Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Döper Island en vulkan efter Lagurbäcki?

Ett VM-kvalpaket:

Krönika inför i kväll med hopp om en ny magisk kväll.

En SUPERGUIDE att klippa ut och spara om alla förutsättningar för att Sverige ska nå VM i Brasilien.

Så vill fotbollskanalen.se att Hamrén ska formera startelvan.

***

Älskar Expressens humoristiska kupp mot Österrike. Att det irriterar lite är sin sak, men det går inte att skylla en svensk förlust på det. Och de som naivt nog tror att kommersiella medier vill ha negativa nyheter behöver tänka om, för en svensk förlust säljer inte tidningar, genererar inte klick eller kollade videos.

Svensk framgång i idrott däremot, det ger bra upplagor av tidningar och många som både vill läsa om och se bilder från matchen där Zlatan o Co gjorde succé. Så tro inte att Expressen gjorde det här för att få till en negativ prestation, snarare tvärtom, för blott svensk seger ger klirr i kassan.

***

De NK-kassarna som några av de svenska utlandsproffsen bar på häromdagen tyder på att det inte är lågkonjunktur i fotbollsvärlden. Såg ut som när man själv storhandlar.

***

Rasmus Elm från start alltså. Han är onekligen Erik Hamréns man till skillnad från vad Kim Källström blivit. Förvånad att Elm som spelat relativt lite efter sin sjukdom kliver in, men det är givet att han har mycket i sig. Problemet är bara att han aldrig riktigt fått ut det i landslagströjan. Kanske dags nu?

Annars är det en väntad startelva från förbundskaptenen: Isaksson – Lustig, Antonsson, Nilsson, Olsson – Larsson, Svensson, Elm, Kacaniklic – Ibrahimovic, Elmander

Lite orolig över hur Antonsson agerat i klubblaget och det har varit fritt fall för Bologna som släppt in tre mål i snitt och det jag sett av honom har inte imponerat. Inte heller i landslaget där det var en aning osäkerhet från “Antons” sida men det blev aldrig straffat mot Kazakstan eller Irland.

***

För ett drygt år sedan var Island nere på plats 131 på Fifa:s världsrankning. Även om det systemet har sina brister så är det trots allt en slags signal och landet har aldrig varit längre ner på den listan sedan Fifa för 20 år sedan började med att ranka världens länder i fotboll.

Det var alltså i maj 2012 som Island var efter Färöarna och Luxemburg på rankningen och samtidigt mötte Sverige. Islänningarns nya förbundskapten Lars Lagerbäck stötte på sin efterträdare, Erik Hamrén, ett EM-genrep på Gamla Ullevi.

Zlatan Ibrahimovic stod för ett mål och en assist och Christian Wilhelmsson avslutade med ett mål när Blågult vann med 3-2 där siffrorna snyggades till lite efter en rapp svensk start.

VM-kvalet började först till hösten för Island och Lagerbäck hade då börjat få styr på landslaget och man inledde med att besegra Norge i den första matchen. Hoppet steg på den lilla ön som aldrig nått ett stort mästerskap. Närmast var i kvalet till EM 2004 i Portugal där man föll i sista omgången.

Blott fyra dagar efter vinsten på blåshålet Laugardalsvöllur i Reykjavik – Vångavallen framstår som en symbol för lä i jämförelse – så kom Island tillbaka till verkligheten. Förlust borta mot Cypern med 1-0 och VM i Brasilien framstod lika avlägset som alla andra stora mästerskap.

Förbundskapten Lagerbäck gav inte upp och en imponerande seger borta mot Albanien följdes av hemmaförlust mot Schweiz och berg-och-dal-banan fortsatte under kvalet med en stark bortaseger mot Slovenien följt av att man tappade en 2-1 ledning hemma mot samma Slovenien och förlorade med 2-4.

För en månad sedan kom den verkliga bragden, när gruppledaren Schweiz hade 4-1 mot Island efter en timmes spel på hemmaplan men Johan Gudmundsson ville annat och stod för tre mål varav det sista på tilläggstid som betydde 4-4. Poängen gav Island en rejäl injektion och av bara farten slog man Albanien hemma.

Det är ingen sprudlande attackfotboll som Lagerbäcks Island bjuder på, men det är förståeligt, och som alltid handlar det om att göra resultat. Det har svensken gjort, och Island har gått som en IT-aktie gjorde hösten 1999, spikrakt uppåt, och man är i dag rankade som landslag nummer 54 i världen.

Dock är det inte så att defensiven är fundamentet utan det handlar om att man besitter en rad vassa offensiva spelare: Gylfi Sigurdsson, Birkir M Bjarnasson, Aron E Gunnarsson, Eidur Gudjohnsen, Gudmundsson och Kolbeinn Sigthorsson och där har man fått se ett Lagerbäckskt landslag släppa in lika många som man gjort.

Island var ju med i U21-EM häromåret och har varit på frammarsch men det är ändå imponerande att lyfta ett land med under 20 000 registrerade spelare och utmana om en plats till play off även om det var den lättaste VM-kvalgruppen och här är tabellen inför de två avgörande omgångarna.

 Schweiz 8 5 3 0 14 5 18
 Island 8 4 1 3 14 14 13
 Slovenien 8 4 0 4 11 10 12
 Norge 8 3 2 3 9 9 11
 Albanien 8 3 1 4 8 9 10
 Cypern 8 1 1 6 4 13 4

 

Allt är upplagt för att Lars Lagerbäck ska ta Island till playoff med en möjlighet att nå Brasilien. Fredag kväll tar man emot bottengänget Cypern på hemmaplan och sedan väntar Norge borta. Sett till att norrmännen möter Slovenien när Island möter Cypern så är islänningarna avhängiga på resultaten från andra.

Jag var för snabb när jag i en tidigare blogg trodde att det kunde avgöras redan fredag kväll, men några läsare rättade mig och det handlar för Island om att först besegra Cypern på hemmaplan – typiskt en svår match för ett Lagerbäck-landslag – och sedan åka till Oslo för att ta en till tre poäng beroende på hur Norge-Slovenien slutar.

Jag hoppas verkligen att islänningarna når VM-play off och döper en vulkan efter Larsur Lagurbäcki och sedan ber jag till någon gud att Sverige inte får möta Island i ett eventuellt playoff. För jag kan inte tänka mig en värre motståndare än just Lagurbäcki och ett batteri hårdföra vikingar.

***

Briljant 1Offsides Johan Orrenius om hur Hamrén, Hysén, Söderberg och andra reagerar på Nobelpristagaren i litteratur.

Briljant 2DN:s Axel Björklund om turerna kring att spela på vinnaren av Nobelpriset i litteratur.

***

Zlatans app var förvånansvärt tam och särskilt med tanke på att man släppte den och fick maximalt med mediautrymme. Sedan var det humor att man censurerade bort en artikel från SVT som handlade om den i dag så ökända kontaktannonsen.

***

Landslagets nya presschef Niklas Bodell har haft en svajig samling. Först kallade han Zlatan Ibrahimovic förbundskapten och inbjöd till enbart engelska då det inte fanns någon utländsk press. Under torsdagen hetsade Anders Svensson om huruvida han var läckan gällande Rasmus Elm på stängd träning och Svensson undrade om Bodell hade kalsongerna. Det följdes upp med att Erik Hamrén tackade för den tid som varit med Bodell på sin presskonferens.

***

Kastar verkligen Erik Hamrén kostymerna? Elva förluster är kostymer för knappt 100 000…förbundskaptener tjänar bra. Hade varit billigare med träningsoverall. Eller var det bara ett skämt.

***

Öppet tak och en nylagd gräsmatta som är bra. Sverige har inget att skylla på. Slår man inte Österrike hemma ska man inte planera för Brasilien.

Publicerad 2013-10-11 kl 08:52

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons