Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF:s dom blir en symbol över misslyckandet

Lundhs blogg

Alla är vi nog ense om att det var idioter som gick till attack mot Gais-klacken när Hammarby mötte Gais på Tele2 Arena. Närmast en terrorattack, där har SvFF:s Disciplinnämnd helt rätt. Däremot är domen en tydlig symbol över vilket misslyckande det är när ett fåtal idioter kan få fortsätta att förstöra för svensk klubbfotboll och alla dess anhängare.

Den stora massan får ta skiten för att samhället inte kan sätta stopp för maskerade idioter som härjar fritt. Varför får det fortgå? Varför griper man inte någon? Jag har inte sett något om att polisen gripit och lagfört någon av de maskerade dårarna. Det talades efteråt om att identifiera i efterhand. Jaha.

Istället får nu Hammarby ta idioternas straff och indirekt så blir alla i och kring klubben straffade. Hur ska Hammarby få fram resurser att bekämpa idioterna, som samhället tillåter härja fritt, om SvFF ser till att ta pengar från klubben både direkt i form av böter och indirekt i form av matcher utan publik?

Annons

Det är faktiskt obegripligt att vi inte kommit längre. Det hjälper inte att straffa klubbarna. Nej, jag har ingen lösning här och nu, men efter att ha följt den här frågan i över 15 år så är det rätt klart att det inte fungerar att jaga klubbarna. Mitt intryck är att deras säkerhetspersonal gör vad man kan för att hålla dårarna från att förstöra.

Självklart finns det mer att göra från spelare och ledare i tydliga avståndstaganden. Detsamma gäller en del av de mer aktiva supportrarna som emellanåt hänger sig åt felaktiga projektioner, vägrar se problemen med hatet, hoten och hånen samt inte alltid inser problematiken till fullo, och därför driver en linje som slår mot fotbollen och därmed mot dem själva.

Men de som hävdar att mer polisresurser samt att slopandet av polisnotor får en negativ inverkan på klubbarnas vilja att mota bort de onda krafterna har ingen koll överhuvudtaget. Alla oinsatta ledarskribenter och debattörer samt politiker och utredare och andra oinsatta som på allvar tror det borde ta rygg på Jonsson, Rickmer och Koch i de olika klubbarna för att få verklig insikt.

Annons

Efter att ha tagit del av Disciplinnämndens dom mot Hammarby så inser jag att även dess ledamöter borde hänga med på ett eller flera studiebesök ute hos klubbarna som befinner sig i frontkriget mot maskerade dårar som riskerar att torpedera svensk fotboll på allvar. För i en tid när den stora trenden går åt rätt håll slår dessa händelser mot den, och risken är att det vänder.

Svensk fotboll måste precis som samhällets olika delar inse att klubbarna inte är problemet utan de är vägen för att nå ett slut på de här sorgliga problemen. Tyvärr får man säkert aldrig bort dem helt, men klubbarna måste få hjälp istället för stjälp. Böter och straff är lika effektivt som att säga till en dyslektiker på skarpen att hen ska stava rätt och läsa högt utan att göra fel.

Publicerad 2013-10-10 11:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto