Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Inte bara Hamrén ska fundera, även SvFF bör tänka till och utreda sitt jobb

Erik Hamrén vill fundera över framtiden. Förbundet vill gärna ha honom kvar som förbundskapten. Där står vi ett par dagar efter att Ronaldo sänkt Sverige i kampen om att nå Brasilien och det plötsligt är öppet i kalandern. Samtidigt lottas EM-kvalet 23 februari och det finns ingen anledning för SvFF att avvakta ett svar för länge.

För om Hamrén skulle nobba inviten handlar det om att snabbt inventera vad Sverige ska ha för förbundskapten och hur man ska jobba vidare för att studsa tillbaka. Även om jag inte tror att det blir aktuellt, så är det bara att inse att SvFF verkar vilja ha in en assisterande som inte Erik Hamrén vill ha. Återstår att se hur det landar.

Inför en eventuell VM-miss var jag rätt övertygad om att SvFF skulle vilja behålla Hamrén. Däremot är jag fortfarande osäker på om Hamrén vill fortsätta. Alla som jobbat nära honom vet hur illa han hanterat kritiken som följer med jobbet och hans besatthet av vad som sägs och skrivs om honom är något som påverkar honom och laget.

Samtidigt gäller det att sondera marknaden för Hamrén. Det är knappast så att det lockar att träna en allsvensk klubb eller någon mindre dansk eller norsk klubb. Egentligen tror jag det enda som skulle få honom att tänka sig att ta över ett klubblag i Skandinavien är om FC Köpenhamn kom med ett anbud, men där sitter Ståle Solbakken.

Tveksam om att han gjort avtryck nog att få en klubb utanför Skandinavien. Möjligen i något mindre land eller liga som Österrike men även det har jag svårt att se. Trots att han tagit Sverige till EM så blev det inget VM och i EM-slutspelet blev det inget lyckat resultat. Därför tror jag inte Hamrén finns på radarn i Europa.

Möjligen hade ett mindre landslag kunnat nappa och fråga Hamrén, men tänk på hur Lars Lagerbäck, som har bättre resultat, varken fick jobben i Österrike eller Wales utan fick nöja sig med Island. Sedan kanske man ångrar sig i Cardiff och Wien i dag men det är en annan sak, och Hamrén verkar i skuggan av Zlatan.

Återstår nya marknader för Hamrén som arabvärlden och Asien. Där finns betydligt mer pengar än vad en förbundskapten för SvFF drar in men frågan är hur roligt det är? Jo, det blir en fin pension en gång i tiden, men för en tränare som törstar efter framgång är det knappast det som lockar. Det är bara Svennis som åker till Abu Dhabi för kärleken till fotbollen.

I det perspektivet skulle det förvåna om inte Erik Hamrén återvänder till SvFF för att diskutera en nysatsning. Trots allt går 23 lag till EM i Frankrike och Zlatan Ibrahimovic fortsätter. Kan förbundskaptenen fylla på med en del nya spelare så borde EM-avancemang vara möjligt och man lär slippa en del tunga lag i sin grupp.

Däremot är det förvånande att SvFF inte aviserar en översyn av fotbollsverksamheten i stort? Fotbollschefen Lasse Richt har som fotbollschef basat över en framgångsrik period med många mästerskapsavancemang men det är konstigt att han och vännen Micke Santoft, som är generalsekreterare i SvFF, ska leda en eventuell jakt på en ny förbundskapten.

Givetvis borde Karl-Erik Nilsson tillsätta en grupp som är fristående från förbundet men där det finns representanter från olika delar av fotbolls-Sverige. Tränare, spelare, ledare. Allt för att analysera om dagens upplägg är det optimala för att nå framgångar. En kommission som kan se nyktert på situationen och utan kopplingar till de som bestämmer i dag.

Så gör alla organisationer och det borde SvFF också göra. Möjligheten finns att man kommer tillbaka och säger att SvFF:s upplägg är kanon och att det bara är att tuta och köra. Det viktiga är att förbundet vågar ifrågasätta sättet man arbetar på och inte är rädd för att förändra och ta till sig nya metoder, tankar utan att göra sig av med det som funkar.

I en så föränderlig värld som fotbollens handlar det om att vara med när det sker skiften och känslan är att SvFF inte alltid är med i matchen. Det finns mycket att lära, inte bara runt om i världen, utan även inom Sverige. Fortfarande är det en gåta för mig hur SvFF inte har åkt och träffat Jonas Thern för att höra hur han jobbar.

***

Tillbringade onsdagen i Lund för att ta avsked av en gammal vän till familjen. Tant Inga var en sådan livlina som jag önskar att alla barn hade när de växte upp. Fortfarande kan jag telefonnumret siffra för siffra, det var det första nummer jag lärde mig, och det lär vara det sista telefonnummer jag glömmer. Hon var fantastisk.

Även om jag intellektuellt kan förstå att det är livets gång med den typen av avsked, och att äldre människor med ett helt och fylligt liv bakom sig inte kan leva för evigt, är det ändå sorgligt och ledsamt. Det påminner en om att livet bara rusar framåt och jag kan inte fatta att jag snart är 50 år när gamla damer pratar om “lille Olof” på minnesstunden.

Det är även en stark upplevelse att komma till hemstaden och se skiftena i hur tidigare kraftfulla individer brutits ner med åren och inse att åldern äter på oss alla. Visst är det härligt att minnas det som varit och skratta åt det, men det är också sorgligt att inse att det aldrig kommer igen och att tåget inte går att bromsa in.

***

Älskar när någon nattklubbschef framställs som fåordig i en kvällstidning av respekt för de kända gästerna men där det är självklart att nattklubben velat ha ut storyn om att Cristiano Ronaldo firade på Bergman.

***

Älskar att Pelle Olsson får chansen i en större klubb och det är på tiden. Sett till jobbet med Gefle så har han inte bara trotsat på fotbollens naturlagar utan även ändrat på dem. Om det blir succé i Dif? Sett till att budgeten är något begränsad så kan det verkligen vara rätt att gå på Olsson och det är inte alls säkert att det blir samma fotboll. Sedan är den roligaste fotbollen den med segrar.

Viktigast för både Olsson och Nanne Bergstrand är att de får tid att jobba och att alla runt om kring visar tålamod. Lättare sagt än gjort när det handlar om 08-klubbar men det är ett måste för att få till framgång och något som varar längre än ett tomtebloss. Så det är bara för Dif- och Hif-fansen att andas långsamt och vänta.

***

Sebastian Ingrosso valde Portugals segerfest. Ingen mer Swedish House Mafia för landslaget hoppas jag.

***

Lugi piskade snapphanarna. Yes!

***

Tänk att Gregg Berhalter fick jobb som huvudtränare i Columbus?

***

Vad säger Elfsborg om landslaget snor Peter Wettergren?

***

Talas om Kina för landslaget på januariturné. Blir det med Hamrén eller utan?

Publicerad 2013-11-21 kl 11:26

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons