Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hellre Kiev än Lissabon - och Aten är okej

Lundhs blogg

Sveriges försvar blev kölhalat den andra halvleken mot Tyskland och 2-1 i paus blev hastigt och mindre lustigt 3-5 när slutsignalen ljöd från den skotske domarens pipa. Värsta var att det kunde rasslat än mer om tyskarna gått för fullt mot ett B-betonat svenskt lag som trots allt stod upp bra i första, och utnyttjade chanserna.

Då var det kul att se Tobias Hysén och Alexander Kacaniklic utnyttja chanserna man spelade sig fram till och sprätta in både 1-0 och 2-0. Även om det mest var handbollsspel från tysk sida resten av halvleken så var den tyska effektiviteten och viljan inte något som Jogi Löw kan skriva hem om, men det var mest en tidsfråga.

Ett skitmål, hette det från svensk sida, och det var Mesut Özil som stod för en viktig reducering tätt före paus och alla i publiken hade inte satt sig för andra halvlek innan det stod 2-2. Sedan var det roliga över från svensk sidan, även Hyséns 3-4 var en godbit som höll Zlatan-klass, så var det en lektion i kvick, rapp, teknisk fotboll.

Annons

Även deppigt att få se det relativt nya svenska mittbacksparet bjuda på några av målen och Pierre Bengtsson vs André Schürle påminde om Damien Duff vs Alexander Östlund. Även om Rasmus Elm glimtar till så är han inte där än, och Ola Toivonens defensiv var klart starkare än offensiven, och det är inte bara ett plus som “tia”.

Martin Olsson visade klassen precis som Tobias Hysén. Annars hade inte Erik Hamrén mycket att glädjas åt, och om det var det som gjorde att han återigen var på dåligt humör, eller om det hans paranoia där han verkar uppleva att alla är ute efter honom, vet jag inte. Men det humöret kan inte vara något plus för vare sig honom eller landslaget.

Eller så var Hamrén sur för att en del av de skadade spelarna inte vill spela nu när playoff var hemma, och att de ville vila istället för att riskera något? Ja, vem vet, det kanske räckte med att se mittbackarna göra nya misstag, och bjuda på nya mål, och därför börja oroa sig för hur det ska gå i playoff.

Annons

Naturligtvis är det ingen skam i att förlora mot tyskarna, MEN man får inte släppa in fem mål på hemmaplan, och särskilt inte på de sätten som man gör det. Bjudningar som gjorde det lättare för tyskarna att briljera i målskyttet. Det är något som brister, och det kan inte bara vara individerna.

Förlusten var den första på hemmaplan i tävlingssammanhang för Hamrén. Går inte att dra för stora växlar på det, men det svenska försvarsspelet har definitivt problem och kommer att få det även mot svagare motstånd. För det finns gränser på hur många gånger man kan resa sig.

Vad ska Hamrén göra? Ja, det finns inte mycket tid att spela på och det gäller att hitta rätt i konstellationerna. Martin Olsson är given och för mig är Per Nilsson och Jonas Olsson den bästa kombinationen av de tillgängliga backarna.

Annons

I mål är Andreas Isaksson snäppet före Johan Wiland och har spelat den här typen av matcher. Visade mot Österrike att han håller högsta klass. Sebastian Larsson eller Mikael Lustig är alternativen till höger, men inte Bengtsson.

Sedan saknar Sverige ett råskinn på mitten som ser till att täcka upp och städa framför backlinjen. För det är inte så att backarna är ensam skyldiga till att de hamnar i pressade lägen och begår misstag, det handlar även om vilka alternativ de har.

Naturligtvis får Sverige ett helt annat offensivt hot med Zlatan Ibrahimovic på planen och framför honom ligger förhoppningsvis en frisk och hel Johan Elmander. Tobias Hysén är en joker. På vänsterkanten är Alexander Kacaniklic farlig och det är inte alltid han ställs mot den här typen av klass på backen.

Kanske ska Hamrén också fundera över filosofin att ta mycket risker. Passar det i ett dubbelmöte? Är osäker på om man inte behöver riskminimera en del och se till att det inte rasslar till så fruktansvärt bakåt i form av chanser och en del mål som det emellanåt gjort i det här kvalet. Ingen brottarfotboll men en uns mer försiktighet.

Annons

***

Kiev och Club Babian. Varför inte?

***

Väldigt roligt att Lars Lagerbäck tog Island till playoff och jag tror inte någon vill åka till Reykjavik i november och spela match. Vilken kvalkung han är. Kan han gå hela vägen? Givetvis.

****

Nu är det klart vilka som går till playoff: Kroatien, Grekland, Portugal, Ukraina, Frankrike, Sverige, Island och Rumänien.

Följande seedas: Kroatien, Grekland, Portugal och Ukraina.

Följande är oseedade: Frankrike, Sverige, Island och Rumänien.

När lottas playoff: Måndagen 21 oktober, 14:00.

Var lottas playoff: Fifa:s högkvarter i Zürich.

Var ser man lottningen: På fotbollskanalen.se.

Vad lottas: Fifa lottar först vilka lag som möts, ett seedat lag mot ett oseedat. Därefter lottar Fifa vilket lag som börjar hemma respektive borta.

När spelas playoff: Fredag 15 november och tisdag 19 november.

Annons

Hur kommer man åt biljetter: Den 24 oktober släpper SvFF biljetterna till hemmamatchen på Friends Arena och man hoppas att alla ska kunna ansöka om bortabiljetter redan 22 oktober.

Vilken kanal TV-sänder playoffTV4 här rättigheterna till Sveriges hemmamatch, ingen tv-kanal har rättigheterna till bortamatchen eftersom det inte är klart vilket land det blir.

Vilka förutsättningar gäller i playoff: Vanliga regler, det vill säga att flest bortamål ger avancemang vid lika antalet gjorda mål i bägge matcherna. Mål i en eventuell förlängning för bortalaget räknas också dubbelt. Kan man inte skiljas åt efter två matcher och förlängning på 2 x 15 minuter i den andra matchen så blir det straffläggning.

Givetvis är det bättre för svensk del att börja borta och sedan avsluta hemma eftersom man är traditionellt starka hemma under Erik Hamrén. Det är då en fördel att ha spelat borta och försökt att ordna ett okej resultat och helst gjort något mål för att sedan få en möjlighet att avsluta jobbet på hemmaplan.

Annons

Frågan är vilket lag som är bäst för Sverige? Ukraina ser inte så starkt ut och rensar man bort San Marino har man elva mål på åtta matcher och släppt in fyra. Dubbelt kryss mot England är väl okej men det är inget landslag som skrämmer. Sverige hade dem i EM-premiären och borde ha vunnit den, och har den känslan med sig.

Även Grekland är ett okej alternativ. Man hade en rätt lätt grupp men har bara mäktat med 12-4 i målskillnad på tio matcher och att ta sig an ett defensivt och åldrande grekiskt landslag i Aten är helt okej. Kroatien har ett ruggigt lag på papperet men är helt ur slag och Sverige slog dem i februari 2012 på Maksimir-stadion. Det kan gå.

Portugal med Cristiano Ronaldo, Nani och en del andra stjärnor är svåraste motståndet. Tar sig nästan alltid till slutspel och har en sprakande offensiv även om man emellanåt har svårt med effektiviteten. Sett till hur det svenska försvaret sett ut så är inte en resa till Lissabon någon behaglig tripp.

Annons

***

Mycket märkligt att kalla in Alexander Gerndt utan att spela honom.

***

Rapporteras nu att flygpriserna till Brasilien nästa sommar börjar rycka uppåt. Vem är förvånad?

 

Publicerad 2013-10-16 01:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto