Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tyvärr, men Falkenberg får det jobbigt

Falkenbergs FF krönte en makalös säsong med att inte bara vända 0-1 hemma mot Ängelholm till seger, utan man övertygade och bjöd på flera klassmål i en 4-2 seger.

För första gången i FFF:s historia är man klart för allsvenskan och det är en otrolig prestation. Sådant som bara blir svårare och svårare och det är bara att gratulera till seriesegern och avancemanget.

Hasse Eklund kom till klubben och lovade att den skulle bli kvar i Superettan efter fjolårets kval neråt, och den förre Öster– och HIF-anfallaren skapade ett starkt lagbygge som överraskade även tränaren.

Ett stabilt grundspel och där det var lätt för spelarna att gå in och ut i laget. Lägg till individuella spetsar som Otto Martler i mål, Victor Skiöld på topp och Niclas Eliasson som assistkung och FFF kunde utmana.

Inte minst klarade man av de stegrande förväntningarna under säsongens gång och även under hösten när man kunde darrat till, och då särskilt efter straffmissen mot Degerfors, men hela tiden fanns grunden och tryggheten där.

Förstärkningar under sommaren gjorde att man egentligen aldrig tappade ångan helt och sedan hade man naturligtvis en del flyt som inte fick så många allvarliga skador. Hasse Eklund kunde köra på med samma grundmanskap och det är alltid en bra bas när man ska få till framgångar i fotboll.

Lördag kväll går i festens tecken i Falkenberg och det är man värd. Samtidigt är det bara att inse att baksmällan blir desto tyngre. Inte nog med krånglet med arenan som man lär få dispens för till slut, men man tappar Hasse Eklund till Kalmar, Niclas Eliasson till AIK och Victor Sköld ser ut att vara på väg bort.

Det ser helt enkelt ganska mörkt ut för en klubb som inte ens omsätter hälften vad Syrianska mäktade med i Allsvenskan, och Falkenberg har knappast de stora resurserna som ligger gömda någonstans i den lilla staden och inte heller traditionen som grannen Halmstads BK. Dessutom gäller kraven vid ett avancemang inte bara spelare, spelartrupp utan allt runt om kring måste hänga med och växa. Tufft, tufft.

Gefle är en av få små föreningar som klarat av att etablera sig i allsvenskan trots minimala resurser jämfört med de flesta konkurrenter, men där fanns hela tiden en kontinuitet i klubben vilket gav en stabilitet när man byggde framåt.

Inte nog med att de flesta spelarna i truppen blev kvar efter avancemanget för Gefle, sportchefen Pelle Olsson som varit med tog över när tränaren Kenneth Rosén tragiskt nog gick bort efter att ha tagit klubben till allsvenskan hösten 2004.

Under Olsson så har Gefle fortsatt att med små medel och inga risker ta kliv. Om nu Hasse Eklund försvinner efter blott ett år i FFF så kan inga pengar från Kalmar FF ersätta det han påbörjat, utan istället får någon annan träda in i den rollen och det blir givetvis ett steg bakåt.

Problemet för en klubb som Falkenberg är att dess tränare och spelare befinner sig på en helt annan nivå än de flesta allsvenska föreningar och det krävs mycket för att en individ ska tacka nej till fetare lön och bättre förutsättningar och en större scen.

Falkenbergs FF hamnar omedelbart i ett vägskäl. Ska man delta i dansen och börja bjuda emot och värva eller acceptera att man är långt ner i näringskedjan och därmed inte riskera klubbens existens. Det sistnämnda är smartast men det är svårt att avstå.

Så när klubbledningen nyktrar till efter segerfesten gäller det att se möjligheterna att använda minst ett år i allsvenskan till att locka till sig rätt spelare och rätt tränare – och inte riskera ekonomin och klubbens framtid – och se till att man kommit högre upp i kedjan.

Ta Enköpings SK som ett varnande exempel. Klubben var uppe i allsvenskan för tio år sedan och försökte satsa och värva och det slutade illa. I höstas trillade ESK ner i division 3 efter att ha blivit sist i division 2 norra Svealand och ekonomin är därefter. Ja, ni fattar, det är inte kul.

***

Har Örgrytes ledning tålamod med den riktning klubben har? Direkt ut ur Superettan och ekonomin är som vanligt pressad.

***

Landskrona reste sig på nio och klarade av att ordna en poäng mot Sundsvall. Otroligt nog räckte det för att hänga kvar och glädjen efteråt var som om klubben vunnit något.

Givetvis har det varit fruktansvärt pressat efter spelskandalen och både spelare och ledare har kokat av ilska över det som hänt, och det är av största vikt att svensk fotboll tar det på allvar.

***

Värnamo och Varberg får kvala mot Dalkurd och Oddevold och känslan är att det blir lagen från Superettan som tar sig vinnande ur den kampen. Eller kliver Dalkurd förbi Brage?

***

Örebro SK är en försiktig klubb och det gjorde att man trillade ur allsvenskan och även att man studsade upp direkt. Grunderna finns där att etablera sig i den högsta serien men då måste man hitta en anfallare av allsvensk hög klass.

***

Halmstad, BP eller Öster väntar i kvalet för GIF Sundsvall. Kan inte se Idol-Kevin o Co slå ut någon av klubbarna, men Sundsvall föll som allsvensk klubb i fjol och kanske en repris mot HBK kan ge bränsle.

Publicerad 2013-11-02 kl 17:36

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons