Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En AIK-seger som ger Alm fortsatt jobb, eller?

Lundhs blogg

AIK höll liv i den allsvenska guldstriden efter en något turlig seger mot IFK Norrköping. Fast ingen tror väl på allvar att Malmö FF tappar en ledning på fem poäng och sju mål över två matcher mot Elfsborg borta och Syrianska hemma. Särskilt inte när konkurrenterna knappast ser ut att vara formstarka.

Nej, det är bara frågan om när Malmö FF kan börja fira SM-guldet? På söndag i kavaj, efter att AIK spelat på lördagen och Göteborg på söndagen utan att någon av dem vinner mot BP respektive Mjällby? Eller på måndagen i Borås när MFF möter Elfsborg? Eller får det vänta till hemmamatchen mot Syrianska? Det sistnämnda är roligast.

Glädjer mig åt att Guillermo Molins gjorde det enda rätta och vände hem för att börja om, och visat sig vara ett guldvapen. Nej, han är inte samma spelartyp som Tokelo Rantie, men han är en vinnare och det visade han senast. Särskilt det andra målet mot BP var läckert och det var tur att MFF adderade honom till truppen.

Annons

IFK Göteborg har gjort det bättre än 2012 men när det väl brann till så gick luften ur laget. Fantasilöst och fegt och stelt och utan Tobias Hysén gick det inte att få någon spets senast mot Öster. Men det var inte där man tappade guldet, det skedde tidigare i höstas när man inte hade en nivå till och förlorade mot Kalmar och Djurgården.

Helsingborg har på många sätt överpresterat men under hösten säckade man ihop efter spelartapp och skador. Bara att kolla in Alejandro Bedoyas betydelse för franska topplaget Nantes för att förstå att han var viktig under våren, och lägg till May Mahlangus frånvaro och en hel del oroligheter i truppen så är det inte konstigt att man rasar ihop. Värsta för klubben är att man troligen bränner en plats i Europa.

Ryktena om Rikard Norlings återkomst i AIK dör inte ut. Hans starka ställning bland fansen gynnar honom och om MFF-styrelsen kör vidare på linjen att byta ut honom kanske det blir verklighet? Samtidigt är en plats i Europa något som kan räcka för att Andreas Alm att behålla sitt jobb. Vinsten mot Norrköping gör att det ser mer än troligt ut att man klarar det.

Annons

Naturligtvis var SM-guld målet för AIK men det är samtidigt så att de styrande säkert kan se en plats i Europa som en godkänd insats och att Alm får köra på. Fast riktigt säker kan man aldrig vara när Norling finns i bakgrunden. För inte är det väl Björn Wesströms sportchefsjobb som är vikt åt Norling? Eller är det en managerroll?

Senast jag pratade med Norling om att återvända till AIK så toknekade han till uppgifterna om att familjen flyttat hem till Stockholm och att han skulle följa efter. Det var i somras, men uppgifterna från både folk kring AIK och även runt om i allsvenskan talar om att allt är krattat för en återkomst för den förlorade sonen.

***

Intervjuad i Resumé i slutet av förra veckan där allt från tv-branschen, rättighetstapp, svartklubbar i Lund och ett eventuellt hipsterskägg avhandlades.

Annons

***

Avverkade en högklassig helg i Berlin, en stad som verkligen har allt. Späckat program med Bundesligafotboll mellan Hertha Berlin och Borussia Mönchengladbach inför 60 000 åskådare uppvarvat med olika museer om DDR, Tysklands historia och ett med modern konst i en bunker. Lägg på ett häftigt uteliv där vi testade hela spektrat från sunkiga baren 8mm till uppsträckta Grill Royal.

Inte nog med att prisnivån är sjysst, det är roligt och avslappnat på de flesta krogar och barer och käket håller god kvalitet. Lägg till att Bundesligas inramning alltid håller, om nu inte matchen gör det. Hertha vann med 1-0 och det var kul att se Oscar Wendt som var en av planens bästa och gjorde en stark första halvlek. Branimir Hrgota var däremot anonym i sitt inhopp.

Enda missen med Berlin är att alla röker i princip överallt. Hatar att stå i en bar och samtidigt befinna mig i ett askfat. Fattar inte att de stoppar det.

Annons

***

Henrik Larsson i Elfsborg? Ja, onekligen hade det varit kul att vara med när han träffar Jon Jönsson igen. Sedan hade det varit spännande att se vad Larsson kunnat göra med Elfsborgs material, och när Larsson slutade så blev han framför allt hyllad av Anders Svensson i Ekwall vs Lundh som menade att svensk fotboll måste ta vara på Larssons erfarenheter.

Kanske upplagt för Larsson, trots allt? Mer spännande namn än att ta tillbaka Magnus Haglund som även finns på klubbens lista, och som även är aktuell för Malmö FF. Stora tränarsnurren är i full gång och det är en del dominobrickor som falla för att andra ska sitta på plats. Däremot är det väl Hans Eklund som Kalmar FF gjort klart med, eller?

***

Uppgjorda matcher med Landskrona Bois inblandat? Åtminstone har Svenska Spel stoppat spel på klubbens matcher och det är bara att inse att pengarna är så stora att det givetvis går att köpa spelare för att påverka resultat. Hade gärna sett att speljätten som jobbar tätt med svensk fotboll var ännu tydligare, och kanske även SvFF.

Annons

Tyvärr finns den stora spelskandalen från 1990 alltid i bakhuvudet. Då Expressens Thomas Malmquist avslöjade flera uppgjorda matcher, men där resten av Sverige – idrotten, polisen, Svenska Spel och andra medier – gjorde allt för att döda storyn. Inget fick skita ner svensk idrott och man jobbade emot Expressen och “Malmen”.

Är rädd att alldeles för få vill skada fotbollen och dess mångmiljonrelation med speljätten Svenska Spel, för det ska bara spelas lagom och i goda vänners lag. Ingen vill se baksidan av spelbranschen och då framför allt inte att spelsyndikat kan vara inne och köpa matcher. Tyvärr är inte vare sig Fifa eller Uefa bättre, ingen vill störa.

***

Portugal-Sverige i playoff. Min krönika från i går pekar på en del brister hos portugiserna men att Ronaldos landslag givetvis är favoriter att tråckla sig vidare till Brasilien nästa sommar. Om det räcker för svenskarna med Zlatan, hemmaplan i sista matchen samt att hamna som underdogs, ja, det återstår att se. Det är inte kört, men Brasilien är långt bort.

Annons

Procent: 70-30.

Island och Lars Lagerbäck fick Kroatien i playoff och det är givet att om man ser spelare för spelare så ska det vara klar fördel för kroaterna. Ändå går det inte att räkna bort Gylfi Sigurdsson o Co. Särskilt inte sett till kaoset som präglat det kroatiska landslaget under sommaren och hösten, med bytt förbundskapten som följd, och dessutom är landets fotboll under press. Att spela på Island i november är inte lätt.

Procent: 35-65.

Frankrike-Ukraina är ett playoff som Didier Deschamps säkert anser vara möjligt. Trots allt så slog man Ukraina i EM 2012 men det ska inte glömmas bort att efter en synnerligen svag start så hittade Ukraina rätt under nya förbundskaptenen Fomenko. Dubbla segrar mot bland annat Polen och man pressade England till sista omgången. Det blir tajt och jämnt men det är troligt med fjärde playofförlusten för Ukraina.

Annons

Procent: 60-40.

Grekland-Rumänien. Sverige skickade hem Rumänien från VM 1994 efter straffdramat i Palo Alto men det var en period när landet var med i fotbollseliten och spelade EM och VM om vartannat, men efter EM-kvartsfinalen 2000 har det gått utför. Landslaget har precis som klubblagen halkat efter, och även om klubbarna är på gång så är inte landslaget på topp. Grekland kan det här med att karva ut resultat, och då mot sämre lag och kommer att fixa det här.

Procent: 75-25.

***

Förnuftet segrade i Landskrona.

***

Halmstad eller Öster? Kanske blir det BP trots allt? Brommapojkarna har först AIK på lördag och avslutar sedan borta mot Halmstad. Risken är att det blir noll poäng. HBK kan ta poäng borta mot Häcken och sedan slå BP för att ta sig förbi. Öster har Norrköping borta och Djurgården hemma och måste vinna bägge för att kliva förbi BP. Tufft men inte omöjligt.

Annons
Publicerad 2013-10-22 09:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto