Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Riggade matcher är tyvärr här för att stanna

Polisutredningen kring Gunnilses påstått riggade match är tyvärr redan nerlagd. Samtidigt har klubben agerat och en spelare är bortskickad och ytterligare spelare hotas av avstängning sedan förbundet anmält dem till Disciplinnämnden. Det är naturligtvis rätt att idrotten reagerar även om det är ytterst svårt att bevisa.

Inte minst för att idrottens trovärdighet står på spel och i fotbollens fall har man gått hand i hand med spelbranschen sedan 1930-talet. Om man ska kunna fortsätta med det är det viktigt att fotbollens ledare inte tvekar vid misstankar utan agerar. Tystnaden är bara en extra möjlighet att rigga matcher, om man sätter ljuset på det minskar faran.

I grunden måste fotbollen få hjälp av polisen för att gå till botten med eventuella brottsmisstankar. Känslan är att polismyndigheterna inte lägger full kraft på ärenden av den här karaktären eftersom det är svårbevisat och kräver stora resurser för att kolla telefoner, bankkonton i utlandet och de flesta med insyn är insyltade och säger inget.

Det kan även förekomma hot och säkerligen är det så att spelare som ingår den här typen av uppgörelser är pressade på ett eller annat sätt. Antingen att de har skulder eller att de på annat sätt är i en position där man kan tvinga dem att agera. Kanske är det också en fotbollskarriär som inte gett tillräcklig avkastning och det kan ge snabba pengar?

Bara att inse att riggade matcher i svensk fotboll har existerat ett bra tag och att de är här för att stanna. Det är ingen skillnad i Sverige jämfört med andra länder, särskilt inte i lägre serier där lönerna inte är högre än att det kan vara lockande att ta emot pengar för att hålla igen och bjuda på några mål.

Bara det att det går att spela stora summor på matcher i division 3 är fel. Samtidigt kan inte svensk fotboll förbjuda vad som sker i utlandet, för det är inget man har kontroll över. Oavsett vad Fifa gör så kan alltid spelbolagen flytta runt till länder där det inte finns samma intresse att kontrollera verksamheten.

Svensk klubbfotboll är extra sårbar för riggade matcher. Främst för att de svenska serierna är i gång på sommaren och det då är ont om andra spelobjekt. Vilket gör att man i Asien öppnar för större insatser på svenska matcher, och det ger incitament att åka till Sverige och försöka påverka spelare att styra resultat.

Publicerad 2013-11-18 kl 09:31

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons