Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så hade jag röstat i Ballon d’Or

Lundhs blogg

Fifa har nu släppt de 23 kandidaterna som kan vinna Fifa Ballon d’Or på galan i Zürich i januari. Här är gänget som kan bli utsedd till bäst i världen i fotboll för herrar för 2013:

Gareth Bale (Wales), Edinson Cavani (Uruguay), Radamel Falcao (Colombia), Eden Hazard (Belgium), Zlatan Ibrahimović (Sweden), Andrés Iniesta (Spain), Philipp Lahm (Germany), Robert Lewandowski (Poland), Lionel Messi (Argentina), Thomas Müller (Germany), Manuel Neuer (Germany), Neymar (Brazil), Mesut Özil (Germany), Andrea Pirlo (Italy), Franck Ribéry (France), Arjen Robben (Netherlands), Cristiano Ronaldo (Portugal), Bastian Schweinsteiger (Germany), Luis Suárez (Uruguay), Thiago Silva (Brazil), Yaya Touré (Côte d’Ivoire), Robin Van Persie (Netherlands), Xavi (Spain).

De som röstar fram vinnaren är dels förbundskaptener och lagkaptener i de 209 länder som är medlemmar i Fifa, dels är det en journalist eller tidning från alla medlemsländer. Totalt kan det bli 627 som röstar om alla deltar.

Annons

Offside har en av de tre svenska rösterna ihop med Erik Hamrén och Zlatan Ibrahimovic. De cirka 600 röstande tar ut tre spelare var utav 23 nominerade och rankar dem som 1:a, 2:a eller 3:a och det ger fem, tre respektive en poäng när man lägger samman det.

Senast var det Lionel Messi som vann och han fick totalt 41,60 procent av poängen, tvåa var Cristiano Ronaldo som fick 23,68 och trea var Andrés Iniesta som fick 10,91 procent. Zlatan Ibrahimovic kom då på en tionde plats med 1,24 procent av poängen som stod på spel. Det var för övrigt tredje året i rad som Messi fick Fifa Ballon d’Or som priset heter i dag.

Tidigare fanns det två priser, dels Ballon d’Or som France Football delade ut, dels Fifa:s World Player of the Year. Till 2010 hade de två gått ihop och frågan är om det blev bättre? För egen del gillade jag Ballon d’Or bättre utan Fifa, men samtidigt har även det priset ändrats sedan Stanley Matthews fick det första 1956.

Annons

Från början gick Ballon d’Or enbart till europeiska spelare som representerade europeiska klubbar. Något France Football ändrade 1995 och då kunde även spelare från andra kontinenter som spelade i Europa få priset. Först ut var liberianen George Weah som tog hem priset det året. Vid 2007 som öppnade man upp för alla spelare, oavsett klubb och härkomst.

Till 2010 hade France Football och Fifa slagit ihop priset. Här har ni reglerna för Fifa Ballon d’Or där en begränsning är att spelare och tränare inte får rösta på sig själva, men det är inget som hindrar att Erik Hamrén röstar på Zlatan Ibrahimovic, vilket han för övrigt gjorde i fjol.

Ni kanske undrar vilka som tagit ut de 23 nominerade spelarna? Det är Fifa:s fotbollskommitté som leds av Michel Platini och är en rätt brokig skara män och många gamla spelare samt norskan Karen Espelund. Dessutom har France Footballs ägare, franska mediajätten Amaury Group som äger L’Equipe, Tour de France och en massa andra tidningar, sina experter.

Annons

Frågan är då vilka chanser Zlatan Ibrahimovic har? Tveksam till om han vinner, trots en oerhört stark höst men han har definitivt en möjlighet att bli bland de tre bästa som får komma till Zürich för Fifa-galan, även om det inte är omöjligt att den trion blir Messi, Ronaldo och Ribery.

Många av förbundskaptenerna och lagkaptenerna kommer naturligtvis att rösta på Ronaldo och Messi trots att den senare inte haft något av sina starkare år 2013. För det är just kalenderåret som gäller, och det handlar om följande som ska bedömas: “Sportslig insats samt allmänt beteende på och vid sidan av planen.”

Det är rätt svårt att ta fram en vinnare och det är klart att Bayern-spelare som Ribéry, Lahm, Robben, Müller, Neuer och Schweinsteiger är heta efter trippeln med Champions League som kronan.

Annons

Messi och Ronaldo gjorde många mål men titelmässigt blev det bara La Liga för Messi och inget för Ronaldo. Zlatan vann franska ligan och har bjudit på en rad spektakulära mål men vann inte Champions League, å andra sidan höll han Sverige vid liv i VM-kvalet.

Noterbart är att Robin van Persie är enda spelaren från Premier League-mästarna Manchester United och hans 2013 var inte alls lika bra som hans höst var under 2012. Kan inte se honom hota.

Ett av få stora mästerskap under 2013 var Afrikanska Mästerskapen som Nigeria vann men ingen från landet är nominerad. Brasilien vann för-VM men det räknas knappt.

Till Zlatans nackdel är att han spelar i Ligue 1 som inte är så högt rankad och framför allt inte har den stora spridningen och exponeringen. Han vann inte heller något stort även om PSG spelade jämnt med Barcelona i Champions League.

Annons

Ett plus är givetvis hans spektakulära mål som gett eko, med start med bicykletan mot England och sedan under året. Lägg till hans fortsatta shower nu när röstningen ska avgöras.

Är Zlatan bäst? Ja, det är förbannat svårt att mäta men det är givet att han tillhör världens bästa spelare och sedan är det en smaksak om vad man gillar. För mig är Bayern mer av ett lag och inte ett lag som hänger på en spelare som exempelvis Barcelona och Real Madrid emellanåt hamnat i. Precis som att Zlatan kånkade med sig PSG.

Om jag hade röstat för svensk media hade följande tre spelare varit med, och där handlar det inte om titlar, utan vad de spelarna presterat för sina lag:

Mina tre: 1) Zlatan Ibrahimovic 2) Cristiano Ronaldo 3) Robert Lewandowski

Vid sidan om spelarna så är tio tränare nominerade till Årets Tränare och det är följande gäng:

Annons

Carlo Ancelotti (Paris Saint-Germain/Real Madrid), Rafael Benítez (Chelsea/Napoli), Antonio Conte (Juventus), Vicente Del Bosque (Spanien), Sir Alex Ferguson (Manchester United), Jupp Heynckes (FC Bayern München), Jürgen Klopp (Borussia Dortmund), José Mourinho (Real Madrid/Chelsea), Luiz Felipe Scolari (Brasilien), Arsène Wenger (Arsenal FC).

Mina tre: 1) Jupp Heynckes 2) Alex Ferguson 3) Jürgen Klopp

Fifa och France Football delar även ut en Ballon d’Or till kvinnor och där är bara tio spelare nominerade, varav två är svenskar, vilket är starkt. Svenskan Susanne Erlandsson är en av de som är med och nominerar spelare och ledare ihop med France Footballs experter.

Precis som när det handlar om herrpriset så röstar förbundskaptener, lagkaptener och medier från varje medlemsland fram vinnarna ur följande nomineringar av spelare och tränare.

Annons

Nominerade: Nadine Angerer (Tyskland), Nilla Fischer (Sverige), Lena Goessling (Tyskland), Saki Kumagai (Japan), Marta (Brasilien), Alex Morgan (USA), Yuki Ogimi (Japan), Lotta Schelin (Sverige), Christine Sinclair (Kanada), Abby Wambach (USA).

Mina tre: 1) Nadine Angerer 2) Lotta Schelin 3) Lena Goessling

Även tränare är nominerade och två svenskar är med i matchen, varav fjolårets vinnare Pia Sundhage men det blir ingen upprepning av sångshowen från i januari.

Nominerade: Gilles Eyquem (Frankrike), Kenneth Heiner-Møller (Danmark), Ralf Kellermann (Wolfsburg), Shelley Kerr (Arsenal Ladies FC), Patrice Lair (Olympique Lyonnais), Silvia Neid (Tyskland), Cindy Parlow Cone (Portland Thorns FC), Even Pellerud (Norge), Anna Signeul (Skottland), Pia Sundhage (Sverige)

Mina tre: 1) Even Pellerud 2) Ralf Kellerman 3) Silvia Neid

Annons

Själv galan är på Zürich Kongresshaus den 13 januari och då presenterar man även FIFA-FIFPro World XI, FIFA Puskás Award (till årets snyggaste mål), samt FIFA Presidential Award och FIFA Fair Play Award.

Publicerad 2013-10-29 12:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto