Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svensson hade varit värd ett VM-slutspel till

Fredagskrönikan handlar om turerna kring Djibril Fati som Malmö FF värvade men ganska mycket mörkade. Var det för att det fanns andra förklaringar till värvningen?

ANNONS

***

Det är lika bra att erkänna direkt: har alltid varit svag för Anders Svensson både som spelare och person. Har alltid tyckt att han ska spela från start i landslaget och har egentligen aldrig förstått varför han blivit så ifrågasatt och kritiserad.

Vad är det som gör att folk stör sig på honom? Förstår inte det. En fantastisk fotbollsspelare som dessutom adderade en defensiv skicklighet under åren i landslaget. Dessutom en trevlig och rolig person som ofta bjudit på sig själv och vågat ha åsikter.

I Ekwall vs Lundh var han briljant:

Naturligtvis var det inte konstigt att den 37-årige mittfältaren avstod vinterturnén och att göra ännu ett landslagsår. Det är slut med spel i landslaget och det är förståeligt att det bara blir Elfsborg som gäller framöver för Svensson. Familjen och en karriär efter fotbollen blir allt viktigare.

ANNONS

Efter debuten borta mot Sydafrika 1999 och att han på allvar etablerade sig i landslaget med segermålet i VM-kvalet i Baku i september 2000 så har han funnits med i truppen år efter år och fått ihop 148 landskamper varav 111 från start.

Frågar ni mig skulle han startat ännu fler och Erik Hamrén kanske aldrig erkänner det öppet men i efterhand tror jag förbundskaptenen ångrar att Svensson inte startade EM-premiären i Ukraina och att han inte figurerade från start mer under VM-kvalet.

Det är hypotetiska resonemang men det var skönt för Svensson att han fick vara delaktig och tongivande i höst. Starter i ödesmatcherna mot Irland, Kazakstan och Österrike och segermålet i Dublin var ett krokigt långfinger till alla kritiker.

Inser att det svider något oerhört för Svensson att missa VM i Brasilien. Ett sådant landslagsavslut hade Sveriges meste herrspelare varit värd och egentligen har hyllningarna varit för tama sett till hur han ställt upp på alla sätt.

ANNONS

Han må vara en storstjärna i Elfsborg och kanske inte alltid ställer upp där, men i landslaget är han ett föredöme. Sett till hur han ställt upp för allt och alla och åkt på vinterturné på vinterturné och år efter år varit en del av Kim vs Anders.

Även om Svensson efter VM 2006 blev försiktigare i umgänget med medierna, bränd av Bladets kampanj för Kim Källström och de efterföljande fansreaktionerna samt att Expressen pekade ut honom som en läcka.

Frisparken mot Argentina sticker ut men även trollandet mot Senegal i samma VM och det efterföljande stolpskottet som kunde hissat honom ännu mer. Sedan sänkte han Polen i EM-kvalet till Portugal och det har varit en rad starka insatser i avgörande matcher, men inte alltid har han övertygat förbundskaptenerna.

Det är sorgligt att det är över nu men få kan se tillbaka på en lika mäktig landslagskarriär med fem stora mästerskap med Sverige och med det är han är med i en exklusiv klubb av svenska spelare. Stort tack för insatserna och du kommer att vara saknad, och risken är att kritikerna fattar det först när Svensson inte finns som alternativ.

ANNONS

***

Oerhört glad att jag är gammal nog att kunna strunta i Lusse-vaka.

***

Har Leeds gjort något mot MTG? Varför sänder man inga matcher?

***

Moestafa El Kabir är kritisk till att jag och andra journalister ställer frågor om Miiko Albornoz. En självklarhet för mig att ställa frågorna och det betyder inte att man vill korsfästa spelaren. Fått en hel del kritiska mejl och tweets som frågat om min sexdebut och annat för att sänka en, men det betyder inte att man kan släppa frågan.

Journalistik innebär att man ibland måste ställa obekväma frågor och bara för att Erik Hamrén och andra helst hade velat slippa dem så varken kan man eller ska man avstå från att ställa dem. Första gången Albornoz blir uttagen i A-landslaget är det givet att fråga förbundskaptenen om hur han resonerat.

Nej, jag är inte bitter på Miiko Albornoz. Nej, jag bortser inte från hans fina sportsliga prestationer. Nej, jag hatar inte Malmö FF. Nej, jag drivs inte av en annan agenda. Nej, jag vill inte trycka ner. Någon påstod att det var typiskt svenskt. Så den engelska och tyska pressen hade helt släppt frågan. Jo, tjenare.

ANNONS

Det är en självklarhet att fråga om domen och hur Hamrén ser på att ta ut dömda spelare. Sedan är det upp till var och en att ha sin personliga uppfattning. För egen del är det glasklart: har du avtjänat ditt straff och gjort rätt för dig på eventuella sätt så ska du få en andra chans. Det är en viktig princip.

***

Att göra SUPERLIVE är fantastiskt roligt men dagen efter är det som om en truck kört över en. Bara att kämpa.

Publicerad 2013-12-13 kl 14:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto