Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Här är min allsvenska drömklubb för 2013

Allsvenskan är över för den här gången. Malmö FF har greppet om Lennart Johanssons pokal och AIK och IFK Göteborg får olika storlek på silver och är klara för spel i Europa. Kalmar FF snodde den sista medaljen, bronset.

Syrianska och Öster åker ut och att Halmstads BK får kvala mot GIF Sundsvall om en plats i Allsvenskan 2014. Så efter en hel allsvensk säsong är det dags att ta ut den allsvenska drömklubben för 2013.

Från ordförande i toppen via tränare och startelva ner via bänken och hela vägen till transferlistan. Här är det gäng som jag tagit ut efter 240 allsvenska matcher:

Allsvensk drömklubb 2013

 

Ordförande: Johan Segui, AIK
Minst sagt kontroversiell och bland annat är han för en dialog med alla typer av supportrar, även de våldsamma krafterna. Samtidigt är han alltid tillgänglig och duckar inga frågeställningar oavsett om det är Uppdrag Granskning, DN om krambilder. Har styrt AIK skickligt, det måste även hans motståndare erkänna. Var bidragande till att klubben tog hand om tragedin med Ivan Turina på ett värdigt sätt.

Sportchef: Per Olsson, Gefle
Sportchefen Pelle Olsson håller fast vid tränaren Pelle Olsson och en försiktig linje. Det ger resultat i att Gefle som blott omsätter 25-26 miljoner kronor håller sig kvar i allsvenskan år efter år. Tionde säsongen i rad väntar för den lilla klubben som fortsätter att trotsa fotbollens naturlagar.    

Tränare: Rikard Norling, Malmö FF
Trots en ung trupp, en försäljning av Tokelo Rantie i augusti samt stökigt med både sportchefen och styrelsen så presterade Malmö FF inte bara den mest underhållande fotbollen – utan även den effektivaste. Det gav klubben dess 17:e SM-guld och Norlings första som huvudtränare samt fortsatt jobb i klubben för mannen som kan prata med fotbollsspelare och fans. 

Hemmaarena: Tele2 Arena
Även om AIK-klacken är starkare så räcker inte Friends Arena till i kampen mot Tele2 Arena. Inte konstigt sett till att den är mindre och därmed gör det lättare att få till närhet, intensitet och en mäktig ljudkuliss.

Startelva (4-4-2)

 

Målvakt: Etrit Berisha, Kalmar
Försvann i väg till Lazio men innan dess hade han lagt grunden till Kalmar FF:s fina säsong. Flera gånger räddade han laget och nio nollor på 22 matcher och dessutom räddade han fyra av fem skott. Drog även in två straffar för KFF.

Back: Johan Larsson, Elfsborg
Högerbacken är en av få som kommer undan med bra betyg efter Borås-lagets svaga säsong som regerande mästare och där inget blev som tänkt. Tillför en hel del till lagets offensiv och borde vara given för landslagets vinterturné.

Back: Loret Sadiku, Helsingborg
Var länge strålande i ett lag som ledde allsvenskan men kunde inte bära upp laget när det rasade ihop efter både spelmässiga svårigheter och osämja inom klubben och laget. En spelskicklig mittback som Sverige gått miste om och kan säljas i vinter för att rädda HIF:s ekonomi.

Back: Per Karlsson, AIK
Var knappast det namn som nämndes mest av AIK:s starka mittbackar inför säsongen men när Andreas Alms mannar fixade stora silvret var Karlsson den som cementerat sig i elvan efter en rad starka insatser. Blixtinkallad i landslaget under VM-kvalet och Erik Hamrén har koll.

Back: Daniel Amartey, Djurgården
Ynglingen gick från mittfältare till mittback och blev ryggrad i ett lag som reste sig efter en synnerligen svag start och är plötsligt uppmärksammad av klubbar i de större ligorna. Svårt att förstå att han bara är 18 år sett till hans mogna och stabila spel. Frågan är om Dif får behålla Magnus Pehrssons fynd.

Mittfältare: Jiloan Hamad, Malmö
Lagkaptenen ledde Malmö FF på och vid sidan av planen och fick till slut höja Lennart Johanssons pokal. Bidrog med åtta mål och sju assist och med en massa energi och vilja. Närmast ovärderlig för MFF trots sina blott 22 år. Andra SM-guldet för den forna Forward-talangen som är klar för Bundesliga och Hoffenheim.

Mittfältare: Jakob Johansson, Göteborg
Imponerande redan i Thailand med landslaget och gjorde därefter en stark säsong för IFK som revanscherade efter floppen i fjol. Cupguld, lilla silvret och spel i Europa. Den slitstarke mittfältaren är betydligt vassare med bollen än han får credd för och är en klassisk tvåvägsspelare.

Mittfältare: Kristian Haynes, Mjällby
Blev över när Trelleborg föll ur Superettan och hamnade till slut i Mjällby. På något sätt symboliserar han Blekinge-lagets sätt att fynda bland en del efterlämnat gods och 32-åringen gjorde sin poängmässigt bästa säsong någonsin med tio mål och fyra assist på 21 starter.

Mittfältare: Martin Mutumba, AIK
Är han en show-off eller en effektiv spelare? Går att diskutera men det är självklart att Mutumba tillför något i AIK och han har aldrig varit effektivare än under 2013. Skapar många lägen för lagkamraterna och med elva assist är han en av de farligaste framåt.

Anfallare: Magnus Eriksson, Malmö
Återvände till Allsvenskan efter ett misslyckat halvår i Belgien och utan tvekan en förklaring till MFF-guld. Avslutare och framspelare som sliter frenetiskt och aldrig går att släppa ur sikte. Skarp oavsett om han spelade med Rantie eller Molins och skrapade till slut ihop flest poäng av alla allsvenska spelare med 25 på 30 matcher.

Anfallare: Tobias Hysén, Göteborg
Bidrog till att IFK Göteborg reste sig och både tog en titel och en medalj. En spelare som alltid gör jobbet och även är farlig framför målet. Stod för en av sina bästa allsvenska säsonger och då finns inte många som konkurrerar med landslagsmannen.

Avbytare

 

Henrik Gustavsson, Åtvidaberg
Kanske är han förklaringen till att Åtvid hängde kvar? Radat upp räddningar.

Miiko Albornoz, Malmö
Offensivt har han få övermän men saknar fortfarande en del försvarsspel.

Pontus Jansson, Malmö
Inledde säsongen svajigt efter skador men växte sedan in i rollen som ankare.

Mattias Lindström, Helsingborg
Stackars Lindström går inte att klandra för HIF:s haveri. Gjorde en sensationell säsong.

Celso Borges, AIK
Besitter ett stort spel och det blixtrar till och då är det hög klass.

Moestafa El Kabir, Häcken
Trots att Häcken kollapsade och att han blev skadad så hann han visa sin styrka.

Henok Goitom, AIK
Förstår att en del saknar Kennedy Igboananike men Goitom är kanske allsvenskans smartaste anfallare. 

Transferlista

 

Elfsborgs klubbledning
Efter en rad år av stabilitet så kickade man mästartränaren Jörgen Lennartsson i höstas. Naturligtvis inget fel i det om nu tränaren var fel för klubben, men det hade varit klädsamt med lite mer ödmjukhet sett till att ledningen för två år sedan ansåg att man rekryterat helt rätt tränare. 

Peter Gerhardsson, Häcken
Tycker han fortfarande det är roligt på Hisingen? Drar han och sportchefen Sonny Carlsson jämnt? Har truppen tröttnat? Är det dags att skifta arbetsplats för att tända till? Ingen tvivlar på hans kunnande men något stämde inte 2013.

Daniel Majstorvic, AIK
Gjorde bort sig när han vägrade komma till en matchsamling då han var petad. Flera gånger under säsongen visade mittbacken prov på negativ energi när självbilden haltade. Blir han utköpt eller får han vänta ut sista året av sitt prestationsbaserade kontrakt?

Nordin Gerzic, Göteborg
Vänder väl hem till Örebro SK för gott efter att ha blivit utlånad till den nyblivna allsvenskan klubben under säsongen. En dyr flopp för Håkan Mild o Co och inget talar för att man får igen särskilt mycket pengar.

Mohamed Bangura, Elfsborg
Inhyrd av Celtic och det kostade många miljoner för mästarlaget. Kan knappast vara aktuellt med en ny säsong i Borås för en spelare som gjorde sex mål och fyra assist. En miljon per poäng?

Publicerad 2013-11-04 kl 11:41

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons