Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ibland förstår jag de som gnäller på oss journalister

Lundhs blogg

Fastnade direkt i morse för DN:s grej (skriven av den eminente Lars Grimlund) om att till VM-playoffet Sverige-Portugal finns det bara 25 000 biljetter att köpa när man släpper dem. Skälet är att Portugal ska ha 5000 biljetter och sedan är det sponsorer och partners samt landslagets supporterklubb som är garanterade plåtar.

Jo, den journalistiska instinkten är naturligtvis att många känner sig blåsta när de slår upp DN. Givetvis hakade fotbollskanalen.se på storyn och även andra medier som Sportbladet (ironiskt nog tillhör de förbundets partners som får plåtar. Sett till att SvFF:s biljettansvarige tror sig ha kunnat sälja 200 000 biljetter så hade man aldrig kunnat tillfredsställa alla.

Samtidigt är det en omöjlig situation för arenans ägare. Det var inte så direkt att många var upprörda i juni när partners, sponsorer och andra köpte sina vanliga biljetter till matchen mot Färöarna. Då kom det 32 858 vilket är en bra siffra för det motståndet, och många var kanske just sponsorer.

Annons

Det är omöjligt att äta kakan och ha den kvar, och arenans ägare (som med rätta får en hel del kritik) måste ju försöka få arenan att gå runt ekonomiskt. Då kanske man är tvungen att sluta den typen av avtal med en slipspublik som pröjsar mer och en del sponsorer som delar ut biljetter eller säljer billigare mot goodwill, likt Sportbladet.

Något som givetvis påverkar stämningen på Friends Arena. Långt innan jag börjar som journalist åkte jag på landskamper – låg först i kön till biljettsläppet till EM 1992 – och då störde jag mig alltid på de som gjorde vågen framför mig. Jag var där för matchen, de var kanske där för en happening.

Så är det med landskamper, och det får man tugga i sig. Det är naturligtvis rätt av SvFF att jobba med fansgrupperingar och försöka samla dem på en kortsida för att skapa tryck. Det är långt i från fulländat men det är ett försök, och därför är det inte så konstigt att man bara har 25 000 biljetter att sälja till matchen i november.

Annons

Uppenbarligen kör förbundet ett poängsystem, enligt en kommentar nedan. Så att de som åker på många landskamper både i Stockholm och i utlandet kommer längre fram i kön när det gäller att köpa biljetter till den här typen av heta matcher som ALLA vill se. Vilket är en bra grund till att få köpa biljetter, om det nu är vida utbrett.

I grunden är vi journalister aldrig nöjda. Antingen är det för lite fans på en match, eller så är det fel fans och ingen stämning och nu finns det inte biljetter nog till fansen och så vill vi att folk ska bli förbannade. Dessutom vill vi att arenan ska gå med vinst, ha taket på eller av och så vidare.

Så måste det vara, för en kritisk inställning är grunden till journalistik, men jag kan förstå de som basar över biljettförsäljningen och ser hur vi i media piskar på. Trots allt är det väl så att om landslaget alltid var hett så borde det alltid vara fullt, och går man inte på alla matcher så kan man knappast vara arg för att man inte får plåtar nu.

Annons

Självklart är det mer komplicerat än så när det gäller Friends Arena och stämningen där. Det går verkligen att kritisera tremiljardersbygget för infrastrukturen, den risiga planen, akustiken, vattenpölarna under jumbotronen, att landslaget inte kan träna där och att det är en massa saker man inte tänkt på.

***

Kalmar FF:s bollkänsla är noll. Att inte testamentera Henrik Rydströms tröja är risigt.

***

Ett spelbolag öppnar nu för spel på att Friends Arena får ekonomiska problem. Det är för dåliga odds på att någon av ägarna till Friends Arena redan 2014 måste söka ekonomisk hjälp från staten eller staden för att jag ska satsa pengar på det. Är osäker om det kommer redan 2014, det kan dröja något eller några år.

Däremot är jag övertygad om att arenan kommer att gå i konkurs, eller möjligen tas över av Folksam som äger Swedbank som står för lånen. Det blir spännande den dag det går att spana in i ett bokslut och få en bild av hur det går för tremiljardersbygget där SvFF langat in stora delar av sina tillgångar.

Annons

***

HIF mot en förvisso budgeterad mångmiljonförlust, men det är klart att klubben är under tryck sett till att det egna kapitalet är på tolv miljoner kronor. En missad plats i Europa skulle verkligen tvinga HIF att sälja i vinter.

***

Kul att Kim Källström får beröm och uppmärksammas för sin insats med den lille pojken på Sverige-Tyskland. Landslagets mittfältare är en spelare som gör mycket vid sidan av planen och har bland annat en egen cup i Gothia Cup för spelare med funktionshinder och den typen av engagemang är underbart.

***

Är det konstigt att Häcken är i mediaskugga? Kanske inte. GP:s Mattias Balkanders intervju med klubbens målvakt är en uppvisning i att INTE bjuda på sig själv.

***

Precis när man andats ut efter ligaspel, allsvensk guld- och bottenstrid och playofflottning så är det fullt drag i Champions League och Europa League. Det är som om dessertvagnarna aldrig tar slut.

Annons

***

Det svenska U17-landslaget är häftigt att se och har överraskat, och dessutom har matcherna varit öppna och underhållande och med många profiler. Ändå är det osäkert hur många av spelarna som når hela vägen. Som Per “Texas” Johansson påpekade på twitter, det svåraste återstår: att ta en plats i ett A-lag.

När sonens fotbollslag var på besök på TV4 häromåret så bad jag Martin Åslund komma och snacka med killarna om hur det är att ta sig fram som spelare och vad som krävs för att kunna bli elitspelare. Det som fastnade hos mig var att Åslund var den ende i sitt P16-landslag som nådde allsvenskan.

***

Älskar att Alex Ferguson skrev en bok eftersom man får hans sida av en massa olika händelser och det är givetvis intressant. Samtidigt förstår jag dem som kritiserar honom för att han ger sig efter en massa spelare som hjälpte honom i jakten på framgångar. Å andra sidan ska kanske Roy Keane ligga lågt, han har själv skrivit en bok och avrättat en del på vägen.

Annons
Publicerad 2013-10-23 13:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto