Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Skräcksiffrorna om Zlatan i Champions League

Zlatan Ibrahimovic fantastiska målform håller i sig och det blev ett mål när Paris SG slog Olympiakos med 2-1. Det var Zlatans åttonde mål i Champions Leagues gruppspel under hösten. Mäktigt.

Därmed gick Zlatan in i en exklusiv klubb tillsammans med Ruud van Nistelrooy, Filippo Inzaghi, Hernan Crespo och Cristiano Ronaldo. Den kvintetten är ensam om att göra åtta mål.

För både Ronaldo och Zlatan återstår en omgång, så de bägge har chansen att förbättra rekordet. För PZG väntar bortamatch mot Benfica i december och det blir svenskens möjlighet att skaffa sig rekordet på egen hand.

Önskar att Zlatan fick möjligheten att gå hela vägen med Paris SG men det är naturligtvis inte lätt. Känslan är att den offensiva styrkan är kraftfullare än den defensiva och att det kan straffa sig.

Att Zlatan är svagare på våren är ingen hemlighet, men de här siffrorna som läsaren Carl-Johan Eelde plockat fram är rena skräcken över hur supersvensken haft svårt när det dragit ihop sig till slutspel:

Av 39 mål i Champions League har han gjort blott fem mål på våren. Jo, det är självklart att göra färre på våren eftersom man spelar färre matcher och man kan åka ut i en åttondel eller kvartsfinal. Samtidigt var det en del gruppspelsmatcher även på våren 2001-02 och 2002-03 innan man ändrade upplägget.

Men det är så enligt Eeldes siffror att Zlatan kunnat göra maximalt 73 höstmatcher och stått för 34 mål på dessa, vilket är 0,47 mål per match. Zlatan har maximalt gjort 36 matcher på våren och fem mål, vilket är 0,14 mål per match.

Den räkneglade Carl-Johan Eelde påpekar att Zlatan aldrig gjort mål i ett returmöte i slutspelet. Dessutom har Zlatan slagits ut ur slutspelet tio gånger och bara en gång gjort mål i dubbelmötet där man åkt ut. Det var senast mot Barcelona och då gjorde han målet i första matchen.

Zlatan gör naturligtvis fler mål i gruppspelet eftersom man möter sämre lag där, och mot Anderlecht blev det fyra mål. Samtidigt vittnar hans åtta mål och så få spelare som klarat det att det är en stor prestation.

Fast det är tydligt hur svårt Zlatan har när det drar ihop sig:

Mål i åttondelsfinaler: 2 (9 åttondelar = 18 matcher), plus 0 mål i “vårens gruppspel 2” (4 matcher)
Mål i kvartsfinaler: 3 (6 kvartar = 12 matcher)
Mål i semifinaler: 0 (1 semi = 2 matcher)

Naturligtvis kan inte allt hänga på Zlatan Ibrahimovic men det är märkligt att han haft svårare på andra sidan årsskiftet och det är något som upprepat sig säsong efter säsong.

Framöver får vi titta på hur Ronaldo och Messi presterat efter nyår i Champions League för att verkligen kunna bedöma Zlatans vårsäsonger, men det är givet att han tappar en del efter helgerna.

***

SUPERLIVE är tillbaka. Ikväll 19-23:00 på fotbollskanalen.se samt dess appar för iphone, ipad och android. Lägg till att vi kör i TV4-Sport 20-21:00 och att ni ser Elfsborg-Salzburg 21:05-23:00.

***

Sydsvenskans Max Wiman skriver om att han redan i somras såg hur glöden falnade i Rikard Norlings ögon och dissar samtidigt Kvällsposten/Expressens uppgifter (som han löjligt nog väljer att kalla en kvällstidning trots att det är kollegor han träffar mer eller mindre dagligen) om att MFF-styrelsen ville byta ut honom efter säsongen. Kan det ha varit så att Norlings glöd falnade då styrelsen ville byta ut honom?

Ja, ja, det står naturligtvis Sydsvenskan fritt att damma på mot oss andra som har källor och uppgifter och som letar efter förklaringar. Det är en journalists uppgift. Att dessutom den stora morgontidningens MFF-reporter såg att Norling tappade sugen i somras och såg det under hösten men inte skrev rejält om det är inget mindre än tjänstefel.

Här är Andreas Sundbergs och mitt dokument om Rikard Norling.

HÄR är min krönika om Norlings avhopp.

***

Vaken granskning av Sportbladet gällande SvFF och bristen på mångfald i dess styrande församling. Inte förvånande men ändå bra att lyfta frågan och visa på skevheten. Tyvärr visade missen med Therese Sjögran och bilen att förbundet är en aning tondövt.

***

OS i London kostade tydligen bara 2200 kronor för varje medborgare. Det är alltså inte sant att man höll budget som premiärminister David Cameron påstår.

***

Trodde redan Martin Mutumba testat livet som utlandsproffs i Ungern och det utan större lycka. Trist att en sådan profil försvinner och det stämde alltså inte att han spelade för busskortet.

***

Bra att man även avslöjar spelskandaler i England och att polisen agerar. Viktigt att fotbollen gör allt för att exponera de här tråkigheterna.

Publicerad 2013-11-28 kl 18:02

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons