team som säljer rättigheterna kommer göra allt för att få till en budgivning för att få till en bra försäljning.

***

Jag betvivlar inte att Viasat kan hantera OS i Sotji på ett bra sätt och sedan kommer man också att få brottas med reklamfrågan sett till att händelser av stor nationellt intresse måste visas i en kanal som når 90 procent av svenska folket. Då lär det bli TV3 eller TV6 och om inte ägarna vill bjuda på evenemanget så blir det reklamfinansierat.

Däremot måste jag undra om Viasats sportchef Erik Westberg själv tror på det här: “Vi har inte betalat mest pengar och därför tilldelats OS. Grejen är att IOK, som vi har ett nära samarbete med, sett våra sändningar och tyckt att vi var bra. Det därför vi får chansen”, vilket han sade i en intervju med Sportbladet.

Annons

När MTG köpte OS-rättigheterna var det första gången som IOK sålt OS-rättigheterna till en agent som sålde dem vidare. Att tro att den agenten styrdes av annat än pengar in vore som att tro på tomten. Skälet att IOK gjorde så var givetvis för att man ville ha in mer stålar, och inget annat.

***

Efter min krönika om belgisk fotboll och framväxten av en rad storspelare så reagerade en hel del med koppling till BP över att jag hade med klubben i rubriken. Det finns få grejer som är så laddade som ungdomsidrott och det är naturligtvis så att det inte finns rätt eller fel utan en hel del uppfattningar.

På gott eller ont har BP blivit en symbol för en vanlig typ av upplägg som en majoritet av de svenska klubbarna jobbar efter. Sedan är det naturligtvis så att belgisk fotbolls framväxt har fler förklaringar än bara ett skifte i inriktning på ungdomsfotboll, men som krönikör handlar det om att försöka väcka debatt och spetsa till det.

Annons

Jag hade på måndagen ett intressant snack med Ola Larsson som är akademiansvarig för BP och vi är inte ense om allt men när det gäller en sak så var vi överens, och det är att svensk fotboll saknar en debatt. Därför var det spännande att snackas vid och det är nyttigt att brottas med andra synpunkter.

***

I Fergie Time snackade vi landslaget och där var jag och Simon Bank oense om startelvan:

***

Både IFK Göteborg och Malmö FF snubblade vilket innebär att guldstriden lever, samtidigt är det svårt att tro att MFF inte ska ta sex poäng mot BP och Syrianska på hemmaplan och det blir svårt för Blåvitt att nå.

Publicerad 2013-10-07 13:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto