Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tänk att Blatter inte ens har koll på vad Zlatan heter

Lundhs blogg

Malmö FF är svenska mästare 2013 och här är krönikan om Rikard Norling och klubbens mästarbygge och här hittar ni allt från guldmatchen i Borås.

***

Undrar ni om Sepp Blatter är rätt man att leda Fifa? Ja, han har i varje fall inte koll på varken vad Lionel Messi eller Zlatan Ibrahimovic heter. Vilket visade sig när han var med på en studentafton i Oxford häromveckan. För att vara en språkkunnig schweizare så briljerar han inte.

[youtubeplay id=”5sRa9tmU9Yk” size=”large”]

Sepp Blatter slog Lennart Johansson i presidentvalet i Fifa i juni 1998. Det var en aptitretare i Paris inför VM i Frankrike som började några dagar efter Fifa-kongressen men valkampanjen hade pågått mer än ett år. Många kring Lennart Johansson var säkra på seger, det var så många förbund som lovat att rösta på honom.

Annons

Verkligheten visade sig vara något helt annat och med siffrorna 111-80 så kunde Blatter gå från att vara generalsekreterare för Fifa till president. Schweizaren visste uppenbarligen hur han skulle hantera kampen och han hade säkert gott stöd av företrädaren Joao Havelange, och det snackades mycket om kuvert med pengar och så vidare.

Sepp Blatter har därefter blivit omvald flera gånger och senast var 2011. Då hans största rival, Qatars Mohammed Bin Hammam åkte dit med att ha försökt köpa röster och kastades ut från fotbollen för all framtid. Det var fler som åkte i efterskalven och Blatter inte bara aviserade reformer utan även att han skulle sluta 2015.

Nu har schweizaren ändrat sig och vill inte bara fortsätta efter 2015 – då han fyller 79 år – och dessutom förlänga mandatperioden till åtta år. I så fall sitter han minst till han fyller 87 år. Och frågan är om någon kan utmana honom, för det är imponerande och fascinerande vilken pli han har på Fifa som trots allt har 209 medlemmar.

Annons

Sepp Blatter har börjat varva upp och har börjat lova fler VM-platser till Afrika (CAF) och Asien (AFC) på bekostnad av Europa och Sydamerika. Två kontinenter som har 47 respektive 56 medlemmar och därmed har 103 röster ihop och det är nästan hälften av Fifa, vilket är en bra grund att stå på om man vill vinna valet som Fifa-president. Dessutom är det många förbund i både AFC och CAF som körs i egenintresse.

Många har varit osäkra på om Michel Platini skulle våga utmana Blatter men när fransmannnen i måndagens Times gjorde ett utspel om att öka VM 2018 till 40 deltagande länder är det givetvis för att för möta Blatters löften om fler VM-platser. Det lär bli ett löftenas krig och där är inget heligt, vilket Sydafrika fick erfara då man inte fick VM 2006.

Just det hade Blatter lovat när han såg till att samla stöd i Afrika inför valet mot Lennart Johansson. Istället gick VM till Tyskland i ett makalöst dribbel där Nya Zeelands Charles Dempsey avstod från att rösta i sista omgången för att inte ge Sydafrika möjligheten, då Blatter i så fall hade fått avgöra. Allt efter lite klassisk kohandel som gett en halv extra VM-plats till Asien.

Annons

Det är gott om den typen av turer inom Fifa, Uefa och de andra organisationerna och en majoritet är nog ense om att Blatter måste bort för att man verkligen ska få in mer transparens och klarhet. Dock tveksamt om det händer, jag tror att han vill dö på sin post för att undvika de skandaler som är givna den dagen han tappar makten.

Tror inte heller Platini klarar av att slå ut Blatter, eftersom Europa inte är väl ansett ute i världen. Glöm inte att Europa har överlägset flest VM-platser med 13. Asien har 4,5, Afrika 5, Oceanien en halv, Sydamerika 4,5 och Nord och Mellanamerika har 3,5. Brasilien är klart för VM redan från början.

Ur ett svenskt perspektiv är det trist om möjligheterna minskar och Europa dominerar fortfarande i VM men det är klart att de gamla koloniala strukturerna är hotade och det är vad Blatter rider på. Knappast något som Platini kan gå till val på. Då handlar det om att utöka VM till 40 länder och frågan är om det ens är realistiskt och vettigt?

Annons

Ja, vi lär se. Platini vs Blatter har bara börjat och sett till vad fransmannen gjort med Uefa så ser jag hellre att han styr Fifa än Blatter men möjligheterna är minst sagt små. Sepp Blatter kan sina grejer och vet exakt hur han ska få stödet som räcker att få sitta kvar och förhindra insyn i allt kring Fifa:s affärer, löner och ersättningar.

***

Vid 12:00 i dag ska mina nomineringar till Allsvenskans Stora Pris, som Cmore och Offside håller i, vara inne hos sekreterare Johan Orrenius. Måste bestämma mig nu, men det är inte så lätt.

***

Glad att Kalmar FF visade storhet nog att ändra sig och pensionera Henrik Rydströms tröjnummer.

***

“House of Cards”. “Orange is the new black”. Två fantastiska serier och jag har också fastnat för Netflix men givetvis så pröjsar jag de 79 kronorna i månaden som det kostar. Det är naturligtvis omöjligt att finansiera den typen av serier annars. På samma sätt är det med sporträttigheter, de kostar pengar och därför måste tv-bolagen ta betalt.

Annons

***

Sveriges U17-landslag fortsätter att överraska. Klassiskt, svenskt och disciplinerat försvarsspel kompletterat med vassa attacker räckte för att att sänka Japan i åttondelen. Man hanterade värmen och även om man gick på knäna på slutet så var japanerna helt fixerade av sitt tiki-taka som inte var effektivt.

Nu väntar Honduras på fredag eftermiddag. VM-kvartsfinalen går på fredag i Al Ain klockan 14:00 (svensk tid) och TV4/fotbollskanalen.se sänder direkt. Det känns öppet inför den matchen, men det går nog inte att parkera bussen. Svårt att se Sverige ta VM-guld sett till att Nigeria troligen väntar i semifinalen.

 

Publicerad 2013-10-29 08:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto