Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Få har gjort mer för svensk fotboll än Lagrell

Arrangörer av EM 2013, U21-EM 2009 och EM 1992. VM-brons 1994. VM-silver 2003. En del andra medaljer. Deltagande i en rad mästerskap både på dam- och herrsidan och där många länder hade varit avundsjuka av Sveriges svit på sex av sju mästerskap för herrar 2000-12.

Lars-Åke Lagrell spelade inga matcher för Sverige men hans insats som förbundsordförande gav resultat som få andra tidsepoker. Dessutom i en tid när konkurrensen bara ökat inom fotbollen och fler länder slåss om plats i rampljuset.

Då har lilla Sverige hållit sig framme på landslagsnivå och även om herrmedaljerna begränsats till ett VM-brons och att damerna inte vunnit guld sedan 1984 så har SvFF onekligen levererat. Det är odiskutabelt.

Naturligtvis är inte Lagrell ensamt ansvarig för framgångarna, men utan en stark och visionär ledare hade det aldrig gått lika bra. Under Lennart Johanssons tid som ordförande i SvFF blev Lars-Åke Lagrell först generalsekreterare och tog sedan över ordförandeklubban efter Johansson 1991 och körde på till 2012.

Fotbollskanalens Hederspris ska gå till spelare och ledare som gjort stora insatser för svensk fotboll och Lars-Åke Lagrell är 2013 både en värdig och självklar efterföljare till de tidigare pristagarna: Lennart Johansson, Bob Houghton, Kurre Hamrin och Fredrik Ljungberg.

Under lång tid klarade Lagrell balansen mellan en folkrörelse och en affärsdrivande verksamhet och såg till att damfotbollen fick resurser att växa samtidigt som herrlandslaget fick alla möjligheter att agera lok till hela fotbollsrörelsen när man drog in de största pengarna.

Samtidigt insåg Lagrell värdet av att få fart på verksamheten i allsvenskan med att sälja tv-rättigheterna till ISPR och han fick oerhört mycket skit för att ha sålt till “tysken” och hanterade det. På liknande vis insåg han fördelen av att dela upp de allsvenska omgångarna.

Lars-Åke Lagrell var alltid tillgänglig och såg till att stå upp för fotbollen och ta debatten. Oavsett frågor. Han drev sina ståndpunkter stenhårt och var likt en duracell-kanin som aldrig slog av på takten utan alltid var i tjänst för SvFF och fotbollen.

Det går aldrig att ta i från honom att han såg till att förflytta svensk fotbolls olika nivåer framåt och det är ingen lättrörlig koloss med intressen som inte sällan kolliderar. Vänligt men bestämt och emellanåt hårt så såg han till att alla rörde sig framåt.

Lagrell var en ledare som ledde och det innebär givetvis inte att alla var nöjda. Kontroverser följde och det ryggade inte Lagrell för även om han gärna tog dem inom “familjen fotboll” och agerade som att allt var lugnt och skönt, men det gick naturligtvis att ana.

Som i princip alla stora ledare så hade han svårt att lämna på topp, eller i tid. Därför är risken att Lagrells eftermäle som förbundsbas färgas mer av de sista åren och av en del laddade frågor som 51-procentsregeln, Friends Arena och synen på fans, men det vore orättvist om man inte tog in allt han gjort.

Lars-Åke Lagrell var länge långt före de flesta i sina tankar och idéer om svensk fotboll och han tog den in i framtiden. Genom att rekrytera rätt så fick han även sportsliga resultat och det är en självklarhet att hylla de insatserna.

Publicerad 2013-11-11 kl 21:35

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons